Veilige woning; zo ga je met een gerust gevoel op vakantie

Hoewel het alweer een tijdje geleden is, staan de drie inbraken die ik in het verleden heb meegemaakt nog vers in het geheugen gegrift. Het zorgt er nog altijd voor dat ik een klein beetje nerveus om de deur achter mij dicht te trekken, zeker als ik voor langere tijd op vakantie ga. Eenmaal onderweg ebt dat gevoel gelukkig wel weer weg, maar de gedachte is er altijd. “Wat nu als…” Ik zal nooit vergeten hoe het voelt als je geconfronteerd wordt met het feit dat iemand door jou spullen is gegaan en alles overhoop ligt. Dat hoop ik nooit meer mee te maken.

Het feit dat we net verhuisd zijn en recent opgeleverde nieuwbouwwoningen (blijkbaar) regelmatig een doelwit zijn, zorgde er tijdens onze vakantie naar Dubrovnik voor dat ik nog iets nerveuzer was dan normaal. Reden genoeg dus om daar iets aan te doen. Er zijn namelijk talloze manieren om ervoor te zorgen dat je minder risico loopt op een inbraak. Als je het écht goed wilt doen kun je gaan voor een veilige woning; van anti inbraakstrip tot alarmsysteem. Maar je kunt ook op een laagdrempelige manier inbrekers op het verkeerde been te zetten door eenvoudige trucjes. Met onderstaande tips kun je er voor zorgen dat je weer met een geruster gevoel op vakantie gaat!

Wees voorzichtig op social media

Inmiddels mag het duidelijk zijn dat je er verstandig aan doet om voorzichtig te zijn op social media. Als jij van de daken schreeuwt dat je vandaag voor twaalf dagen naar Griekenland vertrekt én je nog niet zo heel lang geleden je huis herkenbaar gedeeld hebt, is het niet heel onwaarschijnlijk dat inbrekers precies in die periode je huis weten te vinden. Verstandig is het misschien niet, maar tijdens mijn eigen vakanties deel ik wel dat ik weg ben, maar ik zeg nooit wanneer ik weer terug verwacht te zijn. Daardoor hebben inbrekers geen idee wanneer je bent vertrokken en wanneer je weer terugkomt en hebben ze in ieder geval geen vrij spel gedurende een specifieke periode.

Zorg voor een bewoonde indruk

Als een huis bewoond lijkt, is de kans dat er ingebroken wordt vele malen kleiner. Hoewel veel mensen voordat ze vertrekken graag het hele huis opruimen, is het eigenlijk verstandiger om dat juist niet te doen. Laat wat boeken rondslingeren op tafel, zet wat vuil serviesgoed in de keuken en zorg ervoor dat het lijkt alsof er elk moment iemand weer de woonkamer binnen kan lopen. Ook kun je gebruik maken van tijdschakelaars, waardoor je op verschillende tijden lampen aan kunt zetten in huis. Daardoor lijkt het net alsof iemand ’s avonds van de woonkamer, naar de badkamer gaat om zijn/haar tanden te poetsen, om vervolgens naar de slaapkamer te gaan.

Beveilig je huis goed

Naast de ‘slimme trucjes’ om inbrekers op het verkeerde been te zetten is het natuurlijk ook erg belangrijk om in de basis een veilig huis te hebben. Zorg daarom voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Niet alleen op de begane grond, maar ook op de eerste verdieping van de woning; zeker als deze makkelijk te bereiken is door bijvoorbeeld een uitbouw. Als je het écht veilig wilt hebben, kun je gaan voor een huisautomatisering systeem, waarbij je verschillende sensoren (bewegingsmelders, openingsmelders, alarmen camera’s, etc.) op elkaar aan kunt sluiten en dit allemaal op afstand in de gaten kunt houden en besturen, ook wel een ‘smart home’ genoemd. Zo kun je allemaal verschillende scenario’s aanmaken om je rolluiken op bepaalde momenten dicht te doen, lichten aan te zetten en je huis te bespioneren via je smartphone middels een IP camera. Mocht je dan bijvoorbeeld vanaf je standbedje zien dat er een inbreker door je huis loopt, kun je ook je luidsprekers even op 200% volume keihard aanzetten. Dan zijn die inbrekers zo je huis weer uit! ;)

Maak het ze niet te makkelijk

De meest logische en voor de hand liggende tip is denk ik toch wel om het ze niet te makkelijk te maken. Laat dus geen sleutels aan de binnenzijde van de sloten zitten, het is ‘vrij eenvoudig’ om een raam in te slaan en om dan de deur of het raam open te maken. Je doet er ook goed aan om eventuele kliko’s en/of ladders tijdens je vakantie in een schuur of ergens binnen te zetten. Het zijn toch objecten die gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld ergens op te klimmen. En, last but not least. Zorg ervoor dat niet al je waardevolle spullen in één oogopslag zichtbaar zijn. Plaats waardevolle spullen, zoals televisies, computers, etc. daarom zoveel mogelijk uit het zicht. Dan breng je ook niemand in de verleiding! ;)

Hoe zorg jij voor een veilige woning?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

In samenwerking met
  • Interesse in een samenwerking?