Wat doe je en wat wil je echt?

Als jong tienermeisje dacht ik altijd dat het leven als volwassene veel makkelijker zou zijn. “Als ik vijfentwintig ben, dan heb ik vast alles op orde” – Herkenbaar? Dat je als klein meisje op bijvoorbeeld een verjaardag opkijkt naar alle ‘grote mensen’ om je heen die het allemaal hartstikke goed voor elkaar hebben? Zat ik daar even goed naast.. Als klein meisje lijkt het misschien makkelijk, maar school, toetsen, vriendjes en vriendinnetjes maken gewoon plaats voor huis, geld, relatie, werk en ga zo nog maar even door.

Stiekem denk ik dat mijn onbewuste altijd wacht op het moment waarop het beter wordt. Dat is ook niet meer dan logisch, want we willen nu eenmaal vooruit. Maar het leven is niet perfect en dat zou het ook bijzonder saai maken. Het is geen rechte lijn, maar een hobbelig, kronkelend pad met zo nu en dan een tweesprong.

Wat doe je en wat wil je echt?

Ben je gelukkig?

Als iemand mij vraagt of ik gelukkig ben, dan wil ik stuiterend kunnen zeggen dat ik dat ben. Maar hoe weet je wanneer je ‘gelukkig’ bent? Ik ben tevreden. En terwijl ik dat nu zo schrijf word ik direct overvallen door een gigantisch groot schuldgevoel; Want wie ben ik om niet gelukkig te zijn maar ’tevreden’? Kijk naar wat ik heb! Ik heb een dak boven mijn hoofd, geweldige ouders, een lieve vriend, een carrière (hier kom ik later nog op terug) waar ik nog steeds erg blij van word, een splinternieuwe auto en vrijheid om te kunnen doen wat ik wil. Maar wat ik precies wil, hoe ik van tevreden naar gelukkig ga én of dat überhaupt moet, is mij op dit moment niet helemaal duidelijk.

Kennen we het spreekwoordelijke bootje nog dat twee jaar geleden stil kwam te liggen? No worries, het bootje vaart nog steeds. Maar ik wil sneller varen, me mee laten nemen door de wind. Moet ik dan mijn baan opzeggen, gaan reizen, mijn relatie verbreken en helemaal #YOLO gaan? Nee zeg, hou op schei uit. Ten eerste is dat onverstandig en ten tweede wil ik dat ook helemaal niet. En dat is precies het punt waarop het nu misgaat. Ik weet héél goed wat ik niet wil. Maar wat ik wel wil is op sommige momenten een raadsel.

Wat doe je en wat wil je echt?

Op de tweesprong van moeten en willen

Elle Luna, een creatieve persoonlijkheid uit San Francisco, schreef in 2014 een artikel over moeten en willen. Twee wegen die vrijwel altijd aanwezig zijn op de zogenaamde ’tweesprong’. Want wat doe je als je op zo’n belangrijk keuzemoment terecht komt? Ga je voor de veilige weg en doe je hetgeen wat ‘moet’ van je omgeving, maar misschien ook van jezelf? Of volg je je hart en kies je voor hetgeen wat je zelf wilt? Het artikel van Elle ging viral en resulteerde in vele reacties. Omdat ze haar eigen ontdekkingsreis graag wilde delen met de rest van de wereld, schreef ze een boek.

In vier hoofdstukken vertelt Elle dat je de keuze tussen moeten en willen zelf in handen hebt en maakt ze op een hele vriendelijke manier duidelijk dat het belangrijk is om je hart te volgen maar wel je verstand te gebruiken. Wat ik zelf erg interessant vond was haar benadering van een baan, carrière en een roeping. Bij een baan ga je dagelijks van negen tot vijf naar werk en doe je wat je moet doen. Bij een carrière werk je ergens naartoe en kom je hogerop, dat doe je doorgaans alleen als je het leuk vindt om te doen. Je hebt er motivatie voor nodig. Een roeping is iets wat je per se wilt doen, of je er nu voor betaald wordt of niet. Deze roeping, je passie, dat is wat je écht wilt.

Het boek is vooral een aanrader voor mensen die verstrikt zitten in een leven dat ze eigenlijk diep van binnen niet willen leiden. Mensen die op basis van de verwachtingen van anderen hun eigen leven vormgeven en hetgeen wat ze eigenlijk willen keer op keer opzij zetten. Het heeft mij vooral laten realiseren dat het belangrijk is om je eigen gevoel te volgen en niet zoveel waarde te hechten aan wat anderen denken. Het is jouw leven.

Heb jij het boek van Elle gelezen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Elisa van Propvol

  Ik heb het boek niet gelezen, maar word door jouw wel heel erg nieuwschierig naar het boek!

  Reageer...
 • Mylene

  Ik denk dat ik dit boek wel wil gaan lezen. Zo’n interessant onderwerp, juist nu ik niet meer studeer en als freelancer werk. Ik ben constant bezig met zoeken naar wat ik wil en datgene ook doen. Dat gevoel van ‘moeten’ vind ik vreselijk. Heel herkenbaar allemaal. Gewoon doen waar je zelf blij van wordt.

  Reageer...
 • Anne

  Ik heb het (nog) niet gelezen.
  Wat je zegt is wel interessant. ‘Moeten’ we allemaal zo hoognodig gelukkig zijn dan, als we een dak boven ons hoofd en goed eten hebben?
  Geluk is niet wat je wel en niet hebt, maar geluk is hoe je dit ervaart, en ervaren dat is inderdaad geen rechte lijn. Soms voel je je beter, en soms voel je je slechter.
  Misschien moet je het begrip ‘gelukkig’ ook niet te zwaar nemen, want niemand heeft een perfect leven. Bij iedereen gaan dingen mis. Gelukkig is in dat opzicht misschien wel gelijk aan tevreden.

  Reageer...
 • Puck

  Niet gelezen, maar wel interessant! Thanks voor de tip.

  Reageer...
 • Sarah

  Lijkt me een heel interessant boek. Ik weet namelijk ook heel goed wat ik niet wil, maar niet wat ik wél wil. (Hoe ingewikkeld). Om gek van te worden…

  Reageer...
 • Evelien

  Interessant en herkenbaar stuk! Ik vraag me af of het wel goed is dat we allemaal naar (meer) geluk zoeken. Doe het zelf ook hoor ;-) Misschien moeten we meer onze passies volgen en worden we dan ‘vanzelf’ gelukkiger. Ben nu ook wel benieuwd naar het boek van Elle, bedankt voor de tip!

  Reageer...
 • Week report #27 - Streets Ahead

  […] schreef over het verschil tussen wat je doet en wat je echt wilt. Een lastige kwestie, vindt ook zij. Het boek dat de aanleiding vormde voor dit artikel, ‘Op […]

  Reageer...
 • Week report #27 - Streets Ahead

  […] schreef over het verschil tussen wat je doet en wat je echt wilt. Een lastige kwestie, vindt ook zij. Het boek dat de aanleiding vormde voor dit artikel, ‘Op […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?