Royal Run; De weg naar de zeven kilometer

Op 10 juni, vorig jaar, trok ik mijn hardloopschoenen aan om mijn eerste rondje te gaan hardlopen. Wetende dat ik een conditie had van een slak, werd bevestigd dat ik niet op korte termijn zou veranderen in een topatleet. Super fanatiek ging ik elke dag hardlopen en soms zelfs twee keer op een dag. Achteraf gezien slaat dat natuurlijk helemaal nergens op, maar toen vond ik dat blijkbaar een goed idee. In die periode stelde ik mijzelf drie doelen.

 • Vijf kilometer hardlopen, zonder tussendoor te wandelen.
 • Vijf kilometer hardlopen, binnen een halfuur.
 • Tien kilometer hardlopen tijdens een hardloopevenement.

Vijf kilometer? Check!

Inmiddels, 14 maanden (!!) en 86 runs later, is het gelukt om vijf kilometer te hardlopen, zonder tussendoor te wandelen. Als ik die getallen zo zie, ben ik alles behalve onder de indruk van mijn prestaties, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat en het feit dat het me is gelukt! Maandagavond zat ik op de bank, voelde ik me niet fit en had ik eigenlijk al besloten om niet te gaan hardlopen. Maar impulsief als ik soms kan zijn, stond ik toch tien minuten later buiten om mijn vaste rondje van vijf kilometer te gaan hardlopen.

Het ging boven verwachting goed! Na 3 kilometer besloot ik dat ik het gewoon moest doen. Niet nadenken, gewoon die beentjes blijven bewegen totdat je weer thuis bent. Richting het einde werd ik behoorlijk misselijk, maar was ons huisje gelukkig al in zicht. Wat een geweldig gevoel is het als je eindelijk na zo’n lange tijd je doel behaalt!

Royal run; De weg naar de zeven kilometer

Op naar de zeven kilometer!

Ooit is mij verteld dat als je vijf kilometer in één keer kan hardlopen, je het moeilijkste gedeelte hebt gehad. Die twee extra kilometer die ik tijdens de Royal Run op 30 augustus ga hardlopen, zullen waarschijnlijk een stuk makkelijker gaan. Over 14 dagen is het zover en om eerlijk te zijn kan ik de zenuwen nu al voelen. Het plan was om elke twee dagen te hardlopen. Dat zou betekenen dat ik nog zo’n 6 a 7 keer kan trainen om die zeven kilometer in één keer te hardlopen. Maar ik vrees dat dat misschien niet de meest verstandige aanpak is.

Luisteren naar mijn lichaam

Na de prestatie van afgelopen maandag heeft mijn lichaam een seintje gegeven dat ik misschien even wat rustiger aan moet doen. Maar helaas ben ik niet alleen soms een beetje impulsief, maar ook behoorlijk eigenwijs. Woensdagavond stond ik weer vastberaden klaar om nogmaals vijf kilometer te gaan hardlopen. Halverwege kreeg ik enorme buikpijn en ben ik naar huis gewandeld. Sinds dat moment is mijn hele lichaam van slag en heb ik besloten om het inderdaad wat rustiger aan te doen. Want alleen al van het idee dat ik misschien op de dag van de Royal Run niet in staat ben om van start te gaan, word ik enorm kriebelig. Toevallig kwam ik vandaag de volgende uitspraak tegen, die dit hele verhaal bevestigd:

Meer trainen is niet altijd beter. Zorg dat je voldoende rust neemt voor een race. Bewaar je power voor de momenten waarop het er echt toe doet.

Gelukkig ben ik naast impulsief en eigenwijs ook een doorzetter en ga ik er alles aan doen om zondag 30 augustus zeven kilometer te hardlopen. Maar voor nu is het gewoon even belangrijk dat mijn lichaam weer herstelt zodat ik in ieder geval nog een aantal keer kan trainen voor de grote dag, zonder oververmoeid te raken!

Sponsoractie

Het is nog steeds mogelijk om via de website van DiaBeatit een bijdrage te leveren aan de sponsoractie voor het Diabetes Fonds! Dankzij de vele mooie donaties staat de teller inmiddels op 387 euro en begint het doel van vijfhonderd euro in zicht te komen!

Royal Run; De weg naar de zeven kilometer

Samen helpen we diabetes de wereld uit!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Deborah

  En niet eigenwijs zijn is ook erg moeilijk haha.
  Goed dat je nu je rust pakt. Want rust nemen is ook je lichaam trainen!
  Succes met de run.

  Reageer...
 • Marion

  Ik heb inderdaad wel eens gelezen dat het het beste is om 3 weken van te voren je trainingen drastisch te minderen en veel meer rust te pakken dan anders. Ik zou zelf ook bang zijn dat ik dan in ene minder kracht of energie zou hebben. Gekke is dat dat kennelijk niet zo werkt. Zo heb ik jarenlang niet gezwommen en zat ik zo weer in mijn oude tempo en ritme. Kennelijk kan het lichaam veel meer dan wij denken. Ik wens je heel veel succes. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat en ik ga zeker aan je denken de 30e!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Marion! Dankjewel! Ik ben vanavond weer gaan hardlopen en dat ging aardig! Voorlopig niet meer om de dag maar om de 3 of 4 dagen. Ga mijn best doen! x

   Reageer...
 • Nicky

  Heel veel succes met de run!

  Reageer...
 • Mylou

  Wat ontzettend knap dat je de 5 kilometer heb gehaald! Hier ben ik nog lang niet. Luister inderdaad goed naar je lichaam, rust is ook zeker belangrijk. Veel succes met je run!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ga ik doen, dankjewel! Gaat jou ook gewoon lukken! Je kan het! :)

   Reageer...
 • Anouck Plume

  Ik vind het al heel knap dat je de 5 km gehaald hebt zonder te pauzeren! Je mag trots zijn op elke vooruitgang die je boekt, ook al lukt het misschien niet in een keer. Ik was je mail over je run helemaal vergeten, dus goed dat ik vandaag de herinnering ontving zodat ik nog een kleine donatie kon doen! ;) Hopelijk haal je je streefdoel en veel succes met de run zelf!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lieve Anouck, dankjewel! Voor zowel je lieve woorden als voor je bijdrage, vind ik echt zo lief! <3 Thanks!

   Reageer...
 • Fleur Sophia

  Wauw, heel goed bezig!

  Reageer...
 • Nathalie

  Wat goed dat je het eerste doel hebt gehaald. En uit eigen ervaring kan ik ook vertellen dat die eerste 5 kilometer zeker het moeilijkst is! Hierna maak je steeds gemakkelijker grote stappen vooruit! Succes met de 7 kilometer.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?