Verhuizing; elke dag een klein beetje meer thuis

Eigenlijk weet ik niet zo goed waar en hoe ik moet beginnen. Voor mijn gevoel is het maanden geleden dat ik de laatste update over het huis schreef, terwijl het in werkelijkheid nog maar drie weken geleden is. En in die tijd is er veel gebeurd! Eigenlijk teveel om je even over bij te praten. Maar het belangrijkste is dat we verhuisd zijn, dat zo’n negentig procent van dat allemaal goed is gegaan en dat ik mezelf na een flinke dip elke dag weer een beetje beter voel. Dus dat is fijn!

Van casco naar woonhuis

Als je het huis binnenloopt, dan is er niks meer terug te zien van het grijze casco dat het ooit was. Zowel de wanden als het plafond zijn strak afgewerkt, onze droomvloer ligt erin en we mogen super trots en blij zijn met het resultaat. Niet alleen de vakmannen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, maar ook wij zien nu eindelijk het resultaat van onze maandenlange voorbereiding en de keuzes die we hebben gemaakt. En dan toch, hoe stom het ook is, wegen alle kleine dingetjes die niet goed gaan flink op tegen de dingen die wél goed zijn gegaan. En dat is frustrerend.

Voorafgaand aan de verhuizing zat ik nog vol positieve energie; we hadden een deadline en werkten ergens naartoe. Op vrijdag 30 maart moesten we verhuizen, dus op die dag moest alles ‘goed’ zijn, of in ieder geval goed genoeg om de meubels een plekje te kunnen geven in huis. De laatste week voor de verhuizing was zoals verwacht complete chaos. Alles kwam tegelijkertijd! Op een gegeven moment waren er op elke verdieping in huis twee vakmannen aan het werk; de keuken werd geplaatst, de vloer werd gelegd en ook de inbouwkast werd in elkaar gezet.

De laatste loodjes

Ondertussen probeerden wij ook alle balletjes in de lucht te houden en renden wij van hot naar her, want er moest: nieuwe vloerbedekking uitgekozen worden omdat degene die we hadden uitgekozen plotseling niet meer leverbaar bleek te zijn, veel gebeld worden omdat communiceren en het maken van afspraken niet voor alle vakmannen vanzelfsprekend is en op en neer gereden worden naar het grofvuil omdat het blijkbaar heel normaal is om al het bouw- en montageafval achter te laten. Alles om ervoor te zorgen dat het allemaal op tijd klaar zou zijn! En dat was het gelukkig.

Maar dan woon je er opeens. Of wonen, het voelde eigenlijk meer als kamperen. Want niks ligt waar het hoort te liggen, je todo lijst is nog steeds super lang en het voelt nog helemaal niet als thuis. En eigenlijk ‘moet’ je dan doorgaan. Dozen uitpakken, lampen ophangen, het huis schoonmaken en dat vervolgens nog twintig keer omdat het op miraculeuze wijze toch steeds weer stoffig wordt. Om er even een vreemd spreekwoord in te gooien; ik liep tijdens de eerste dagen en weken na de verhuizing op mijn tandvlees. Huilde om de kleinste dingetjes. Kon mijn ei niet kwijt. Sliep slecht. Had nachtmerries. Vond alles eng, stom en negatief. En het ergste van dat alles vond ik nog wel dat ik eigenlijk helemaal niet blij was met het huis, de verhuizing en alles daaromheen. Terwijl je die verwachting eigenlijk wel van jezelf hebt, want hallo; we hebben super lang uitgekeken naar dit moment! Beetje stom om dan als het zover is te gaan sikkeneuren.

Dat is dus helemaal niet stom

Blijkbaar kan een verhuizing meer met een mens doen dan verwacht. En in plaats van continu de strijd aan te gaan met mezelf van ‘ik-moet-blij-zijn-maar-ben-dat-eigenlijk-niet’, heb ik dat nu maar gewoon geaccepteerd en sinds dat moment gaat het een stuk beter. We hoeven niet gelijk het hele todo-lijstje af te werken en het hele huis perfect te maken. Dat hele proces gaat waarschijnlijk maanden/jaren duren. En wat betreft alle openstaande werkzaamheden die niet naar tevredenheid zijn uitgevoerd kunnen we niet heel veel meer doen dan er achteraan blijven zitten en er een soort van vrede mee hebben dat ook daar wat tijd overheen zal gaan…

Het is veel belangrijker dat we eerst onze draai vinden en wennen aan de nieuwe buurt, het nieuwe huis en het nieuwe ritme. Als onderdelen van het todo-lijstje daar aan bijdragen, dan doen we het. Zo niet, dan niet. Ook prima. Het heeft allemaal geen haast. Dankzij dat inzicht begint het elke dag al iets meer als thuis te voelen, lach ik weer en kan ik ook weer genieten van een goede nachtrust.

Voordat we ’t weten voelt het weer als home sweet home! :)

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Mariska

  Ojee, ons nieuwbouwhuis is waarschijnlijk in september af. Moet ik me zorgen maken? Haha! Ik snap wel dat het een hoop stress en gedoe oplevert en je wil ook alles graag goed hebben… maar inderdaad, alles komt vanzelf wel! Het voelt vast snel als thuis.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha, nee hoor, niet per se! ;) Is maar net hoe je in elkaar zit, denk ik! Spannend, dat is ook al bijna! Veel plezier tijdens de laatste maanden, vond dat zelf de leukste periode! :)

   Reageer...
 • Anneleen

  Kan me voorstellen dat het begin heel erg wennen is en zoiets vraagt inderdaad tijd… Ik wens jullie heel veel geluk in jullie nieuwe huis! Mag ik vragen van waar je die verhuiskaartjes hebt of waar je deze hebt gemaakt? Die zien er echt super leuk uit! :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel! Ja natuurlijk mag je dat, maar helaas moet ik je teleurstellen. Ik heb het kaartje zelf ontworpen, deze is dus nergens te koop! :(

   Reageer...
 • Stella

  Kan het me zo goed voorstellen, dat het zo’n achtbaan is en je af en toe niet weet of je nou blij bent of niet. Logisch ook – alles wordt helemaal omgegooid en je hebt er zo lang naartoe geleefd en zo’n duidelijk beeld in je hoofd van hoe je het graag wil hebben, en als je dan eenmaal verhuisd bent en het hele gebeuren voldoet (nog!) niet aan dat beeld, tsja, dan ben je teleurgesteld! Maar zoals je zelf gelukkig al schrijft: it takes time <3 En gelukkig heb je voor nu een manier gevonden om ermee om te gaan allemaal! Dank je wel trouwens, voor het leuke kaartje! Ik heb het echt heel druk gehad met stage dus het is er niet van gekomen om een kaartje te sturen, maaaaar het staat op mijn lijstje (: Liefs!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha, geen dank! Ik hoop dat het goed gaat op je stage! Zullen we snel een kopje thee doen en bijkletsen? xx

   Reageer...
 • Lilian

  Oh joh, volgens mij is dat vrij normaal. Ik had toen wij hier in kwamen dat ik me de hele tijd bang voelde, omdat het een vreemde buurt was, ik heb ook een tijd heel slecht geslapen toen we de slaapkamer achter het huis kregen (we sliepen eerst voor), omdat ik bang was dat er inbrekers via het raam binnen zouden komen. En mijn zwager en schoonzus zijn onlangs groter gaan wonen en die dacht echt de eerste weken: “Ons vorige huis was zo lekker knus, wat hebben we gedaan!?” Maar dat is ook helemaal goed gekomen. Dus het komt goed! ;-) Veel plezier alvast.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haa, super fijn om te horen dat het normaal is. Dankjewel, het komt vast allemaal goed!

   Reageer...
 • Hardloopkriebels; de wil is er, maar de drive (nog) niet - Wish Flower

  […] is er op zich wel, maar waar het vorig jaar de overstap op mijn insulinepomp was, zorge dit jaar de verhuizing en de aanloop daar naartoe ervoor dat ik het hardlopen weer op een laag pitje […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?