Royal Run; De weg naar de zeven kilometer

Op 10 juni, vorig jaar, trok ik mijn hardloopschoenen aan om mijn eerste rondje te gaan hardlopen. Wetende dat ik een conditie had van een slak, werd bevestigd dat ik niet op korte termijn zou veranderen in een topatleet. Super fanatiek ging ik elke dag hardlopen en soms zelfs twee keer op een dag. Achteraf gezien slaat dat natuurlijk helemaal nergens op, maar toen vond ik dat blijkbaar een goed idee. In die periode stelde ik mijzelf drie doelen.

  • Vijf kilometer hardlopen, zonder tussendoor te wandelen.
  • Vijf kilometer hardlopen, binnen een halfuur.
  • Tien kilometer hardlopen tijdens een hardloopevenement.

Vijf kilometer? Check!

Inmiddels, 14 maanden (!!) en 86 runs later, is het gelukt om vijf kilometer te hardlopen, zonder tussendoor te wandelen. Als ik die getallen zo zie, ben ik alles behalve onder de indruk van mijn prestaties, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat en het feit dat het me is gelukt! Maandagavond zat ik op de bank, voelde ik me niet fit en had ik eigenlijk al besloten om niet te gaan hardlopen. Maar impulsief als ik soms kan zijn, stond ik toch tien minuten later buiten om mijn vaste rondje van vijf kilometer te gaan hardlopen.

Het ging boven verwachting goed! Na 3 kilometer besloot ik dat ik het gewoon moest doen. Niet nadenken, gewoon die beentjes blijven bewegen totdat je weer thuis bent. Richting het einde werd ik behoorlijk misselijk, maar was ons huisje gelukkig al in zicht. Wat een geweldig gevoel is het als je eindelijk na zo’n lange tijd je doel behaalt!

Royal run; De weg naar de zeven kilometer

Op naar de zeven kilometer!

Ooit is mij verteld dat als je vijf kilometer in één keer kan hardlopen, je het moeilijkste gedeelte hebt gehad. Die twee extra kilometer die ik tijdens de Royal Run op 30 augustus ga hardlopen, zullen waarschijnlijk een stuk makkelijker gaan. Over 14 dagen is het zover en om eerlijk te zijn kan ik de zenuwen nu al voelen. Het plan was om elke twee dagen te hardlopen. Dat zou betekenen dat ik nog zo’n 6 a 7 keer kan trainen om die zeven kilometer in één keer te hardlopen. Maar ik vrees dat dat misschien niet de meest verstandige aanpak is.

Luisteren naar mijn lichaam

Na de prestatie van afgelopen maandag heeft mijn lichaam een seintje gegeven dat ik misschien even wat rustiger aan moet doen. Maar helaas ben ik niet alleen soms een beetje impulsief, maar ook behoorlijk eigenwijs. Woensdagavond stond ik weer vastberaden klaar om nogmaals vijf kilometer te gaan hardlopen. Halverwege kreeg ik enorme buikpijn en ben ik naar huis gewandeld. Sinds dat moment is mijn hele lichaam van slag en heb ik besloten om het inderdaad wat rustiger aan te doen. Want alleen al van het idee dat ik misschien op de dag van de Royal Run niet in staat ben om van start te gaan, word ik enorm kriebelig. Toevallig kwam ik vandaag de volgende uitspraak tegen, die dit hele verhaal bevestigd:

Meer trainen is niet altijd beter. Zorg dat je voldoende rust neemt voor een race. Bewaar je power voor de momenten waarop het er echt toe doet.

Gelukkig ben ik naast impulsief en eigenwijs ook een doorzetter en ga ik er alles aan doen om zondag 30 augustus zeven kilometer te hardlopen. Maar voor nu is het gewoon even belangrijk dat mijn lichaam weer herstelt zodat ik in ieder geval nog een aantal keer kan trainen voor de grote dag, zonder oververmoeid te raken!

Sponsoractie

Het is nog steeds mogelijk om via de website van DiaBeatit een bijdrage te leveren aan de sponsoractie voor het Diabetes Fonds! Dankzij de vele mooie donaties staat de teller inmiddels op 387 euro en begint het doel van vijfhonderd euro in zicht te komen!

Royal Run; De weg naar de zeven kilometer

Samen helpen we diabetes de wereld uit!