Waarom zeggen we toch zo vaak sorry?!

Zeggen we sorry omdat we beleefd willen zijn, omdat het een gewoonte is geworden of omdat we echt ergens spijt van hebben? Het lijkt alsof we steeds vaker sorry zijn gaan zeggen en het zelf niet eens door lijken te hebben. Vooral vrouwen zijn er goed in, mannen iets minder. Maken wij dan zoveel meer fouten dan mannen? Nee, natuurlijk niet. Als mannen écht iets fout doen zeggen ze (in de meeste gevallen) sorry, maar zolang ze niks fout doen zeggen ze ook geen sorry. Best logisch eigenlijk! Wij vrouwen gaan daar iets anders mee om..


Waarom zeggen we toch zo vaak sorry?!

Maak jezelf niet zo klein

Bij iedere keer dat je sorry zegt, maak je jezelf klein. Terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Sinds ik bovenstaande afbeelding tegen ben gekomen op Twitter, ben ik er veel bewuster mee bezig dan voorheen. Waarom zou je jezelf continu zo kwetsbaar en klein opstellen? Waarom is het nodig om je excuses aan te bieden voor iets wat vanzelfsprekend is? Het is mij opgevallen dat je door veel mensen behandeld wordt op basis van je eigen gedrag. Als jij je de hele tijd als een associate opstelt is de kans groot dat je ook op die manier behandeld zult worden. Stel je op als CEO! Stop met de hele tijd sorry zeggen voor de gekste dingen…

Sorry, zou ik er misschien even langs mogen?”

“Wil jij ook een wijntje?”
“Nee, dank je! Ik drink geen alcohol.”
“Oh, sorry!”

Sorry dat ik de hele tijd sorry zeg.”

Sorry, zou ik daar misschien mogen zitten?”

Sorry, ik weet dat je het druk hebt, maar zou je mij vanmiddag misschien even willen helpen?”

Je mag er zijn! Je mag een mening hebben. Je hoeft niet voor ieder klein dingetje toestemming te vragen of sorry te zeggen. Waarom zou je? Het is vreemd dat je je excuses aanbiedt als je ergens langs wilt of iemand om hulp wilt vragen. Misschien zijn we er gewoon gewend aan geraakt en is het toevoegen van het woord sorry aan onze zinnen een automatisme; zo zeg ik ook wel eens ‘au’ als ik schrik en ik eigenlijk helemaal nergens pijn heb. Ook een automatisme.

Zeg geen sorry, maar bedank de ander

Als we ergens te laat aankomen zijn we geneigd om onze excuses aan te bieden. Maar wat nu als je er een positieve draai aan geeft en de ander bedankt?

Sorry dat ik te laat ben, mijn trein had vertraging”

“Mijn trein had vertraging, bedankt dat je even hebt gewacht!”

Dat is toch een veel fijner begin van je conversatie? Jij kon er niks aan doen dat je trein niet kwam opdagen! Als hetzelfde probleem zich morgen weer voor zou doen, had jij er nog steeds niks aan kunnen veranderen. Sinds ik er op ben gaan letten probeer ik alleen nog maar mijn excuses aan te bieden voor dingen waar ik écht spijt van heb. Dingen waarvan ik oprecht denk dat ik dat de keer daarna anders gedaan zou hebben of anders had willen doen. Door minder vaak sorry te zeggen, voel je je aan het einde van de dag een stuk positiever. Beloofd.

Zeg jij ook zo vaak sorry?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Ayla

  Hear! Hear! Ik heb een tijdje in Canada gewoond, en daar hebben ze ‘sorry’ uitgevonden. Letterlijk: als ik (als test natuurlijk) tegen iemand anders opliep, dan zeiden zij sorry! Ik gebruik sindsdien bewust minder vaak sorry, “Pardon, ik wil er graag even langs,” klinkt net zo vriendelijk en je zegt hetzelfde maar dan zonder dan onderdanige gevoel. Ik voel me sindsdien een stuk zelfverzekerder en verschuil me minder vaak achter een excuus. Goed dat je dit aankaart zeg! Hoop dat meer mensen er iets mee gaan doen!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat bizar zeg! Goed dat je er ook bewuster mee bezig bent en dat je er een zelfverzekerder gevoel door krijgt! :)

   Reageer...
 • Anna

  Interessant onderwerp! Ik ben ook zeker iemand die heel vaak sorry zegt. Denk ook wel dat het deels automatisme is, ik ben het gewoon heel erg gewend geraakt om dat te doen. Maar je hebt zeker gelijk dat dat eigenlijk vreemd is. Soms is het echt nergens voor nodig. Vooral die ‘sorry dat ik zo vaak sorry zeg’, ook die komt me bekend voor. Goed om er zo bewust bij stil te staan wanneer je wel en wanneer je geen sorry zegt!

  Reageer...
 • Jacqueline

  Volgens mij zeg ik het zelf niet zo heel vaak, maar vind het echt een afknapper als mensen het te pas en te onpas gebruiken. Om iets te vragen, is ‘zou je….’ al beleefd en vriendelijk genoeg.

  Reageer...
 • Anne

  Bij teamsporten binnen amateurverenigingen is het zó erg. Ik weet niet hoe vaak ik op een training ‘sorry’ hoor als iemand een bal verkeerd speelt. Echt niet normaal! Fijne blog!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dank je! Haha, ja stom is dat toch? Snap het wel, maar het is helemaal niet nodig om daar sorry voor te zeggen.

   Reageer...
 • Lisa

  Ik zeg heel vaak sorry. Ook een mooi souvenirtje uit Canada, haha. Maar ja, ik vind het wel lastig. Ik was gisteren in een drukke Albert Heijn en allemaal mensen botsten tegen me op en stonden duidelijk in de weg maar ze zeiden gewoon niks??? Misschien is sorry het juiste woord meer en moeten we het inderdaad andersom doen, of we moeten een niuew woord bedenken of accepteren dat de betekenis van het woordje sorry een beetje deevalueert. Ik vind het in ieder geval wel fijn dat je duidelijk maakt dat je die andere persoon hebt gezien en rekening met elkaar probeert te houden. Natuurlijk is het niet nodig om iedere keer als je uit een zijpaadje komt met je kar sorry te zeggen (en zo dus iemand in de weg staat), maar het is ook een beetje aso om niks te zeggen.

  Maar ja, door mijn Canada-avonturen is voor mij de betekenis van het woord sorry dus veranderd en zie ik het niet als iets kleinerend, eerder gewoon als iets beleefds/een erkenning. We zouden natuurlijk ook iets anders kunnen gebruiken om die erkenning te tonen, ook helemaal prima. En dat kan inderdaad ook andersom, door te bedanken in plaats van te verontschuldigen. Maar niks zeggen is ook zo vreemd?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat is anders! Ik vind dat als je tegen iemand opbotst, dat je dan gewoon sorry moet zeggen! Dat is toch niet netjes? Maar het is anders als jij even ergens langs wilt en dat je daar dan sorry voor moet zeggen. Wat Ayla zegt: door gewoon netjes aan te geven dat je er even langs wilt, ben je vriendelijk en gaan mensen echt wel opzij.

   Reageer...
 • annouska

  Ik hoorde van de week op tv ook al een stukje over dat wij als mensen te vaak sorry zeggen. Ik werd mij meteen weer bewust over hoe vaak ik sorry zeg, terwijl het helemaal niet nodig is.

  Maar ik zie ook de andere kant er van in, mensen zeggen als snel sorry als ze iets gedaan hebben wat ver over de grenzen of regels gaan. Daar kan ik mij zo aan ergeren, want met sorry los je niet dat gedrag op wat moet veranderen. Ik wou dat mensen zich daarvan ook eens meer bewust werden.

  Reageer...
 • Laurine

  Wat een goed artikeltje! Ik herken mezelf hier helemaal in! Ik ga er proberen op te letten om meer te bedanken, dat is inderdaad veel positiever voor jezelf en voor de ander! x

  Reageer...
 • Mylène

  Heel interessant dit, want volgens mij zeg ik vaker sorry dan ik doorheb. Dat voorbeeldje van de vertraging met de trein vind ik wel een hele goede om te onthouden. Dan blijf je toch beleefd zonder dat je sorry zegt. Want ik denk dat dat het ook wel een beetje is, een beleefdheidsvorm. Maar gelukkig zijn er dus ook andere manieren om beleefd te zijn. Ik ga er eens op letten :)

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?