Waarom het belangrijk is om lief te zijn voor jezelf

Januari. De maand waarin McDonald’s en New York pizza naar verwachting de minste omzet draaien, de maand waarin de trappen van de metro- en treinstations fanatiek bewandeld worden en de maand waarin de minste sigaretten verkocht worden. Want januari staat voor een nieuwe start, een beter leven, een nieuwe kans.

Inmiddels zijn we bijna op de helft van januari. Hoe gaat het met de goede voornemens? Lukt het een beetje? Of ben je stiekem lichtelijk gefrustreerd omdat je jezelf weer tientallen goede voornemens opgelegd hebt? Persoonlijk vind ik het hebben van goede voornemens mooi, zeker als het realistische voornemens zijn. Maar van de fanatiek sporten, detoxen, ik gooi heel mijn leven om voornemens word ik een beetje kriebelig. Wees een beetje lief voor jezelf! Je bent goed zoals je bent.

Het jaar 2014 begon ik met een hele lijst aan goede voornemens. Sporten, veel lezen en eigenlijk meer van hetgeen waar ik kriebelig van word. Dat jaar kreeg ik te maken met mijn quarterlife crisis en hoeveel ik daar veel van geleerd heb, was het geen top jaar. Vervolgens begon ik 2015 met een tweede poging om mijn goede voornemens van 2014 waar te maken. Dat jaar kreeg ik diabetes type 1 en ondanks dat, was het eigenlijk een prima jaar! Dit jaar doen we het anders. Geen goede voornemens.

Als je jezelf veel doelen stelt, en dan heb ik het over de onrealistische en niet haalbare doelen, is de kans groot dat je jezelf teleurstelt. Het is dan misschien simpel gedacht om helemaal geen doelen te stellen, maar dat is gelijk weer het andere uiterste. Er is ook een tussenweg. Waarom zou je met ingang van het nieuwe jaar alles omgooien? Waarom leef je niet gewoon je leven en probeer je stap voor stap naar mooie, en misschien nog wel belangrijker, haalbare doelen toe te werken; Dat is toch veel leuker? Met één maand detoxen ben je niet opeens ‘gezond’ en met iedere week verplicht een boek te moeten lezen van jezelf ga je er echt niet meer plezier aan beleven.

Wees lief voor jezelf. We don’t have to do it all.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Catherine

  Goed artikel! Je hebt niet het makkelijkste jaar gehad maar je slaat je er wel mooi doorheen. Wees maar heel trots op jezelf!

  Reageer...
 • Anne

  Mooie woorden!
  Ik vind het zelf de woordkeus ‘lief zijn’ altijd een beetje slijmerig overkomen, en zeg dan ook niet zo graag dat ik ‘lief voor mezelf ben’ of dat iemand ‘lief voor zichzelf moet zijn.’ Ik heb het zelf meestal over ‘goed voor jezelf zorgen’ maar eigenlijk komt het allemaal een beetje op hetzelfde neer.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat ben ik met je eens, het is ook eigenlijk meer dat we niet zo streng voor onszelf moeten zijn! ;)

   Reageer...
 • Mies

  Helemaal waar! Van goede voornemens bedenken krijg je vaak zo’n ‘all or nothing’ gevoel waardoor je de meest gekke dingen ineens volledig gaat omgooien. Dat maakt het er niet leuker of gemakkelijker op. Step by step…stuk leuker en effectiever!

  Reageer...
 • anneleen

  Helemaal waar en ik vind dit een mooi blogje! Ik heb in het begin van deze maand helemaal geen goede doelen vastgelegd. Ik hoop nu, in het nieuwe jaar, net meer ’tevreden’ met mezelf te leren zijn. Tuurlijk zou ik een aantal dingen anders aan mezelf willen of zou ik een aantal dingen willen veranderen, maar soms is het (volgens mij) ook goed om gewoon tevreden te zijn met jezelf, met wat je doet en met wie je bent.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?