Vingerprikjes op vakantie en een stijgend HbA1c

Na zo’n twee maanden met de Freestyle Libre besloot ik op vakantie weer over te gaan op de vingerprikjes. Omdat ik van plan was om poepiebruin te worden in de Marokkaanse zon, had ik niet de behoefte om vervolgens een paar maanden met een witte plek op mijn arm rond te lopen. Zo’n sensor op mijn arm is prima, maar een random witte plek vond ik niet zo nodig. Voor de zekerheid had ik wel een sensor meegenomen op vakantie; het idee dat ik weer in een geblindeerde auto moest rijden zorgde toch wel voor wat zenuwen.

Op vakantie zonder de Libre sensor

Wat nu als ik opeens weer veel te hoog zit, of te laag? Waar ik het handige grafiekje van de Freestyle Libre soms elk uur raadpleeg, moest ik nu weer voor elke waarde prikken. Dat ga ik natuurlijk niet elk uur doen. Eenmaal op vakantie viel het allemaal reuze mee. Ik was er zelf eerlijk gezegd een beetje verbaasd over. Ja, de Freestyle Libre geeft rust, maar zonder de sensor ervaarde ik een heel ander soort rust. Op vakantie prikte ik zo’n 6 à 7 in mijn vinger. Daardoor had ik geen idee wat mijn waarden in de tussentijd deden. Gelukkig had ik, dankzij de kennis die ik tijdens de eerste twee maanden met de Freestyle Libre heb opgedaan, een stuk meer vertrouwen. Plus, niet te vergeten: het was tenslotte vakantie!

Afgezien van twee kleine hypo’s ging het goed! Voor mijn gevoel heb ik tussen de maaltijden door wel iets hoger gezeten dan normaal (als in 11, in plaats van 9 bijvoorbeeld), maar dat is dan maar zo. Met onbekend eten blijft het toch altijd een beetje gokken. Het is in ieder geval fijn om te weten dat het managen van mijn waarden ook zonder Libre nog prima gaat. Inmiddels zit de sensor weer netjes op mijn arm en heb ik weer de volledige controle! ;)

Een stijgend HbA1c!

Na anderhalf jaar heb ik eindelijk een HbA1c (gemiddelde waarde van de afgelopen drie maanden) dat niet meer ‘te laag’ is. Waar de meeste mensen met diabetes hun uiterste best doen om dat HbA1c laag te houden, was het bij mij juist de bedoeling om hem iets te verhogen. Zoals ik eerder al vertelde kwam ik er dankzij de Libre achter dat ik in de nachten extreem lage waarden had. Dan is het natuurlijk niet zo gek als je een laag HbA1c hebt.

Doordat ik precies kan zien wat er ’s nachts gebeurt met mijn waarden, heb ik ervoor kunnen zorgen dat ik zelden meer nachtelijke hypo’s heb. Als logisch vervolg had ik de verwachting dat mijn HbA1c hierdoor ook zou stijgen. Bij de driemaandelijkse checkup bij Diabeter bleek inderdaad dat mijn HbA1c iets gestegen was! Niet heel veel (wat mij dan wel weer verbaasd), maar gewoon een klein beetje. Als streven wordt een ideaal HbA1c van onder de 53 aangehouden; met mijn nieuwe HbA1c van 45 is dat dan toch best netjes!

Het is in ieder geval hoger dan de 32 van een tijdje terug!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Ayla

  Poeh, wat een gedoe toch zeg. Knap van je hoor, dat je er zo mee om kan gaan. En ook zeker dat je ook op dit vlak de vakantie echt ziet als vakantie!

  Reageer...
 • Janice

  Ha! Jij hebt ook zo’n mooie rode insulinepen #hip

  Reageer...
 • Elisa van Propvol

  Ik vind het toch maar knap hoe jij dit allemaal doet!!!

  Reageer...
 • Anne

  45 is supermooi, thumbs up!
  Die waarde blijft soms één groot raadsel. Ik zit op dit moment echt perfect, bijna de hele dag in de 4/5 en af en toe een klein uitschietertje naar 6/7.
  Ik heb het idee dat mijn HbA1c dan ook ‘gewoon’ 38 zal blijven, bij de volgende check-up.
  En ik heb nog nooit een nachtelijke hypo gehad in ondertussen bijna een half jaar tijd. Volgens mij werken die eilandjes nog een beetje mee ;) #honeymoon

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?