De voorraden in het huis van iemand met diabetes

Omdat je met het hebben van diabetes continu je eigen bloedglucose moet monitoren en in balans moet houden is het belangrijk om altijd de juiste spulletjes bij je te hebben. Op een normale dag gebruik ik gemiddeld acht teststrips, een cartridge met zes lancetten, vijf naaldjes en zo’n vijfentwintig eenheden insuline. Op het eerste gezicht niet heel indrukwekkend. Maar als je deze hoeveelheden voor drie maanden in huis hebt liggen is het toch een flinke voorraad.

De voorraden in het huis van iemand met diabetes

Waar bestaat die voorraad uit?

Reken maar uit. Vijf naaldjes per dag voor drie maanden, dan kom je uit op zo’n 450 naaldjes. Dan heb je al snel een laatje vol! ;) Op bovenstaande foto zie je van links naar rechts; Een 4 mm naaldje voor op mijn insulinepen, een teststrip voor in mijn bloedglucosemeter en een cartridge met daarin zes lancetten voor mijn prikpen. Dit alles bewaar ik tegenwoordig in één lade. Voorheen had ik nog iets meer voorraad omdat de leveringen toen een beetje door elkaar liepen, maar inmiddels heb ik gewoon één ladeblokje met daarin al mijn spulletjes.

De voorraden in het huis van iemand met diabetesNaast de verschillende hulpmiddelen krijg ik ook eens per drie maanden een voorraad insuline thuisbezorgd. Natuurlijk heb ik altijd een pen kortwerkende en langwerkende insuline bij me, maar de voorraden insuline worden netjes bewaard in de koelkast. Voor de langwerkende insuline gebruik ik de lantus wegwerppennen en voor de kortwerkende insuline gebruik ik de novorapid penvullingen. Deze kan ik in mijn insulinepen doen waar ik ook halve eenheden mee kan spuiten. Nog steeds heel erg blij met die insulinepen! Ook heb ik nog een aantal novorapid wegwerppennen liggen, maar die liggen er vooral als backup.

Om de koelkast nog iets voller te maken ligt er ook nog een glucagon-injectie die ik hopelijk nooit nodig zal hebben. Mocht ik ooit door een laag bloedglucose buiten bewustzijn raken zorgt de glucagon-injectie ervoor dat er razendsnel glucose vrij wordt gemaakt, waardoor je weer bij bewustzijn komt.

De voorraden in het huis van iemand met diabetesLast but not least, hypovoer! Natuurlijk heb ik een grote voorraad koekjes in huis, maar het allerbelangrijkste is toch wel dextro. Als ik een hypo krijg kan ik koekjes eten, maar daardoor blijft een hypo veel langer hangen. Als ik gelijk een paar tabletten dextro naar binnen werk, voel ik mij veel sneller weer goed! Tegenwoordig probeer ik slim dextro in te kopen als het weer eens in de aanbieding is bij de Kruidvat. Dat scheelt toch een beetje in de kosten.

De voorraden in het huis van iemand met diabetes

Moet je dat allemaal zelf betalen?

Daar kan ik heel kort in zijn; Nee, gelukkig niet! Als ik alles zelf zou moeten betalen had ik een bijbaantje moeten zoeken! ;) Haha, neehoor. Zo erg is het nu ook weer niet, maar het gaat wel om serieuze bedragen. Het enige wat ik zelf moet betalen is het hypovoer. Verder wordt alles gewoon vergoed, afgezien van het eigen risico dat er sowieso ieder jaar standaard doorheen gaat. Om misverstanden te voorkomen; Omdat ik (nog) geen insulinepomp heb en zelf insuline injecteer met een insulinepen zijn al mijn voorraden in huis daarop gebaseerd. Ieder persoon met diabetes is natuurlijk verschillend, maar een voorraad teststrips en dextro zal in ieder huis van iemand met diabetes wel te vinden zijn ;)

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Lonneke

  Wat een hoeveelheden zeg! Maar goed het gaat er ook allemaal vrij snel doorheen.

  Reageer...
 • Anne

  Heb je nooit problemen met je zorgverzekering of leverancier? Ik prik 7x en moet iedere keer weer extra machtigingen aanvragen, word er niet goed van!

  Verder komen alle spullen helemaal overeen, naaldjes, stripjes, dextro natuurlijk (welke smaak is je favoriet?), alleen de glucagon injectie heb ik niet.
  En ik gebruik levemir i.p.v. lantus in een aanvulpen, en de novorapid in dezelfde fijne pen met halve eenheden. :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Nee; Toen ik nog onder behandeling was van het ziekenhuis hebben ze wel een keertje een machtiging moeten geven, maar dat was geen probleem. Nu bij Diabeter gaat het eigenlijk allemaal automatisch. Heb jij er veel gedoe mee? :( Dextro citroen blijft mijn favoriet! :D Naturel vind ik echt heel vies en cola en tropisch zijn lekker voor de afwisseling. Wat is jouw favoriet?

   Reageer...
   • Anne

    Ik bestel via Mediq, en er is inderdaad geregeld gedoe, omdat ik van de zorgverzekering maar 4 stripjes en 2/3 lancet (voor 4 prikjes) per dag vergoed krijg, en dat haal ik dus nooit. Ik bestel het liefst ruim, zodat ik niet onverwacht zonder spullen zit, maar ze beginnen dan al snel te zeuren over dat ik nog genoeg in huis zou moeten hebben liggen (wat dan meestal niet het geval is.)

    Na de zomervakantie ga ik ook alle spullen per kwartaal binnenkrijgen, en ik hoop dat het dan opgelost is, en dat ik gewoon genoeg binnenkrijg voor 3 maanden.

    Ik ga ook voor citroen! Naturel vind ik wel lekker, maar ik vind juist de tropische vies. En cola heb ik nog nooit gehad ;)

    Reageer...
 • Stella

  Ieeee wat een eng idee, die gluco dinges pen. Ik hoop ook dat je die nooit nodig gaat hebben hoor Laurie! Jeetje, ik wist niet dat het ook bij jou zo’n hoop was. De vader van een van mijn beste vrienden heeft ook diabetes. Geloof ook type 1, maar I’m not sure. Die heeft ook hele kastjes vol. En inderdaad ook in de koelkast hele voorraden. Gelukkig hoef je het niet zelf te betalen, dat zal wel een fortuin kosten! Heel informatief dit. Al heb ik er (gelukkig) niet echt mee te maken, ik vind het toch interessant om te weten hoe dit soort dingen werken. Liefs! Ps: Wat ziet je blog er pretty uit! Like it!

  Reageer...
 • Madam Elisa

  Ik zei laatst tegen iemand. “Die hormonen spuiten lijkt net op insuline spuiten. Nooit geweten dat het echt de zelfde naalden zijn brr.

  Mooi dat je dit deeld. Mensen vergeten snel wat voor inpect het werkelijk heeft denk ik. Ik had nooit gedacht aan zulke voorraden in huis.

  Reageer...
 • Sanne

  Ik wist niet dat iemand zoveel spulletjes nodig heeft. Ik kan mij dan best voorstellen dat het niet goedkoop is maar gelukkig word je wel vergoed. :)

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?