Robotstofzuiger; nooit meer zelf stofzuigen!

Als er iets is wat ik niet graag doe, dan is dat schoonmaken. Het is tijdrovend, soms behoorlijk intensief en geeft (in ieder geval bij mij) weinig voldoening. Je moet het tenslotte na een week of aantal weken gewoon nog een keer doen.. Het is een never ending story. Maar ja; de badkamer moet toch echt eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden en de vloer kun je ook niet laten voor wat het is. Gelukkig komen er steeds meer robots op de markt en zo ook: een robotstofzuiger! Zoiets wat je eigenlijk niet nodig hebt, maar je leven wel verdomd veel makkelijker maakt.

Robotstofzuiger; nooit meer zelf stofzuigen!

De robotstofzuiger van Neato

De Neato Batvac D3 Connected kan je beste vriend worden als je, net zoals ik, niet houdt van schoonmaken. De robotstofzuiger is geschikt voor harde vloeren, maar kan ook prima in een ruimte met tapijt gebruikt worden. We hebben met de kleur laminaat in ons huis de pech dat we elk klein stofje zien liggen. En met mijn lange bruine haren en onze actieve hamster in de nacht, kun je je voorstellen dat we onze vloer minstens één keer per week moeten stofzuigen.

Robotstofzuiger; nooit meer zelf stofzuigen!Robotstofzuiger; nooit meer zelf stofzuigen!Dankzij de geavanceerde LaserSmart™ technologie is de robotstofzuiger in staat om efficiënt door de ruimte te navigeren en hier ook van te leren. Zo duurde het eerste ritje vrij lang omdat de stofzuiger toen nog geen idee had waar hij wel en niet naartoe kon. Na het huis een aantal keer verkend te hebben wordt de stofzuiger steeds slimmer en worden de schoonmaakrondes steeds korter. Bij grotere oppervlaktes kan het gebeuren dat de accu tijdens het schoonmaken leeg raakt. Als dat gebeurt gaat de robotstofzuiger zelf weer terug naar het laadstation om op te laden. Zodra de accu weer vol is, gaat de stofzuiger vanzelf weer verder met schoonmaken.

Robotstofzuiger; nooit meer zelf stofzuigen!

Op afstand bedienbaar

Het liefst zet je een robotstofzuiger aan als je zelf niet thuis bent. Voor je het weet loop je elkaar in de weg en helemaal geluidloos is zo’n stofzuiger ook zeker niet. Via je telefoon (Android of iOS) kun je verbinding maken met de stofzuiger. Met de app kun je de stofzuiger aanzetten, pauzeren en/of terug laten gaan naar het laadstation. Als je de robotstofzuiger liever op vaste tijden aan wilt zetten kun je een weekschema maken. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de stofzuiger elke maandag en donderdag om twaalf uur ’s middags gaat stofzuigen. Zo is je huis schoon bij thuiskomst, hoe fijn is dat?! Voor ons type robotstofzuiger hebben we in de app helaas weinig zicht op de prestaties van de stofzuiger. Zo kun je niet zien waar de stofzuiger wel of niet is geweest en hoelang hij bezig is geweest met schoonmaken. Bij de nieuwste modellen heb je dit inzicht wel, dankzij de zogenaamde coverage map en cleaning history functionaliteit.

Robotstofzuiger; nooit meer zelf stofzuigen!

De prestaties; voldoet het aan de verwachtingen?

Om meer zicht te krijgen op de prestaties van de robotstofzuiger heb ik deze onderworpen aan een test. In de ochtend heb ik hamstersnoepjes van Spekkie door het hele huis verspreid en vervolgens toen ik aankwam op werk, de robotstofzuiger aangezet. Het resultaat was boven verwachting! Van de achttien snoepjes heeft de stofzuiger zeventien snoepjes opgezogen! Alleen het snoepje tussen het kleed, de plant en de kast lag er nog. Dankzij de D-vorm van de stofzuiger, kan hij zich makkelijk verplaatsen en kan hij ook in de hoekjes komen. Prima resultaat dus!

Ondanks dat je de robotstofzuiger op afstand aan kan zetten, doe je er verstandig aan om er van tevoren rekening mee te houden. De stofzuiger heeft soms moeite met schoenveters en snoeren, waardoor het handig is om ervoor te zorgen dat alles goed vastzit voordat je de stofzuiger aanzet.

Robotstofzuiger; nooit meer zelf stofzuigen!Zo is het al een aantal keer voorgekomen dat we thuiskwamen en dat de stofzuiger vast zat in de veters van een schoen, of zich niet meer kon bevrijden van de eetkamerstoel. De eetkamerstoelen zijn trouwens wel écht een dingetje. De stofzuiger kan zichzelf een klein stukje optillen, zodat hij over obstakels heen kan. Onze eetkamerstoelen hebben een buizenframe, waar de stofzuiger in theorie overheen kan, maar waardoor hij soms helemaal in de war raakt en vast blijft zitten. In het begin was de stofzuiger daar makkelijk twee uur mee zoet, want een doorzettertje is het zeker. Soms probeert hij het nog een enkele keer, maar gelukkig begint nu langzaam het besef te komen dat het beter is om niet over de buizenframes heen te klimmen.

Hoef je met een robotstofzuiger nooit meer zelf te stofzuigen..?

In theorie zorgt een robotstofzuiger ervoor dat je geen aandacht meer hoeft te besteden aan je vloer. Dit heeft alleen wel wat kanttekeningen. Ja; we zijn veel minder tijd kwijt aan het schoonmaken van het huis, maar het vergt wel wat planning. In ruimtes zoals de wc en badkamer komt de stofzuiger niet dankzij hoge drempel, dus daar zul je toch nog zelf de stofzuiger voor moeten pakken. Ook past hij net niet onder het bed en mist hij de echt onmogelijke hoekjes. Met een robotstofzuiger moet je dus nog steeds zo nu en dan zelf je huis stofzuigen, maar niet meer zo uitgebreid als voorheen en in ieder geval een stuk minder! Voor ons is het zeker een uitkomst; je went toch snel aan een schone vloer bij thuiskomst! ;)

Heb jij wel eens overwogen om een robotstofzuiger aan te schaffen?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • karin

  Een andere handige manier voor het handmatig stofzuigen is een centraal stofzuigsysteem. Dan heb je ook geen tot nauwelijks lawaai van de stofzuiger en al het vuil komt terecht in de centrale stofzuig-unit.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Is ook zeker handig! Maar niet echt makkelijk toepasbaar in een huurhuis! :)

   Reageer...
 • Maaike

  Lijkt mij dat zo’n robot een klein reservoirtje heeft voor het stof. Daarom blijf ik ook fan van een centrale stofzuiginstallatie. Hier hoeven wij zelden naar te kijken. En ik kan echt overal in mijn huis heel makkelijk stofzuigen. In mijn huurhuis ging het inderdaad ook niet, het zou wel kunnen maar dan zou het echt weggegooit geld zijn. Nu in mijn nieuwe huis is het echt geweldig. Een aanrader.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?