Vijf verkoelende tips tegen extreme warmte

Persoonlijk ben ik geen grote liefhebber van warmte. Als ik in een warm bad ga wil ik er 5 minuten later alweer uit en hetzelfde geldt voor de sauna. Als het zo’n dertig graden is vind ik dat helemaal prima, mits er een verkoelend briesje en zwembad in de buurt is. Geef mij maar gewoon 25 graden. Voor de komende week zijn er helse temperaturen voorspeld en loopt de temperatuur alleen maar op. Voor komende zaterdag hebben ze het zelfs over veertig graden! Help!? Iemand een iglo te huur? Hoog tijd voor een aantal verkoelende tips!

Vijf verkoelende tips

Op de warmste dag deze week, zaterdag, ga ik denk ik de hele dag in mijn tropische zwemparadijs op het balkon liggen. Het is verstandig om rekening te houden met de warmte. Zo hebben wij thuis geen airconditioning en een balkon op het zuiden. Het is nu, dinsdagmiddag, al 27 graden in huis en dat zal de komende dagen nog wel oplopen. Ik hoop dat jullie net zoals ikzelf iets hebben aan mijn vijf verkoelende tips tegen de warmte!

Vijf verkoelende tips tegen extreme warmte

1. Drink voldoende water

Normaal gesproken heeft je lichaam zo’n 1,5 en 2 liter water nodig op een dag. Als het extreem warm is heb je nog wat extra water nodig om zo de lichaamswarmte in balans te houden en het vocht dat je door transpiratie verliest weer aan te vullen. Zelf ben ik niet zo’n fan van smaakloos water en daarom drink ik water met een beetje slimpie siroop of verfrissend fruitwater. Zo zit er toch een smaakje aan!

2. Draag lichte en loszittende kleding

Omdat je lichaam opwarmt door de warmte is het handig om ademende kleding te dragen. Verruil je strakke skinny jeans voor een zwierig rokje, daardoor kan je lichaam veel beter met de warmte omgaan. Ook is het handig om kleding aan te trekken met lichte kleuren. Als je een donkere spijkerbroek draagt met een zwart shirtje trek je enorm veel warmte aan en creëer je een persoonlijke sauna.

3. Zet een ventilator neer

Over het algemeen doet een ventilator niet heel veel aan de temperatuur in huis, maar krijg je in ieder geval het gevoel dat er een iets koelere luchtstroom is. Vorig jaar heb ik twee flessen met bevroren water voor de ventilator gezet, hierdoor wordt de lucht iets koeler. Let er wel op dat je de flessen in een bakje zet, anders heb je binnen de kortste keren een grote plas water op je vloer. Verwacht geen wereldwonderen, het zal nooit hetzelfde effect als een airconditioning geven, maar alle kleine beetjes helpen.

Vijf verkoelende tips tegen extreme warmte

4. Maak je eigen tropische zwemparadijs

Vorig jaar heb ik bij de speelgoedwinkel een opblaasbadje gekocht en zo mijn eigen tropische zwemparadijs gecreëerd op het balkon. Je wordt op deze manier super snel bruin omdat zo’n badje veel te klein is en je er eigenlijk maar nét inpast. Als je het dan weer iets te warm krijgt kan je weer iets koeler water in het zwembadje doen of ijsklontjes!

5. Houd ramen, deuren en gordijnen gesloten

Zeker met een balkon op het zuiden staat je huis gedurende de hele dag in de brandende zon. Houd overdag de deuren, ramen en gordijnen gesloten. Zo kan je de warmte een beetje buiten houden. Als het ’s avonds afgekoeld is, kan je alsnog de deuren tegen elkaar open zetten zodat het huis nog een beetje extra kan afkoelen.

Hebben jullie nog andere verkoelende tips? Vinden jullie het fijn dat het nu écht zomer is of vinden jullie de voorspelde temperaturen ook iets té?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Andrea

  Bij mij in huis wordt het ook altijd warm. ’s avonds alles lekker openzetten inderdaad en zoveel mogelijk vluchten naar het park of richting de maas. Zondag ga ik lekker een dagje naar het strand.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heerlijk! Heel veel plezier alvast! Wilde hier de deuren net open zetten, maar het is buiten nog steeds warmer dan binnen! :’)

   Reageer...
 • Marion

  Wat cool! Je eigen tropisch zwemparadijs! Te gek. Ik sta heel vroeg op ’s ochtends. Dan gooi ik nog snel alles even op en rond een uur of negen gaat de boel dicht. Parasol voor het raam, zodat het raam geen rechtstreeks zonlicht krijgt en inderdaad de gordijnen dicht. Geniet maar lekker van je badje vandaag!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Slim! Zo blijft het een beetje koel in huis! Vandaag zit ik lekker op werk met airco! :D Vrijdag en zaterdag ga ik in mijn badje! :)

   Reageer...
 • Lizzy

  Wat een fijne tips! Een ventilator helpt bij mij altijd goed! En zelf een zwembad opzetten is echt ideaal! Ik ga het liefst nu aan de slag! :)

  Reageer...
 • Donna Luisa

  Wat een leuke foto van je telefoon met die ijsblokjes! Fijne tips ook. Het is jammer dat ik geen tuin heb, anders had ik ook zeker een badje opgezet!

  Reageer...
 • Dina

  AAAAH wat heerlijk, zo’n zwembadje! Bij ons op het balkon is daar niet echt ruimte voor + er is geen schaduw. Ik zit nu lekker met mijn voetjes in een koud voetenbadje, heerlijk!

  Reageer...
 • Miranda

  Ik blijf het liefst gewoon binnen als het buiten zo warm is. Of ik zoek het water op. Ik heb geluk dat ik met 20 minuten fietsen bij de zee of bij een meer ben. Ander zou ik ook graag een zwembadje willen ;-)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat heerlijk! Na die twintig minuten op de fiets wil je ook wel echt het waten inspringen haha!

   Reageer...
 • Jolien

  Ik vind het nu soms ook te warm maar ik geniet er eigenlijk gewoon van! Overdag doe ik mijn rolluiken naar beneden en ’s avonds wanneer het afkoelt zet ik mijn raam open. Zo is het binnen toch houdbaar. Ik zeg: gewoon genieten voor zolang het duurt!

  Reageer...
 • Linda

  Fijne tips! Bij ons is ook alles dicht wat er dicht kan zodat er bijna geen zonlicht naar binnen kan. En de ventilator draait inderdaad overuren, al maakt het een ruimte inderdaad niet echt koeler.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?