Suikervrij leven; De allereerste stap!

De laatste tijd lees ik heel erg veel over een suikervrij leven en word ik langzaam over de streep getrokken om me meer te verdiepen in suikers. Ook las ik op Niburu een artikel dat erg veel indruk op me maakte. Het voelt allemaal een beetje als een ver van mijn bed show, ik kan me nog herinneren toen ik Suzanne net begon te volgen, dat ik een artikel zag over suikervrij en dat ik dat maar raar vond, waarom zou je suikervrij leven? Snoepjes zijn toch lekker? Daarnaast wil ik juist graag aankomen, dus hoe meer suiker, des te beter! Beetje bij beetje kom ik er achter dat een suikervrij leven helemaal niet raar is en juist heel erg belangrijk!

Suiker is een zoete stof wat van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen maar tegenwoordig ook kunstmatig wordt toegevoegd. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Het wordt afgebroken tot glucose, de brandstof van ons lichaam. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat onze cellen de glucose kunnen opnemen en als brandstof kunnen gebruiken. Je lichaam raakt gewend aan de hoeveel suikers die het binnenkrijgt en in mijn geval zijn dat vrij bizarre hoeveelheden.

Ik wil een suikervrij leven

Suiker wordt ook wel eens een killer van energie genoemd. Tijdens het eten van suikers krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel die vervolgens weer op normaal peil gebracht moet worden door de insuline. In een wat ouder artikel geschreven door Marjolein Dubbers, staan allemaal redenen waarom suiker slecht voor je is. Wat een eye opener! Als ik dit zo allemaal lees dan wil ik helemaal geen suiker meer eten! Ik heb regelmatig dat mijn lichaam schreeuwt om suiker, een soort trillerig tintelend gevoel, terwijl ik echt heel erg veel suiker binnenkrijg op een dag. Het idee dat mijn lichaam verslaafd is aan suikers en alleen maar meer wilt, vind ik geen fijn idee. Tijd om te gaan minderen.

Suikervrij leven; De allereerste stap

Maar hoe werkt dat, minderen? Als ik de producten bekijk die ik op een dag allemaal binnen krijg zit er echt in elke product suiker. Moet ik dan maar gewoon gaan stoppen met eten? Lijkt me geen goed idee. Op zoek naar producten zonder suiker, ja! Dat is een goed idee, maar volgens mij is de keuze heel erg beperkt. Op Twitter vroeg ik aan Suzanne en Merel & Jamie van de Groene Meisjes om boektips, om me een beetje op weg te helpen. Als tips kreeg ik 100% suikervrij in 30 dagen en Zoete Zin! Het boek 100% suikervrij in 30 dagen lijkt me erg interessant en kan me volgens mij goed op weg helpen! Ook ga ik de komende periode in de Albert Heijn op zoek naar suikervrij voedsel, ben benieuwd!

Leven jullie suikervrij? Hoe hebben jullie die stap gezet?