Acht tips voor een goede houding én een gezonde rug

Als je geen goede houding hebt is de kans groot dat je ook geen gezonde rug hebt. Als mijn vader ‘vroeger’ langs mijn kamertje liep kreeg ik regelmatig het advies om even fatsoenlijk op mijn bureaustoel te gaan zitten. Hoe vaak mijn vader het ook zei, koppig als ik ben bleef ik de meest bijzondere houdingen aannemen. Ik heb het altijd lastig gevonden om ‘normaal’ te zitten en hoewel ik dat nog steeds vind is inmiddels het lampje gaan branden dat het belangrijk is om te zorgen voor een goede houding.

Het aannemen van een verkeerde houding is iets wat je jezelf aanleert en vervolgens lastig af te leren is. Zo zit ik altijd, maar dan ook echt altijd met mijn benen over elkaar. Hoewel ik mijn uiterste best doe om dat af te leren, blijft het lastig. Toen ik bij mijn ouders thuis nog een bureaustoel had zat ik altijd met opgetrokken benen aan mijn bureau. Dat is niet alleen slecht voor je rug, maar ook nog eens slecht voor je organen die helemaal in elkaar gedrukt worden. Aan de eetkamertafel probeer ik ook altijd een onmogelijke houding aan te nemen, maar ‘gelukkig’ gaat dat met onze eetkamertafel iets lastiger dan aan een normaal bureau met een bureaustoel.

zorg voor een goede houding en gezonde rugVorig jaar heb ik voor het eerst een Mensendieck-oefentherapeut bezocht voor mijn rug- en schouderklachten. Je kan je voorstellen dat je flink wat klachten kan krijgen als je met een kantoorbaan 32 á 40 uur per week in een verkeerde houding achter je bureau zit. Samen met de oefentherapeut ben ik erachter gekomen dat ik een beenlengteverschil heb (waar ik inmiddels steunzolen voor heb), maar ook een functionele scoliose. In Jip en Janneke taal komt dat er op neer dat mijn rug een klein beetje scheef is gaan groeien doordat ik een langere periode een verkeerde houding aangenomen heb. Na deze constatering ben ik op werk gelijk aan de slag gegaan met het aanpassen van mijn werkplek, zodat ik voortaan met een goede houding achter mijn bureau kan zitten, of in ieder geval een poging kan doen tot.

Tips voor een goede houding achter je bureau

 • Zorg voor een bureauhoogte tussen de 68 en 76 centimeter, breedte van minimaal 160 centimeter en een diepte van minimaal 80 centimeter.
 • Als je achter je bureau zit moet er tussen je onder- en bovenarm een hoek van 90 graden ontstaan. Als dit niet het geval is moet je bureau omhoog of omlaag.
 • Zorg ervoor dat je minstens 50 centimeter van je beeldscherm afzit.
 • Zet de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte, zodat je een klein beetje naar beneden moet kijken en je nek ontspannen is.
 • Zorg voor een stoelhoogte tussen de 42 en 53 centimeter.
 • Houd je rug recht en je hoofd en schouders naar achteren.
 • Zet je benen naast elkaar op de grond en verspreid je gewicht gelijkmatig over beide zitbotjes zodat je niet scheef zit.
 • Zorg ervoor dat er een hoek van 90 graden is tussen je boven- en onderbenen.

Naast bovenstaande tips is het natuurlijk belangrijk om in beweging te blijven. Neem om de 20 á 30 minuten een korte pauze. Loop bijvoorbeeld even naar de keuken voor een nieuw kopje thee of maak even een praatje met een collega. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede houding én daarmee ook voor een gezonde rug!

Heb jij een goede houding als je achter je bureau zit?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Marloes

  Wat een goede tips! Hier heb ik wat aan. Ik kan een goede zithouding wel gebruiken namelijk!

  Reageer...
 • Anne

  Supertips!
  Ik zit ook altijd met mijn benen over elkaar, en niet alleen dat: vervolgens haak ik de bovenkant van mijn voet nog eens achter mijn been, zodat mijn benen helemaal in elkaar gedraaid zitten. Ik weet niet… zit gewoon fijn.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha, ja zo zit ik ook het liefste :P Het heeft even geduurd, maar ik begin het nu eindelijk een beetje af te leren!

   Reageer...
 • Rachel

  Goed artikel ik betrap mezelf er ook heel vaak op dat ik of op mijn been zit (die dan langzaam afsterft) of met mijn benen over elkaar whoops.

  Reageer...
 • BySilke

  Pfoe, ik heb ook echt een hele slechte houding en bij mij is het ook mijn papa die me erop wijst en waarschuwt, maar meestal lach ik het weg. Ik kan gewoon echt niet stilzitten, haha, waardoor ik op den duur gewoon sowieso in een hele ongemakkelijke positie terecht kom -op dit moment zit ik ook al in kleermakerszit op mijn bureaustoel-. Gelukkig zijn het artikels als deze die me er af en toe weer aan herinneren hoe belangrijk het is om goed te zitten! :)

  Reageer...
 • Dina

  Jaaa goede tips dit. Ik heb mij er zelf ook eens heel erg in verdiept, omdat ik altijd veel rugpijn heb. Eigenlijk zit ik altijd goed, de rugpijn komt ergens anders door, maar ik merk wel dat als ik een avondje heb gehangen op de bank, dat de pijn toeneemt.

  Reageer...
 • Wendy

  Ik probeer wel eens te gaan zitten zoals je nu in je tips omschrijft, maar het voelt zo onnatuurlijk. Vooral mijn benen gaan heel eigenwijs anders zitten. *oeps* Maar er komt een nieuw bureau aan deze/volgende week, dus ik hoop dat ik mezelf een betere houding aan kan leren. Alleen die breedte van het bureau: minimaal 1.60 meter? Dat vind ik best veel.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Een goede houding is inderdaad eventjes wennen! Je hoeft ook niet gelijk helemaal goed te zitten, maar het feit dat je je bewust bent van je houding doet al veel!

   Reageer...
 • Britt • Annebrittures

  Dit vind ik dus zo tof aan je blog, je leert hier dingen bij zonder dat je door hebt dat je dingen aan het bijleren bent, hihi. Ik heb nu ontdekt dat ik echt geen goede houding heb, oeps.. Maar de plaats waar ik moet zitten is gewoon een beetje lomp. (Veel te hoge tafel en veel te lage stoel, ik zit op drie kussens oeps.) Thank you!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha, bedankt voor het compliment Britt! :) Snel een bureaustoel kopen die je in hoogte kan verstellen! ;)

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?