Vijf tips om meer en vaker te lezen

Het is één van die dingen die ik dolgraag doe, maar waar ik mijzelf wel altijd even toe moet zetten: lezen. Als ik eenmaal bezig ben in een boek, grijp ik elk moment aan om verder te lezen, maar het wordt helaas ook snel vergeten. Vroeger, in die ‘goede oude tijd’, was lezen de normaalste zaak van de wereld, want toen hadden we nog geen internet. Maar tegenwoordig hoor je steeds minder mensen zeggen dat ze hun vrije tijd gebruiken voor het lezen van een goed boek.

We hebben geen tijd

We werken ons drie slagen in de rondte dankzij de hedendaagse prestatiedruk, zijn bezig met het up to date blijven van social media en bingewatchen van series en ondertussen moeten we ook zo nu en dan slapen. Hoe graag ik ook lees, ik kwam er bijna niet aan toe. En dat heb ik helemaal aan mijzelf te danken. Want eigenlijk is het gewoon een kwestie van prioriteitstelling en bewustzijn.

Vijf tips om boeken te verslinden

Afgelopen maand heb ik drie boeken gelezen. Soms kan ik het zelf ook niet helemaal geloven, maar het is echt zo. Drie boeken! Geen dunnetjes, maar échte boeken! Dat kan jij ook, als je het maar belangrijk en leuk genoeg vindt. Want dat is het belangrijkste. Met onderstaande tips kom je al een heel eind en zul je merken dat het eigenlijk helemaal niet lastig is om meer en vaker te lezen.

Begin gewoon!

Alle begin is moeilijk, zo ook het beginnen aan een nieuw boek. De stapel boeken op de plank wordt steeds hoger, maar beginnen: ho maar. Het duurt meestal even voordat je in een verhaal komt en zeker tijdens de eerste hoofdstukken is het soms verleidelijk om weer iets anders te gaan doen. Totdat je in het verhaal gezogen wordt en eigenlijk niks anders meer wil doen. Het is soms net als hardlopen. De weg naar de voordeur is lang, maar als je eenmaal buiten bent is het heerlijk!

Maak er tijd voor: zet een wekker

Het maken van tijd is lastig. We hebben altijd twintig dingen die we willen/moeten doen en gek genoeg staat lezen daardoor vaak onderaan het lijstje. Maar het leuke is: dat heb je helemaal zelf in de hand! Voor mijn gevoel vlogen mijn avonden voorbij en had ik nooit tijd om te lezen. Sinds kort gaat er elke avond om tien uur een wekker met het bericht dat het tijd is om mijn laptop weg te leggen. Geen schermen meer, geen internet meer. Alleen een boek of tijdschrift om even in te verdwalen. Bijkomend voordeel: ik slaap veel lekkerder in de nacht als ik ’s avonds heb gelezen.

Vijf tips om meer en vaker te lezen

Maak van lezen een beloning

Als je lezen oprecht leuk vindt om te doen kun je het gebruiken als beloningsmechanisme. Ik krijg daardoor nu ook veel meer gedaan. Als ik dit en dat heb gedaan, dan mag ik weer een uurtje lezen. Zeker weten dat je die twee todo’s dan snel af weet te ronden! Wat ook helpt is om jezelf een verbod te geven op het kopen van nieuwe boeken. Bij mij bleef de hoeveelheid boeken in de boekenkast maar groeien, zonder ook daadwerkelijk boeken te lezen. Nu heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik eerst even bij ga lezen zodat er weer een betere balans is tussen gelezen en ongelezen boeken. En daarna mag ik voor ieder boek dat ik uitlees een nieuw boek kopen.

Zet alles even uit

Notificaties zorgen voor afleiding. Als je een boek probeert te lezen en na elke bladzijde bezig bent met je telefoon zul je nooit écht in het boek komen. Zet daarom alle notificaties, schermen en geluiden uit. Dan weet je in ieder geval zeker dat het makkelijker is om je aandacht erbij te houden.

Zorg voor afwisseling

Uit eigen ervaring weet ik dat lezen kan gaan vervelen. Zo heb ik in de boekenkast nog zeven boeken van Jill Mansell liggen die ik graag wil lezen, maar als ik die allemaal achter elkaar ga lezen weet ik zeker dat ik ergens halverwege verveeld raak en helemaal geen zin meer heb om verder te lezen. Daarom wissel ik af tussen fictie en non-fictie en blijft lezen interessant!

Vind jij het lastig om tijd te maken voor lezen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Lilian

  Ik vind het soms ook lastig om veel te lezen, terwijl ik altijd zoveel energie van krijg. Heb nu ook zo’n interessant boek! Wat mijn tip is, is om eerder te stoppen met oninteressante boeken. Ik had vroeger altijd het idee dat je – als je dan toch begonnen was – je het boek wel uit moest lezen, anders was het zonde van je tijd. Nu leg ik boeken veel sneller weg en pak ik een mooiere. En inderdaad afwisseling werkt bij ook heel goed. Ik lees overigens liever in het begin van de avond, omdat ik later soms te moe ben om m’n ogen open te houden ;-)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha, dat herken ik wel ja. Ik vind het fijn om aan het einde van de avond te lezen als een soort van ‘afsluiting’, maar het komt vaak genoeg voor dat mijn ogen dan dichtvallen. Goede tip over het stoppen met oninteressante boeken! Ik heb vaak nog het idee/gevoel dat ik het boek moet uitlezen; terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft.

   Reageer...
 • Karlijn

  Goede tips! Ik zorg dat ik altijd een boek bij mij heb. In de trein, de bus, waar dan ook. Als ik naar mijn werk ga moet ik met de pont en die 15 minuten die ik daarop sta zijn perfect om te gebruiken voor lezen. Dan kom tot rust in plaats van fanatiek social media te bekijken op mijn telefoon. X

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heerlijk! Straks na de verhuizing moet ik weer met het OV naar werk reizen, i.p.v. met de auto. Het idee dat ik die tijd kan gebruiken om te lezen vind ik zo fijn!

   Reageer...
 • Marcella

  Wat bij mij heel goed helpt, is lezen met een e-reader. Die pak je er snel even bij om nog even een hoofdstukje te lezen. In de stats kan je goed zien hoe lang je volgende hoofdstuk duurt, en dus lees je ook sneller nog even door. Ik heb daardoor dit jaar al 23 boeken gelezen, en de afgelopen jaren bleef ik vaak hangen op 6 stuks. Werkt onwijs goed dus!

  Reageer...
 • Mijn altijd maar groeiende boekenverlanglijstje - Wish Flower

  […] Twaalf boeken moest wel lukken dacht ik. Dat is elke maand één boek en aangezien ik toentertijd net weer in de lees-flow zat, had ik daar alle vertrouwen […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?