Toen ik je zag; Boek van Isa Hoes

‘Toen ik je zag’ is een boek geschreven door Isa Hoes. Het boek gaat over het leven wat Isa en Antonie samen hadden. Over wat zich allemaal achter de schermen afspeelde, de depressies van Antonie, de moeilijke momenten en het einde van zijn leven. Antonie Kamerling maakte op woensdag 6 oktober 2010 een einde aan zijn leven. Het boek is een ode aan Antonie en een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hielden.

Toen ik je zag

Het gevoel wat ik bij het boek heb is moeilijk te omschrijven. Het eerste gedeelte van het boek is fijn om te lezen. Daarin wordt verteld waar Antonie en Isa vandaan komen, hoe ze elkaar ontmoette en hoe ze verliefd op elkaar worden. Vervolgens worden Merlijn en Vlinder geboren en begint het allemaal al iets zwaarder te worden. Antonie heeft steeds vaker depressieve periodes en Isa weet dit zo goed en realistisch te beschrijven dat het echt iets met je doet. Soms had ik tranen in mijn ogen. Het tweede gedeelte van ‘Toen ik je zag’ vond ik tergend. Ik weet niet of dat het goede woord is, maar ik vond het erg moeilijk om te lezen. Het is een combinatie van machteloosheid en onbegrip. Antonie Kamerling had veel en veel eerder hulp moeten krijgen. Als je man thuiskomt en verteld dat hij de intentie had om de zee in te lopen en nooit meer terug te komen of bij een spoorwegovergang is gaan staan maar bij de tweede trein nog steeds te bang was om er voor te springen, dan doe je toch wat! Dan laat je je man toch opnemen? Dan zoek je toch hulp? Dan pak je toch geen glas wijn om vervolgens lekker te gaan slapen?

Toen ik je zag; Boek van Isa HoesVervolgens toch een aantal dagen later bij de crisisdienst een gesprek met een psycholoog en psychiater. ‘Wat zou u willen?’ vraagt de psychiater aan Antonie. ‘Wilt u medicijnen?’ Antonie verstaat haar niet. ‘Of u pillen wilt?’ herhaalt ze. Even later: Na een uur zegt de psychiater: ‘Volgens mij kunt u naar huis. Meneer Kamerling moet wel beloven dat hij mij belt, of laat bellen, als het niet goed gaat.’ Sorry hoor, maar dit is echt krankzinnig. Ten eerste, waarom vraagt een psychiater aan de patiënt wat hij wilt? Hij is suïcidaal en wilt dood, volgens mij is dan je rol als psychiater om te achterhalen wat er allemaal aan de hand is en deze patiënt te genezen. Dat klinkt natuurlijk allemaal veel makkelijker dan dat het is, dat begrijp ik. Maar je laat een manisch depressieve suïcidale man toch niet naar huis gaan? Wie deze psychiater ook is, diegene verdient zijn titel op geen enkele manier.

Het is een mooi boek, Isa schrijft prachtig en meeslepend. Het is tragisch dat dit allemaal zo heeft moeten gebeuren, dat we Antonie zijn kwijtgeraakt. Mijn mening over het boek is misschien wat hard, maar dit is hoe ik me voelde tijdens het lezen. Helaas heeft het zo moeten zijn. ‘Toen ik je zag’ geschreven door Isa Hoes is onder andere te koop bij bol.com maar neem ook vooral een kijkje bij je plaatselijke boekhandel!

Hebben jullie ‘Toen ik je zag’ al gelezen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Jaimy en Laura

  Hij staat op mijn iPad en het is de bedoeling om ‘em deze vakantie uit te lezen!

  Reageer...
 • Kimberley

  Het klinkt als een heftig boek. Ik ben er nu wel benieuwd naar geworden. Wat een lompe psych ook! Ik snap niet wat ze voor antwoord had verwacht: “Ja, ik wil graag heel veel pillen, waarmee ik mezelf op die manier kan vermoorden.”?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Is ook zeker heftig. Ik begrijp ook niet hoe de psych hem gewoon naar huis heeft kunnen laten gaan. Heel idioot.

   Reageer...
 • Dianne Overbeeke

  Een heftig maar mooi boek lijkt het me!!

  Reageer...
 • Kim

  Ik heb hem nog niet gelezen. Lijkt me een mooi maar heftig boek.

  Reageer...
 • Laura

  Ik moet dit boek echt een keer lezen. Lijkt mij ook heel erg heftig inderdaad. Wat betreft de psychiater: er bestaat een beroepscode die een beetje begeleiding geeft in dit soort situaties, maar je moet niet vergeten dat omgaan met suicidaliteit HEEL moeilijk is. Een psychiater kan een cliënt niets dwingen te nemen/doen (behalve met een gerechtelijk bevel), dus vaak vraag je wel wat iemand zelf wil.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het is ook zeker heel erg moeilijk, maar je wilt die mensen toch tegen zichzelf beschermen? :(

   Reageer...
 • Yvonne

  Ik heb dit boek ook nog op mijn wishlist staan. Psychiatrie laat vaak te wensen over en al zou hij opgenomen zijn geworden dan,moest hij het wel zelf willen. Onbegrijpelijk idd!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ergens begrijp ik dat natuurlijk wel. Maar aan de andere kant, mensen die zo ziek zijn willen geen hulp. Je hoort toch ook wel eens dat mensen tegen hun zin opgenomen worden? (Of is dat alleen in films haha)

   Reageer...
 • Christa

  Heftig! Je hebt gelijk, als je man zoiets zegt, dan doe je zeker wat. Best wel raar. Zou het boek graag willen lezen…

  Reageer...
 • Ines

  Het lijkt mij erg interessant om dit boek te lezen. Ik kan niet zeggen dat ik het “graag” zou lezen maar het lijkt mij een erg interessant boek.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?