Waarom ik niet aan goede voornemens doe

Ieder jaar word ik rond oud en nieuw een beetje kriebelig en emotioneel. Ik weet niet wat het is, maar op mijn verjaardag heb ik dat ook altijd. Je laat een jaar achter je en begint aan een nieuw jaar. Gisteren was het zaterdag, vandaag zondag. Verder is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Toch zorgt het ervoor dat ik in mijn hoofd alles nog even naloop en weer op een rijtje zet. Alle jaaroverzichten en goede voornemens zijn weer gemaakt en vandaag beginnen we met een schone lei. Een nieuw jaar. Met hopelijk veel mooie dingen.

Het jaar 2016

Vorig jaar had ik geen goede voornemens en dat is mij bijzonder goed bevallen. Voor de wereld was 2016 geen goed jaar. Er zijn vreemde en hele vervelende dingen gebeurd en het meest enge daaraan vind ik dat een groot deel van de wereldbevolking het allemaal normaal lijkt te vinden, zoals Pieter Derks ook mooi in zijn oudejaarsconference aanhaalde.

Voor mij persoonlijk was het jaar 2016 een mooi jaar. Waar ik in 2015 gediagnosticeerd werd met diabetes type 1 probeerde ik daar in 2016 het beste van te maken. Ik ben veel in contact geweest met verschillende stichtingen en verenigingen en dat leverde twee mooie video’s (voor Diabetesvereniging Nederland en JDRF) en een publicatie in het ledenmagazine van Diabetesvereniging Nederland op. Ook voor mijn blog was het een goed jaar. In 2016 schreef ik minder artikelen, maar steeg het aantal bezoekers voor het derde jaar op rij; blij mee!

Mijn vriend en ik ruilde ons Aygootje in voor een nieuwe auto. Geen tweedehandsje, maar echt een nieuwe nieuwe auto. Ik vond het doodeng om samen zoveel geld uit te geven, maar dit bleek nog maar een voorproefje te zijn. Begin 2016 verkochten we het koopappartement van mijn vriend en verhuisden we naar een huurappartement in mijn hometown.

In september werden we, na twee keer uitgeloot te zijn, eindelijk ingeloot voor ons droomhuis! Ik weet nog goed hoe blij ik was toen ik de e-mail met het goede nieuws zag en tegelijkertijd een soort paniek voelde. Een huis, een echt huis. Ons huis! Ook kregen we dit jaar nog een nieuw huisgenootje, ons lieve knuffelbeestje Spekkie!

Goede voornemens

Het opstellen van goede voornemens vond ik altijd geweldig, totdat 2014 door mijn quarterlife crisis een rotjaar werd en 2015 onverwachts door de diagnose van diabetes type 1 ook helemaal op zijn kop kwam te staan. Daarom besloot ik in 2016 om gewoon lief voor mezelf te gaan zijn, daar heb je veel meer aan. Negen van de tien keer is een goed voornemen iets wat we van plan zijn en vervolgens nooit doen. Het is een beetje hetzelfde als bij het stoppen met roken. Je kunt wel van plan zijn om te stoppen, maar uiteindelijk moet je het gewoon doen.

voor·ne·men
het plan hebben om

Denk aan de bekende slogan van Nike: Just do it! Volgens mij is die slogan er speciaal voor iedereen die van plan is om te gaan hardlopen. Doe het gewoon! Stel het niet uit. Daarom dit jaar geen goede voornemens, maar een kort overzicht met wat ik in 2017 ga doen.

Dit ga ik doen in 2017

In 2017 ga ik meer bezig zijn met mezelf en minder met de rest van de wereld. Het nieuws maakt me ongelukkig en het is al vaker gebleken dat ik een gezelliger persoon ben als ik mijn kop lekker in het zand steek en nieuwssites vermijd. Waarom focussen op alle ellende in de wereld, terwijl er dichtbij zoveel mooie dingen gebeuren? Zo gaan we in januari voor de veertiende keer naar ons tweede thuis: Mayrhofen. Lekker skiën, wandelen en warme chocolademelk drinken. In februari starten ze met de bouw van ons toekomstige huis. Ik kijk er echt enorm naar uit om elke paar weken een kijkje gaan nemen.

Dit jaar ga ik mij focussen op mijn persoonlijke ontwikkeling, door weer iets positiever in het leven te gaan staan. In het begin van 2016 was ik vrolijker en dat wil ik weer terug zien te vinden. Ook ga ik mij verdiepen in de mogelijkheden om bij te leren/te gaan studeren. In welke vorm weet ik nog niet, maar het kriebelt. Dus daar ga ik iets mee doen. Verder zien we wel wat het jaar ons brengt! Dat 2017 maar een liefdevol jaar mag worden met mooie dingen!

Gelukkig nieuwjaar!