Twee verschillende werelden

Zo’n vakantie is voorbij voordat je het weet. Vijf dagen geleden zijn we teruggekomen van onze vakantie in het zonnige Marrakech, Marokko. Echter voelt het alsof we al twee weken terug zijn. Het leven hier en daar verschilt enorm van elkaar. Nu voelt een vakantie sowieso al anders dan het normale dagelijkse (meestal gehaaste) leven van thuis, maar het leven in Marokko heeft indruk op me gemaakt en me aan het denken gezet.

Daar word je wakker met het geluid van vogeltjes, is je enige zorg te bedenken welk boek je die dag meeneemt naar het zwembad en wat je gaat lunchen die dag. Als je met busje van het hotel naar Marrakech gebracht wordt, zie je langs de weg gebouwen die moeten fungeren als huizen; zonder daken, omgeven met spullen die wij in Nederland troep zouden noemen. Het kleine jongetje met wie ik handjeklap deed, wilde alleen maar dat kleine stukje Sultana dat ik nog overhad. De drie jongetjes die we tegenkwamen in de woestijn stonden op de uitkijk voor ‘rijke’ toeristen aan wie ze een zelf gemaakt armbandje konden geven van palmbladeren; in de hoop daar een paar Dirham voor terug te krijgen.

Hier word je wakker van je wekker, sta je op en begin je aan de bezigheden voor die dag. Boodschappen doen, wasjes draaien en nog meer dingen die moeten gebeuren. We rijden rond in onze mooie auto, kopen alles wat we nodig denken te hebben en zetten ook nog even de nieuwste iPhone op ons verlanglijstje. Als de dag bijna voorbij is besef ik me dat ik nog veel meer tijd had willen hebben. Ik heb nog vijftig minuten beeldmateriaal van Marokko waar ik een leuke video van moet knutselen en nog honderden foto’s uit te zoeken. Maar misschien nog wel het belangrijkste; ik wil nog een aflevering van Gilmore Girls kijken.

Op vakantie las ik het boek ‘Nooit meer te druk’, van Tony Crabbe. Dat boek (uitgebreide review volgt later, voor nu: ge-wel-dig boek), samen met mijn ervaringen in Marokko, hebben er voor gezorgd dat ik wil proberen om meer bewust en dankbaar te zijn. Want dat mag best! Wij hebben tenslotte de mogelijkheid om op vakantie te gaan en om een prachtig resort te kunnen betalen. Het merendeel van de mensen daar heeft die luxe niet. Wat voor ons ‘een paar euro’ is, wordt daar ervaren als een geschenk uit de hemel.

Het zijn twee verschillende werelden. Rijk en arm. Leven en overleven.