Slim met mijn centjes omgaan; Het grote spaarplan!

Hoewel ik gek ben op financiële overzichten en regelmatig bekijk waar ik mijn geld aan uitgeef, komt het toch zo nu en dan voor dat ik aan het einde van de maand met een pruillip naar mijn bankrekening saldo zit te staren. Daar moet verandering in komen. Onze plannen om binnenkort te verhuizen worden steeds serieuzer en als je wilt verhuizen van een appartement naar een woonhuis heb je centjes nodig, veel centjes.

Huidige situatie

Om even een idee te geven van de huidige situatie. Ongeveer 20% van mijn salaris gaat naar de vaste lasten zoals telefoonrekening, zorgverzekering, stroom, water etcetera. Nog zo’n 20% gaat naar de boodschappen. En vervolgens krijg ik het dus voor elkaar om die overige 60% uit te geven aan van alles en nog wat. Als ik aan het einde van de maand iets overhoud, dan gaat dat naar mijn spaarrekening. Maar op zo’n manier komt er natuurlijk uiteindelijk weinig op mijn spaarrekening terecht.

Nieuwe/gewenste situatie

Sinds deze maand doe ik het anders. Naast de 40% aan vaste lasten en boodschappen gaat er direct 30% naar mijn spaarrekening. Met de rest? Daar moet ik het mee doen. Inclusief vakanties, nieuwe kleding en grote uitgaven. Dat betekent niet dat ik niks meer mag. Het is vooral de bedoeling dat ik bewuster ben van mijn uitgaven en misschien eerst even een nachtje slaap voordat ik klakkeloos iets koop/bestel.

slim met mijn centjes omgaan het grote spaarplan

Moet haalbaar zijn! Het belangrijkste is dat ik weet waar het aan uit gegeven wordt. Dan kan je ook achteraf veel makkelijker beoordelen of iets echt nodig was of niet. Vooralsnog ben ik super gemotiveerd en ben ik vastbesloten om op deze manier écht te gaan sparen. Tot nu toe gaat het aardig, enige minpuntje was de boete die vorige week in de brievenbus lag. Daar had ik dan weer net geen rekening mee gehouden.. ;)

Op welke manier sparen jullie?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Stella

  Omdat ik geen vast inkomen heb (nog!), spaar ik eigenlijk niet echt. Er staat wel geld op mijn spaar, en dat komt omdat ik dan inderdaad geld overhoud. Of althans, dan wordt mijn betaalrekening ineens hoog en dan denk ik: “Hé, maar zo veel geef ik niet uit deze maand, dus ik gooi een deel op mijn spaar!”. Zoiets. Maar ik denk wel dat als ik later ‘groot’ ben, en een inkomen heb, en vaste uitgaven enzo, dat ik dan een soortgelijk plan zou maken. Sparen is natuurlijk wel gewoon echt belangrijk. Liefs!

  Reageer...
 • Fleur Sophia

  Heel slim om elke maand een vast bedrag naar je spaarrekening over te maken! Ik moet daar ook maar eens mee gaan beginnen..

  Reageer...
 • Irma

  Slim om gewoon standaard een bepaald bedrag naar je spaar over te gaan maken! Ik moet mijn financien ook maar eens naast elkaar leggen en gaan kijken naar spaarmogelijkheden!

  Reageer...
 • kim

  Ah die werd hier ook bezorgd haha. Rot boetes.

  Heel veel succes met je project. Aan de percentages te zien valt er zeker wat te behalen. Helaas ligt het bij mij nu zo rond de 75% vaste lasten en dan iets van 10% eten.. blijft dus niet zoveel over nu mijn salaris lager ligt.

  Reageer...
 • Vlijtig Liesje

  Ik sluis ook zoveel mogelijk geld meteen door naar de spaarrekening, want alleen daar is het veilig. Als ik het op mijn gewone rekening laat staan ‘verdampt’ het zoals mijn man zegt.

  Reageer...
 • Lonneke

  Wij hebben een excel-overzicht waarin we alle kosten noteren. Op die manier zien we snel wat er over blijft om te sparen. Dat is nu, sinds we een kleine hebben, een stuk minder dan daarvoor, maar daar hadden we rekening mee gehouden. Sparen voelt wel heel fijn!

  Reageer...
 • Elfi

  Mag ik vragen of de kosten van je appartement (dus de lening afbetaling, als jullie dat doen natuurlijk) ook in die 20 procent zit van je vaste kosten? Of waar hoort dat bij? Want ik zit zelf namelijk een beetje in de knoei met de afbetaling van onze lening van ons (toekomstig) huis. :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Elfi, nee niet de volledige kosten. Omdat het officieel gezien mijn huis niet is, betaal ik daar voor een klein deel aan mee, maar niet volledig. Zodra wij verhuizen en gaan huren en daarna weer zullen kopen, zal het kostenplaatje voor mij ook flink veranderen..

   Reageer...
   • Elfi

    Ah ok, dankjewel voor te antwoorden! :)

    Reageer...
 • Linda

  Zodra er veel geld op mijn lopende rekening staat zet ik het op mijn spaarrekening, maar het gebeurt ook regelmatig dat ik daar later weer iets vanaf moet halen. Ik hou eigenlijk niet bewust een bepaald bedrag achter maar denk wel na voordat ik iets koop en zo spaar ik de ene maand veel en de andere maand weer niet.

  Reageer...
 • Drie nieuwe favorieten van de maand februari - Wish Flower

  […] hij moest natuurlijk mooi zitten! Het shirt stond al langere tijd op mijn wishlist, maar omdat ik mijn uiterste best doe om te sparen, is mijn wishlist aardig lang […]

  Reageer...
 • Wishlist; Spulletjes voor in huis en zomerkleding - Wish Flower

  […] geleden erg belangrijk om mijn spaarrekening te laten groeien. Zoals ik eerder al vertelde in het artikel over mijn grote spaarplan was het in mijn geval vooral belangrijk om bewuster met mijn uitgaven om te gaan en niet meer […]

  Reageer...
 • Kijken, kijken, niet kopen bij Loods 5 - Wish Flower

  […] om een cadeautje voor een collega te kopen. Super gevaarlijk natuurlijk als je net besloten hebt om beter op je centjes te letten. Wat je dan juist niet moet doen? Een bezoekje brengen aan één van de leukste interieurwinkels […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?