Suikervrij leven; De allereerste stap!

De laatste tijd lees ik heel erg veel over een suikervrij leven en word ik langzaam over de streep getrokken om me meer te verdiepen in suikers. Ook las ik op Niburu een artikel dat erg veel indruk op me maakte. Het voelt allemaal een beetje als een ver van mijn bed show, ik kan me nog herinneren toen ik Suzanne net begon te volgen, dat ik een artikel zag over suikervrij en dat ik dat maar raar vond, waarom zou je suikervrij leven? Snoepjes zijn toch lekker? Daarnaast wil ik juist graag aankomen, dus hoe meer suiker, des te beter! Beetje bij beetje kom ik er achter dat een suikervrij leven helemaal niet raar is en juist heel erg belangrijk!

Suiker is een zoete stof wat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen maar tegenwoordig ook kunstmatig wordt toegevoegd. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Het wordt afgebroken tot glucose, de brandstof van ons lichaam. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat onze cellen de glucose kunnen opnemen en als brandstof kunnen gebruiken. Je lichaam raakt gewend aan de hoeveel suikers die het binnenkrijgt en in mijn geval zijn dat vrij bizarre hoeveelheden.

Ik wil een suikervrij leven

Suiker wordt ook wel eens een killer van energie genoemd. Tijdens het eten van suikers krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel die vervolgens weer op normaal peil gebracht moet worden door de insuline. In een wat ouder artikel geschreven door Marjolein Dubbers, staan allemaal redenen waarom suiker slecht voor je is. Wat een eye opener! Als ik dit zo allemaal lees dan wil ik helemaal geen suiker meer eten! Ik heb regelmatig dat mijn lichaam schreeuwt om suiker, een soort trillerig tintelend gevoel, terwijl ik echt heel erg veel suiker binnenkrijg op een dag. Het idee dat mijn lichaam verslaafd is aan suikers en alleen maar meer wilt, vind ik geen fijn idee. Tijd om te gaan minderen.

Suikervrij leven; De allereerste stap

Maar hoe werkt dat, minderen? Als ik de producten bekijk die ik op een dag allemaal binnen krijg zit er echt in elke product suiker. Moet ik dan maar gewoon gaan stoppen met eten? Lijkt me geen goed idee. Op zoek naar producten zonder suiker, ja! Dat is een goed idee, maar volgens mij is de keuze heel erg beperkt. Op Twitter vroeg ik aan Suzanne en Merel & Jamie van de Groene Meisjes om boektips, om me een beetje op weg te helpen. Als tips kreeg ik 100% suikervrij in 30 dagen en Zoete Zin! Het boek 100% suikervrij in 30 dagen lijkt me erg interessant en kan me volgens mij goed op weg helpen! Ook ga ik de komende periode in de Albert Heijn op zoek naar suikervrij voedsel, ben benieuwd!

Leven jullie suikervrij? Hoe hebben jullie die stap gezet?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Denise

  Ik zou persoonlijk echt niet zonder suiker kunnen, het zit in bijna alles wat ik lekker vind! Heel veel succes met het volbrengen van je suikervrije periode! Liefs, Denise

  Reageer...
 • Tessa

  Knap van je! Vind dit onderwerp super interessant, maar ben zelf (nog) niet sterk genoeg om al het lekkers te laten staan ;-) Jij veel succes!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Aww dankje! Het is nog maar de vraag of het mij lukt! Volgens mij is het echt enorm zwaar om goede alternatieven te vinden!

   Reageer...
 • Dagmar

  Wauw wat een goed idee om het te realiseren topper! Gaat je lukken! In het begin is het echt even zoeken in de supermarkt en je lichaam moet ook afbouwen, daar liep ik wel even tegenaan. Maar nu ben ik het zo gewend en sinds januari is mijn eetstijl drastisch veranderd. Nu eet ik ongeveer 80/20, want een beetje suiker kan geen kwaad als je maar voor de juiste kiest. Succes, je kunt het!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lief! Wat knap van je! Valt me inderdaad op dat het in de supermarkt lastig is om goede alternatieven te vinden, maar ik hoop dat het gaat lukken! De afkickperiode zal wel zwaar worden :(

   Reageer...
 • Anne

  Goed plan, ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren. Zelf maakte ik inmiddels al weer 5 jaar geleden de overstap van heel veel suiker naar heel weinig tot geen suiker. Wat een verlichting zeg. Je merkt zo duidelijk het verschil aan je lijf! Ik heb periodes dat ik heel radicaal totaal geen suiker eet, maar merk dat het soms nog best wat moeite kost om al het eten dat je eet te ‘controleren’. Witbrood bijvoorbeeld, of pistoletjes, daar zit ook vaak suiker in. Of crackers, daar zit dat ook vaak in. Om dan al je voedingsstoffen binnen te krijgen door zo puur te eten vind ik soms even te veel werk ;-). Al is het wel de moeite waard… Meestal krijg ik dus heel weinig suiker binnen, maar af en toe een beetje slipt er wel eens in.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Maar dat moet ook kunnen toch? :) In het begin wil ik wel graag echt suikervrij om het te ervaren en er heel erg bewust mee bezig te zijn maar uiteindelijk is het volgens mij heel normaal als je 80/20 eet bijvoorbeeld. Wel knap zeg dat je die overstap zo hebt gemaakt, ben zo benieuwd of ik ook een groot verschil ga voelen aan mijn lijf, lijkt me zo fijn!

   Reageer...
 • Sara - Window On My Wardrobe

  Suiker is echt verslavend! Mijn vader heeft al z’n hele leven suikersiekte, dus ik ben opgevoed met weinig suiker en daar ben ik nu eigenlijk blij om. Ik kan vrij gemakkelijk suiker laten liggen als ik wil, dus dat doe ik tijdens de week eigenlijk altijd. In het weekend gun ik mezelf wel eens wat :)

  Veel succes ermee!

  X Sara

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hoewel het niet fijn is voor je vader zit er dan toch nog een pluspuntje aan, fijn!

   Reageer...
 • Tessa

  Het lijkt mij zo lastig omdat er tegenwoordig echt in alles stiekem iets is verwerkt.. ik vind het echt knap als je dat kan! :D

  Reageer...
 • Jantine

  Succes! Het is even een omschakeling (de eerste keer boodschappen doen en álle etiketten lezen is echt veel werk!) maar zeker de moeite waard!

  Tip #1: In de Groene Passage zit een supermarkt (ben even de naam kwijt) waar je veel suikervrij lekkers kan kopen! Ik miste na de omschakeling van Cruelsi (nomnom) naar muesli soms m’n crunchy ontbijt, en heb hier een heerlijke variant gekocht met natuurlijke zoetstoffen.

  Tip #2: Deze websites hebben heerlijke suikervrije recepten!
  http://voedzo.nl
  http://www.debakparade.nl/suikervrij

  En Pinterest natuurlijk, maar dat had je als Pinterest fan vast al ontdekt ;)

  Heel veel succes! Ik ben benieuwd naar hoe je het afkicken gaat ervaren :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Super bedankt voor de tips Jantine! De Groene Passage heb ik nog nooit van gehoord, ga daar deze week eens een kijkje nemen en uiteraard ook op de recepten websites, zal ik wel nodig gaan hebben! Bedankt!

   Reageer...
 • Suzanne

  Het suikervrije leventje bevalt mij zo veel beter dan wanneer ik mij vol stop met al het lekkers. Nu geniet ik ook veel meer als ik een keer wel een stukje gebak neem of een koekje. Het heeft mij zo veel voordelen opgeleverd, dat ik het bij suikervrij hou! Ik weet zeker dat ook jij hier veel voordelen van zult ondervinden. Het zal in het beginnen wel even moeilijk zijn, maar als je eenmaal gewend bent is het prima te doen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heb je dan niet, als je helemaal suikervrij leeft, dat je in een enorme dip komt als je wel een keer een stukje taart neemt? Heb echt heel veel bewondering voor je, hoe jij suikervrij leeft, zo knap!

   Reageer...
 • Marleen

  Ik heb er nog niets over gehoord? Maar ik denk niet dat ik het zou kunnen haha! Ik ben nogal verslaafd aan alle zoete en lekkere dingen! xx

  Reageer...
 • Laura

  Ik leef niet suikervrij, maar wil het wel zeker eens gaan proberen! Is alleen wat lastig als je nog thuis woont:(

  xx Laura

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ja dat is inderdaad dan wel lastig, maar goed dat je er wel aan denkt! :)

   Reageer...
 • Rianne

  Knap dat je dat gaat doen! Ik zou het zelf niet kunnen (en niet willen haha), maar ik ben op dit moment wel zo gezond mogelijk aan het eten.

  Reageer...
 • Cindy

  Veel succes, ik ben er ook mee bezig, maar het gaat nog niet zoals ik het zou willen haha.

  Reageer...
 • Kim

  Wat goed van je dat je deze stap hebt gezet! Het boek 100% suikervrij in 30 dagen ken ik, een collega van mij is daarmee bijna 10 kilo afgevallen (niet helemaal de bedoeling voor jou maar toch :p)
  Ik probeer zeker suikers te vermijden en gebruik vervangende producten zoals (biologische) honing, zoetjes en stevia, ook drink ik geen sapjes uit pak en frisdrank meer!
  Helemaal zonder suiker leven hoeft voor mij niet, ik vind af en toe koolhydraten en iets lekkers prima!
  Maar het is altijd goed om je er wat meer in te verdiepen en er bewust van te worden, succes!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het gaat me nu vooral om de bewustwording inderdaad! Het uiteindelijk echt doen is volgens mij super zwaar en ik denk dat ik het liever stap voor stap doe! Bedankt voor je tips!

   Reageer...
 • alexa

  wauw wat goed, het zal wel lastig zijn maar heel veel succes!

  Reageer...
 • Anne Solveig

  Ik geloof dat ik voor 70% al bijna suikervrij eet.. Omdat wij gewoon zo eten thuis!

  Reageer...
 • blauwesokken

  wat knap dat je dit doorzet!!
  Mijn moeder is ook op de suikervrije toer (al best lang trouwens) en ik heb een jaar of anderhalf geleden “meegedaan”. Maar jeetje, dat viel me vies tegen. Want in werkelijk ALLES wat ik at zat toegevoegde suiker. Zo moeilijk om dan ineens mijn eetpatroon om te gooien! Ik weet dondersgoed dat suikers niet gezond zijn en na het lezen van al die artikelen ben ik me er ook heel goed van bewust, maar allemachtig wat vind ik het moeilijk om zoveel mogelijk suikervrij te leven! Ben ook een enorme snoepkoekentoetjeskont. Dus tja, dat maakt het er niet makkelijker op.
  Ik moet wel zeggen dat ik nu weer wat gemotiveerder raak door je blogje :-) Denk dat ik Zoete Zin! maar eens aan ga schaffen…. voelt toch fijner om (veel) minder suikers binnen te krijgen.

  Beetje lang verhaal geworden haha! Ik wens je in ieder geval heel veel succes en motivatie, dan komt het vast goed!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel! Lief! Het lijkt me zo fijn om bewust minder suikers binnen te krijgen op een dag! Ik ben ook wel een snoepkontje haha en eet alles wat los en vast zit! Het is denk ik de grootste uitdaging om goede vervangers te vinden! :)

   Reageer...
 • Thebeautydelivery

  Pfoe, grote stap!

  Reageer...
 • Ines

  Ik zou het niet kunnen, zo suikervrij leven, maar ik wil wel mijn best doen om wat te minderen met suiker :)

  Reageer...
 • Zijn sapjes en smoothies gezond of ongezond? - Wish Flower

  […] in de keuken en werd veelvuldig gebruikt. Zelfs toen ik voor een zeer korte periode probeerde om suikervrij te leven, was ik in de veronderstelling dat vruchtensapjes een goede toevoeging waren aan mijn suikervrije […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?