Vijf manieren om herinneringen te bewaren

Als ik mijn huis in drie woorden zou moeten omschrijven, dan zou ik dat doen met de woorden ruimtelijk, natuurlijk en persoonlijk. En vooral dat laatste is iets waar ik best wel trots op ben. Met heel veel plezier en liefde heb ik mijn huisje helemaal eigen gemaakt. Qua inrichting, maar ook in de aankleding en de inhoud is alles écht van mij. En dan heb ik het niet zozeer over de hoeveelheid spullen die ik heb, dat valt namelijk reuze mee. Maar meer over alle herinneringen die er te vinden zijn, in allerlei soorten en maten.

Meer dan alleen vakantieherinneringen

Vaak wordt er bij herinneringen alleen gedacht aan vakantieherinneringen en vergeten we om alledaagse herinneringen te bewaren en een plekje te geven. Voor mij is het nu al zo’n twee jaar geleden dat ik voor het laatst op vakantie ben geweest, maar in die tijd ben ik niet gestopt met het verzamelen van herinneringen. Van ‘emotieloze’ decoratie ben ik nooit een groot liefhebber geweest. Bijna alle spullen in mijn huis hebben een verhaal en brengen herinneringen naar boven.

Mijn manieren om herinneringen te bewaren

Traditionele souvenirs

Zo’n tien jaar geleden ben ik begonnen met het meenemen van ‘toeristische prulletjes’ voor mijn oma. Hierdoor ontstond langzaam maar zeker een collectie aan vakantieherinneringen, in de vorm van kleine beeldjes. Als ik bij mijn oma op bezoek ben en alle beeldjes weer zie, dan realiseer ik mij hoeveel mooie plekken ik heb bezocht!

Random ‘souvenirs’ met een verhaal

Het vinden of creëren van random souvenirs met een verhaal, vind ik de allerleukste manier op herinneringen te bewaren. Het zijn de spulletjes waarvan anderen de waarde niet zien, terwijl jij dat wel doet. Denk aan een hele oude spijker die ik bij Le Mont-Saint-Michel in de zee vond, toen het eb was. Of een wijnfles, die mij weer terugbrengt en herinnert aan een bijzondere gebeurtenis. 

Foto’s 

De meest voor de hand liggende manier om herinneringen te bewaren blijft toch wel aan de hand van foto’s. Zelf heb ik een lichtbak in elkaar geknutseld voor een aantal dia’s die mij heel erg veel waard zijn, en hangt mijn huis vol met foto’s. Het is dé manier om herinneringen weer tot leven te laten komen, waarvan de mogelijkheden eindeloos zijn. Denk aan een foto op canvas, in een lijst, of in geometrische vormen waarmee je een kunstwerk maakt op je muur!

Keepsake box

Al van kleins af aan heb ik een keepsake box. Deze begon met enkel een aantal bioscoopkaartjes en een paar foto’s, maar is inmiddels gegroeid tot een grote verzameling aan herinneringen. Ik vind het heerlijk om op een druilerige dag door mijn keepsake box te gaan. En soms dan vind ik een herinnering zo leuk, dat ik deze dan weer even tijdelijk een plekje geef in mijn huis. 

Tafereeltjes

Iets wat ik nu iets minder doe, maar ‘vroeger’ heel erg leuk vond om te doen, is het maken van tafereeltjes. Zo combineerde ik een foto die ik in Lissabon maakte, met de bloemenblaadjes uit de tuin. En maakte ik van de reis naar New York een verzameldoosje met allemaal herinneringen en ‘prulletjes’ van deze trip! Zo komen meerdere gebeurtenissen tegelijkertijd weer tot leven. 

Wat is jouw favoriete manier om herinneringen te bewaren?

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

In samenwerking met
  • Interesse in een samenwerking?