Het is tijd voor de volgende stap

Misschien dat ik iets te optimistisch ben geweest over het formaat van de op mijn buik getekende insulinepomp. Maar het komt zeker in de buurt. Er staan spannende dingen te gebeuren. Na bijna twee jaar met diabetes type 1, is het tijd voor de volgende stap. Over een aantal maanden zal ik van de prikpen overstappen op een insulinepomp!

Het zat er al even aan te komen

Elke dag doe ik mijn uiterste best om zelf insulinepompje te spelen. De manier waarop ik met mijn prikpen omga begint namelijk steeds meer overeen te komen met de werking van een insulinepomp. Ik gebruik dan ook niet de aanbevolen hoeveelheid naaldjes (zo’n 4 à 5 per dag), maar maak daar zonder moeite het dubbele van. Zo spuit ik voor een pizza niet één keer, maar doe ik dat drie keer; voor de maaltijd, na de maaltijd en een uur na de maaltijd. Op dat soort momenten realiseer ik mij direct dat zoiets met een insulinepomp niet per definitie makkelijker zal zijn, maar wel anders; op een positieve manier.

Zeker in de afgelopen paar maanden begon ik de werking van mijn langwerkende insuline als beperking te ervaren. Tijdens het wintersportweekend in december, maar ook tijdens de wintersport in januari was het een hele omschakeling omdat je een stuk actiever bent dan normaal. Zeker tijdens het weekendje had ik graag een pomp gehad, waarbij ik ‘eenvoudig’ mijn basaal iets lager had kunnen zetten. Ook begin ik het steeds lastiger te krijgen met hardlopen. Het lukt mij niet meer om tegen de daling op te eten en raak volledig ontregeld. Hoe fijn zou het zijn als ik mijn insulinekraantje op dat moment gewoon even dicht kan draaien?

Het is tijd voor de volgende stap

Wel of geen insulinepomp?

Als ik aan een insulinepomp dacht zag ik alleen maar nadelen. En die nadelen zie ik nog steeds wel om eerlijk te zijn. Maar toch gaan we het doen! Uiteindelijk zal het mijn leven een stuk makkelijker maken, heb ik mij laten vertellen. Niet langer het gedoe met langwerkende insuline tijdens het hardlopen of drie keer insuline spuiten als ik een pizza eet/heb gegeten. Maar daar komt wel wat bij kijken.. Met de overstap op een insulinepomp zit je altijd vast aan een draadje, moet elke drie dagen het infuus vervangen worden en heb je dus altijd een kastje aan je hangen. En dat laatste, daar zie ik het meeste tegenop. Want waar laat je zo’n ding?

Toen ik een paar weken terug bij Diabeter de keuze maakte om de overstap te maken, had ik verwacht dat het easy peasy makkelijk zou zijn. Boy, was I wrong…! Er gaat een heel traject aan vooraf met flink wat afspraken. De pomp is inmiddels bij mij thuis bezorgd, maar het gaat nog zeker anderhalve maand duren voordat ik hem ook echt mag gaan dragen. Ik heb gekozen voor de MiniMed 640G. Hoe, wat en waarom zal ik uitleggen in een ander artikel, zo’n keuze maak je namelijk ook niet elke dag. Ik vind het allemaal heel erg spannend en hoewel ik weet dat ik er heel gelukkig van zal worden, weet ik ook dat het niet altijd makkelijk gaat zijn.

Het gaat een spannende en uitdagende reis worden, maar ik heb er zin in!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Ulrike

  Hoi Lauriëtte,
  Het is een hele stap en kan goed begrijpen dat je er tegenop zie.
  Ik had dat in het begin ook, je zit nu wel vast aan een draadje met een pomp die je inderdaad 24/7 bij je draagt.
  Ondertussen heb ik 5 jaar diabetes type 1, waarvan ik alweer 4 jaar vast zit aan de pomp.
  Heb nog steeds geen spijt. Zoals je zegt even je basaal tijdelijk verminderen of stop zetten, ik vind het ideaal.
  Je zult de voordelen gaan zien, echt waar!
  Ik wens je veel succes en het komt goed. Je zult zien dat je er gemak van gaat hebben.
  Liefs Ulrike

  Reageer...
 • Tiffany

  Spannende periode komt er aan. Ik snap dat het een moeilijke keuze is. Het is een keuze die je eigenlijk helemaal niet wil hebben natuurlijk. Ik vind het zo goed dat je hier over schrijft. Ik denk dat lotgenoten hier echt iets aan hebben als ze het ook moeilijk hebben met dit soort keuzes.

  Reageer...
 • Jantine

  Het lijkt me heftig om toch zo’n keuze te moeten maken – al vertrouw ik ook op het inzicht van mensen met ervaring, zoals Ulrike, dat het uiteindelijk een goede stap is.

  Even heel praktisch over het ‘waar laat je zo’n ding?’ Een tien jaar geleden alweer (wat gaat de tijd hard!) had een van mijn welpen op scouting ook zo’n kastje, en die had hij in een speciaal tasje zitten. Ik heb geen idee waar die worden aangeboden helaas, maar als je bij Diabeter overlegt waar zo’n tasje aan moet voldoen qua formaten en hoe die bevestigd zou moeten worden, is er vast wel iemand op Etsy bijvoorbeeld die zoiets op maat kan maken. In een kleurtje etc. die jij mooi vindt.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Denk inderdaad dat het zoiets zal worden! Bedankt voor het meedenken, waardeer ik heel erg! :) x

   Reageer...
 • Janice

  Pfff, herkenbaar. Ik heb vier jaar een pomp gehad, toen weer over gegaan op de pen, omdat de naaldjes niet goed meer pakten. Nu spuit ik al bijna weer vier jaar, maar heb de pomp nu anderhalve maand thuis liggen. Het hele traject doorlopen en afgelopen maandag zou ik overstappen, maar heb de hele boel afgeblazen. Voelde me er opeens zo slecht bij, toen ik de ‘generale repetitie’ had gehad en de pomp weer aan mij vastzat. Nu hard aan het twijfelen wat ik wil en waarom. Lastig. Veel succes gewenst met de stap en het traject vooraf!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel, jij ook veel succes/sterkte. Belangrijkste is dat je je er prettig bij voelt! :)

   Reageer...
 • Anne

  Ik hoor ook van zo veel mensen dat ze nooit meer terug zouden willen op insulinepennen! Ik ben benieuwd naar de motivatie achter je keus! De Minimed 640G bungelt ergens onderaan mijn eigen lijstje met overwegingen, maar ik ben eigenlijk mijn geduld aan het testen door te wachten op de Kaleido.
  Ik ben heel blij voor je, en benieuwd naar je verhalen en ervaringen (waar we vast en zeker nog meer over gaan horen!)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Thanks, zeker! ;) Ben ook wel benieuwd waarom de 640G onderaan jouw lijstje bungelt. De Kaleido ben ik ook héél erg benieuwd naar, dat wordt de pomp na deze vermoed ik.. ;)

   Reageer...
   • Anne

    Het is natuurlijk super persoonlijk allemaal, maar ik hecht nogal wat waarde aan draaggemak, en dat vind ik bij de 640G niet fijn, omdat het echt een van de grootste en dikste pompen is. Maar natuurlijk heeft hij wel weer andere voordelen: als je ooit cgm mag gaan gebruiken is dit juist een top-pomp!

    Reageer...
 • Anneleen

  Wat moet dit spannend voor je zijn… Ik duim voor een vlotte overgang!!

  Reageer...
 • Marcel

  Hallo Lauriëtte ik denk dat je een juiste beslissing hebt genomen om het in ieder geval uit te proberen! Zelf heb ik 37 jaar T1D waarvan 10 jaar pomptherapie. Het geeft mij meer vrijheid, betere instellingen, gemak (niet dat ik bewust voor T1D heb gekozen maar ervaar het zelf als het beste van twee kwade). Zelf heb ik de Avio Combo met een meter die ook dienst doet als afstandbediening. Naast de Free Style Libre ervaar ik dit als de meeste nuttige hulpmiddelen van dit moment. Mogelijk een tip laat je ook na langer gebruik “bijscholen”. Heel veel succes en hopen dat alle voordelen ook voor jouw van toepassing zijn!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Marcel, dat denk ik ook! Ik hoor van veel mensen dat het met een pomp ‘gemakkelijker’ is en dat spreekt mij natuurlijk wel aan.. ;) Bedankt!

   Reageer...
 • Vera

  Hallo Lauriétte,

  Ik heb inmiddels 27 jaar diabetes, ben nu aan mijn derde insulinepomp toe, en heb hier ook jaren tegenaan gehikt. Inderdaad er zit iets aan je lijf, je bent niet meer zo vrij in je bewegingen, ook met hardlopen.
  Ik heb mijn pomp in het zakje achterop mijn hardloopbroek, maar dan moet die er wel zitten ,zo’n zakje, anders bevestig ik ‘m aan mijn broeksband.
  Je kunt de pomp uitzetten bij het lopen, maar dat doe ik eigenlijk niet, ik loop nu ruim twee jaar twee keer per week hard, en heb eigenlijk nog nooit een hypo gehad, ik zit wel eens wat lager maar eet dan druivensuiker en het gaat weer verder.
  Ik wens je dus veel succes met je pomp, gaat vast lukken

  Gr Vera

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel Vera! Heb je de pomp overdag ook bevestigd aan je broeksband? Het lijkt me geweldig om nooit meer een hypo te krijgen tijdens het hardlopen! :)

   Reageer...
 • Micheline

  Hoi Lauriëtte, ik heb de keus gemaakt net voor de 640g uit kwam in Nederland. Ik worstelde met een heleboel vragen maar heb na het in gebruik nemen van de pomp geen moment spijt gehad. Ik heb een heleboel vragen gesteld aan andere pompgebruikers en heb besloten het te proberen. Ook met de pomp zijn er nog weleens lastige momenten en kleine nadelen maar het grootste voordeel vind ik wel dat bij mij de diabetes veel minder dwingend in mijn leven aanwezig is. Uitslapen is veel gemakkelijker en even iets bijspuiten kan nu ook. En die injecties in mijn been (altijd pijnlijk) op een vast tijdstip (ook heel lastig) hoeven nu ook niet meer.
  Waar laat ik em? In mijn beha vind ik de beste plaats, zeker bij het dragen van een jurk. Enige nadeel van de 640g is dat je de wizard alleen vanaf de pomp kunt gebruiken. Workaround is dan af en toe (als je niet je pomp uit je beha kan vissen) om je dosis te berekenen in een app en dan vanaf je meter toe te dienen. Succes en ik blijf graag op de hoogte van jouw ervaringen!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Micheline, bedankt voor je reactie! Kun je insuline toedienen vanaf de meter?! Dat wist ik helemaal niet, klinkt goed! Hoewel het aangeraden wordt om de Contour Next te gebruiken, denk ik toch dat ik bij mijn Libre blijf.. Kan mij echt geen leven meer zonder voorstellen. Ik ben benieuwd hoe ik de pomp ga ervaren, jouw positieve ervaring maakt het al iets minder spannend. Bedankt daarvoor!

   Reageer...
   • Micheline

    Gebruik je de stripjes ook bij de Libre of alleen de scans van de sensor? Ik gebruik de Libre ook, maar niet altijd. Als ik weer moet prikken om te meten gebruik ik de Bayer Contour die bij de pomp hoort.
    Soms reken ik weleens uit wat er aan insuline in moet met MySugr en dien het dan via de meter toe. Dit werkt zeker handig als je de pomp ergens hebt zitten waar je hem niet zo makkelijk tevoorschijn kan halen. In een behazakje bijvoorbeeld.

    Reageer...
    • Lauriëtte

     Mijn strips gebruik ik in de Bayer Contour Next USB, maar volgens mij kan ik daar geen ‘opdracht’ naar mijn pomp sturen toch? Zo wel, dan is dat echt briljant!

     Reageer...
 • Chantal van der Wolk

  Toevallig! Als het goed is krijg ik deze week de minimed thuis. Ik wilde eerst geen pomp, omdat ik me anders ‘ziek’ zou voelen, maar na bijna 5 jaar td1 zie ook meer voordelen dan nadelen van een pomp. Ik ben heel benieuwd! Ook idd over de plaats waar je hem kan verstoppen.

  Reageer...
 • Rachel

  Ik vind dit altijd zo heftig, een vriendinnetje van mij had dit ook en elke keer het prikken, en spuit geven etc.. ik vond het altijd heel zielig eigenlijk, vooral omdat ik zelf dit allemaal niet hoefde te regelen.. of ze was ziek of zwak of lag weer even in het ziekenhuis.. Ik snap dat je er tegenop ziet maar een pomp heeft mijn vriendin wel enorm geholpen

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat laatste vind ik fijn om te horen, dank je! Gaat het nu wel beter met haar?

   Reageer...
 • Karlijn

  Lijkt me een hele moeilijke beslissing. Ik heb geen diabetes dus kan er niet veel helpends over zeggen, maar ik vind echt dat je het super doet! Stoer en hoe kut het ook is, je ziet er het goede van in en gaat verder. X

  Reageer...
 • Tanja

  Hoi Lauriëtte,
  Sinds 2 weken heb ik ook de MiniMed 640G. Hiervoor had ik de Omnipod, welke draadloos was. Omdat ik over een maandje een sensor erbij krijg, moest ik overstappen op de 640G. Van de overstap van spuiten naar pompje heb ik echt nooit spijt gehad. Natuurlijk heeft het ook z’n nadelen, maar ik vind het echt ideaal! Al moet ik nu inderdaad wel heel erg wennen aan dat stomme snoertje :) ik heb bij Bosman een bh zakje erbij besteld, die zijn wel echt handig. Ik ben zelf ook nog een beetje zoekende over hoe je hem het beste met je mee kunt dragen enzo, dus ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen :) succes alvast! Groetjes Tanja

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Tanja, ben je er al een beetje aan gewend? Wat fijn dat je er een sensor bij krijgt. Mag ik vragen met welke reden? Lijkt mij echt een uitkomst. Toevallig heb ik het vandaag bij Diabeter over zo’n BH-zakje gehad. Heb het vandaag even geprobeerd met de clip. Ging opzich prima. Voelt wat koud, maar je ziet er niks van. Zodra ik over ben op de pomp zal ik zeker mijn ervaringen delen. Ben ook heel erg benieuwd naar jouw ervaringen. Hopelijk kunnen we elkaar er een beetje in steunen en ervaringen uitwisselen! :) Liefs.

   Reageer...
   • Tanja

    Ik kan nog niet heel erg wennen aan het snoertje haha. Soms heb ik het pompje niet in de bh clip ofzo als ik ’s avonds in mijn pyjama op de bank zit en dan ligt ie los bij me, maar dan vergeet ik met opstaan dat ie los lag en trek ik hem aan het snoertje van de bank af. Dus ik moet ook echt nog wat handigheid krijgen in het bij me dragen ervan :) Ik zat ook te denken aan misschien een band om mijn buik met een zakje eraan. Geen idee of dat misschien iets is haha.
    De reden van de sensor is dat mijn Hba1C al een jaar steeds veel te hoog blijft en het me niet echt lukt om hem goed te krijgen. En ivm een kinderwens kan ie misschien vergoed worden door de verzekering, omdat je dan toch wel echt een half jaar tot een jaar onder de 53 moet zitten.. maar vandaag kreeg ik weer te horen dat er toch nog een drempel is voor het krijgen van de sensor.. dus dat was weer even een tegenvaller want ik had mij er al helemaal op ingesteld.. kan soms zo kwaad worden over het feit dat dit soort dingen gewoon niet vergoed worden door de verzekering terwijl het het allemaal een stuk makkelijker zou maken.
    Het lijkt me zeker fijn om ervaringen uit te wisselen en elkaar een beetje te kunnen helpen! :) ik zag ook dat jij de freestyle libre hebt, dat lijkt me ook echt ideaal! Hoef je dan in principe helemaal niet meer met een vingerprik te controleren? Of toch wel soms ter controle?

    Reageer...
    • Lauriëtte

     Aah nee, balen dat je de sensor toch niet vergoed kunt krijgen! Ik heb ook wel eens gehoord dat je hem met een kinderwens wel vergoed krijgt. Dat heeft ook zeker meegespeeld in mijn keuze voor deze pomp. Klopt! Met de Libre hoef je nooit meer in je vinger te prikken, ik wil nooit meer anders! ;)

     Reageer...
 • Lilian

  Spannend hoor. Wat vervelend dat je iets kunstmatigs nodig hebt voor het eten van een simpele pizza, maar wat fijn dat het er is! Ik hoop dat de pomp het wat makkelijker voor je maakt.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Niet alleen voor het eten van een pizza hoor! ;) Dankjewel, dat hoop ik ook!

   Reageer...
 • Koen

  Hoi Lauriëtte,

  Al enige tijd lees ik je blogs. Dat geeft altijd heel veel herkenning. Als insulinepen gebruikende diabeet struggle ik ook met hoe om te gaan met sport, vakantie e.d. Heel prettig vond ik dat jij als één van de weinige jonge diabeten ook gebruik maakt van de insuline pen, waar de meeste van de jongere generatie een pomp gebruiken. In dat perspectief vind ik het persoonlijk heel jammer dat je nu overschakelt naar de pomp. Ik mis straks de herkenning van de problemen, creativiteit van de oplossingen en soms ook de morele steun van een pen gebruikende jonge diabeet. Aan de andere kant ben ik natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw ervaringen van de overstap. Zelf heb ik ook de zelfde scepsis voor de pomp zoals jij die hebt. Bovendien mis ik de medische noodzaak voor een overstap, want sinds het gebruik van de Freestyle Libre zijn mijn HBA1c waarden spectaculair gedaald naar 42 en zelfs 40 bij de laatste controle, daar waar die voor gebruik van de Libre rond de 58 was. Ik ben heel benieuwd of de problemen van hypo’s bij hardlopen op deze manier opgelost worden, één van mijn meest moeilijke oplosbare problemen bij insuline spuiten.

  Groetjes,
  Koen

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Koen, heel leuk dat je een reactie achterlaat. Leuk om trouwe lezers ook wat beter te leren kennen. Een medische noodzaak is er in mijn geval ook niet, mijn HbA1c is prima. Wel schijnt het zo te zijn dat waarden makkelijker onder controle te houden zijn en juist dat is iets waar ik erg veel behoefte aan heb. Hopelijk gaat mijn overstap goed en kan ik een eventuele overstap voor jou (mocht die ooit nodig/gewenst zijn), ook iets makkelijker maken! :)

   Reageer...
 • Marianne

  Hoi hoi..Geen eenvoudige keuze..ik ben ruim een jaar geleden overgestapt en wou echt dat ik het jaren eerder had gedaan…ik wens je veel succes met je pomp en hoop dat het je brengt waar je op hoopt

  Reageer...
 • Ria

  Hoi Lauriëtte, ik heb inmiddels mijn vierde pomp (nu ook de 640G) en zou er niet aan moeten denken om weer te moeten gaan spuiten. De pomp geeft je zoveel meer vrijheid. Het is idd even wennen dat je deze 24/7 draagt, maar dat went snel. Ik draag de pomp meestal met de clip aan mijn broekzak of als ik iets straks of een jurk draag hang ik deze met de clip aan mij bh. Gaat prima. Heel veel succes met je pomp en hopelijk heb je al snel het goede gevoel erbij.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel Ria! Heel erg fijn om te horen dat het 24/7 dragen van de pomp snel went, ik ben benieuwd!

   Reageer...
 • Mijn overstap op de insulinepomp - Wish Flower

  […] de keuze gemaakt was om over te stappen op de insulinepomp, kreeg ik een flinke lijst met afspraken gepresenteerd. Aan de ene kant fijn. Zo is er aan […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?