Toeristische prullen met een verhaal

Afgelopen zaterdag stond in het teken van een bezoekje aan oma. Omdat wij in het westen van het land wonen en mijn oma in het oosten, zien we elkaar niet vaak. Jammer, want als de reisafstand minder was geweest zouden we vanzelfsprekend vaker langsgaan voor een kopje thee of koffie. Nu neemt zo’n bezoekje gelijk een hele dag in beslag. Dat is niet erg, maar daardoor gebeurt het niet vaak dat we ‘even’ op en neer rijden naar oma.

Een toeristisch prulletje uit Volendam

Nadat we ons appeltaartje opgegeten hadden vroeg ik hoe mijn oma het had gehad in Volendam. Met haar 82-jaar maakt ze niet meer zoveel uitstapjes, maar het is mijn oom en tante twee weken geleden gelukt om haar een dagje mee te krijgen naar Volendam. Na het hele verhaal over het dagje in Volendam verteld te hebben stond ze op. Met een brede grijns vertelde ze dat ze iets voor mij had gekocht. Voordat ik het kleine pakketje open had gemaakt wist ik eigenlijk al wat het zou zijn; Een toeristisch prulletje uit Volendam!

Ik had nooit gedacht dat ik zo gelukkig kon worden van een klein keramieken potje met daarin vijf plastic tulpjes. Mét magneetje aan de achterkant, dat ook nog eens. Handig voor aan de koelkast. “Wat jij kan, kan ik ook”, zei ze trots. Over lichtpuntjes gesproken, ik ben nog steeds helemaal in de gloria dankzij dit mooie cadeautje.

Hoe het allemaal begon

Tijdens een studiereis naar Shanghai (2010) kocht ik voor mijn oma een klein souveniertje. Het was een houten poppetje in klederdracht. Inmiddels is het poppetje gesneuveld, maar dit was wel de eerste in de reeks van vele souveniertjes. De Eiffeltoren uit Parijs volgde en werd toegevoegd aan het toen nog kleine rijtje. Daarna is er een kleine pauze geweest in het meenemen van souveniertjes, het was toen nog geen ‘ding’ zoals dat het nu wel is.

Toeristische prullen met een verhaalInmiddels zes jaar later staat er bij mijn oma thuis voor de televisie een flinke rij met toeristische prullen uit Venetië, Parijs, Kreta, Lissabon, Sicilië, Kusadasi, Londen en New York. Iedere vakantie/reis probeer ik een klein, onzinnig, maar typerend souveniertje mee te nemen, precies in het juiste formaat zodat het goed in het rijtje past. Het kleine bloempotje uit Volendam is één van de meest waardevolle cadeautjes die ik ooit heb gekregen. Niet door de waarde of het cadeautje zelf, maar door het hele verhaal wat er achter zit. Ik hoop dat ik nog veel souverniertjes voor mijn oma mee mag nemen! <3

Neem jij toeristische prullen mee als je op reis bent?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • annouska

  Oh wat leuk dat je oma toch er een dagje uit was en zoiets leuks meenam voor jou! Wij nemen altijd standaard wel wat leuke prulletjes mee op vakantie, sowieso altijd wel een magneet (al hebben we geen plek meer om ze op te hangen sinds we hier wonen :P) en daarnaast wat lokale prulletjes

  Reageer...
 • Ingrid

  Wat een heerlijke traditie. Bijzonder om zoiets te mogen delen met je oma. Binnen Europa neem ik zelden iets mee, daarbuiten vind ik het nog weleens een leuke toevoeging.

  Reageer...
 • Karlijn

  Wat leuk! Fijn om naar te kijken lijkt me. En wat leuk dat jullie beiden zo jullie best doen iets voor de ander te vinden. X

  Reageer...
 • Een vakantieherinnering in een lijstje - Wish Flower

  […] vakantie zorg ik er altijd voor dat ik iets mee naar huis kan nemen. Of het nu een klein toeristisch prulletje is of een klein beetje zand van het strand. Gewoon iets om weer even die herinnering te herleven. […]

  Reageer...
 • Marokkaanse souvenirs in de nieuwe pocket kast - Wish Flower

  […] wandelt vind je overal sjaaltjes, schoenen etc. Het is elke vakantie weer een uitdaging om naast een toeristisch souvenirtje voor mijn oma ook een aantal unieke souvenirtjes te vinden. We kochten twee kleine kameeltjes en een stukje […]

  Reageer...
 • Vijf manieren om herinneringen te bewaren - Wish Flower

  […] tien jaar geleden ben ik begonnen met het meenemen van ‘toeristische prulletjes’ voor mijn oma. Hierdoor ontstond langzaam maar zeker een collectie aan vakantieherinneringen, in de vorm van […]

  Reageer...
 • Mijn pocket kast van String met Marokkaanse souvenirs - Lauriëtte

  […] wandelt vind je overal sjaaltjes, schoenen etc. Het is elke vakantie weer een uitdaging om naast een toeristisch souvenirtje voor mijn oma ook een aantal unieke souvenirtjes te vinden. We kochten twee kleine kameeltjes en een stukje […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?