Raamdecoratie in ons nieuwe huis

Ergens in de komende weken is het zover; dan gaat de eerste paal van ons nieuwe huis de grond in. Spannend! Daarmee begint voor ons ook een nieuwe fase qua voorbereidingen. De bezoeken aan de keuken- en badkamer showroom hebben we gehad. Nu is het tijd om ons bezig te gaan houden met het interieur: wanden en vloeren, maar ook raamdecoratie. Om onze kennis alvast iets bij te spijkeren kijken we regelmatig naar woonprogramma’s, maar door de grote hoeveelheid mogelijkheden en terminologie ben ik het spoor al snel bijster…

Verschillende soorten raamdecoratie: in het kort

Dat er zoveel mogelijkheden zijn is fijn, maar als je geen idee hebt wat een plisségordijn of shutter is, schiet je daar niet zoveel mee op. Om het voor mezelf begrijpbaarder te maken heb ik alvast het één en ander op een rijtje gezet. Door je een beetje in te lezen kom je erachter dat het eigenlijk allemaal hartstikke logisch is. Je moet het alleen maar net even weten!

Gordijnen en rolgordijnen

In raamdecoratie-land spreken gordijnen en rolgordijnen eigenlijk voor zich, hoewel daar ook nog wel wat termen naar voren komen waar ik nog nooit van had gehoord. Gordijnen zijn er in talloze verschillende soorten en maten. Zo heb je vitrage waar je doorheen kunt kijken, overgordijnen, verduisterende overgordijnen en inbetweens, wat gezien kan worden als de combinatie van vitrage en overgordijnen. Vervolgens is er nog een hele wereld van plooien. De bekende enkele, dubbele plooi en driedubbele plooi, maar tegenwoordig is er ook de zogenaamde wave, die ik zelf erg mooi vind! Ook zie je steeds meer rolgordijnen met een jaloezie-idee, zoals te zien is in onderstaande afbeelding. Deze roljaloezieën vind ik ook erg leuk! Zo kun je zelf bepalen hoeveel licht je door wilt laten.

Raamdecoratie in ons nieuwe huis; oneindig veel keuze

Lamellen

Lamellen zijn eigenlijk niets anders dan een rij panelen naast elkaar. Hoe logisch kan het zijn! Door ze te draaien kun je zelf bepalen hoeveel licht je naar binnen laat. Meestal zijn de buigbare panelen gemaakt van kunststof of aluminium waardoor ze al snel wat minimalistisch en ongezellig kunnen ogen. Om het iets warmer en gezelliger te maken bestaan er ook lamellen met stof ertussen, waardoor je ook net iets meer privacy creëert.

Shutters en jaloezieën

Als ik shutters zie, dan denk ik gelijk aan Zuid-Europa. Ken je die mooie deurtjes voor de ramen tijdens de snikhete zomermaanden? Dat zijn shutters. Simpelweg kun je ze omschrijven als klap- of raamluiken met verstelbare horizontale lamellen. Deze horizontale lamellen worden ook wel jaloezieën genoemd. Het principe van lamellen en jaloezieën is bijna gelijk aan elkaar, alleen is de één verticaal en de ander horizontaal. Als je behoefte hebt aan daglicht draai je ze open en als je even een film wilt kijken, draai je ze gemakkelijk dicht.

Raamdecoratie in ons nieuwe huis; oneindig veel keuze

Vouw- en plisségordijnen

Van vouwgordijnen had ik wel eens gehoord, maar plisségordijnen was nog een onbekend begrip voor mij. Beiden kun je zien als een variant op jaloezieën, zeker als we het over plisségordijnen hebben. Het principe is hetzelfde, alleen laat het niet hetzelfde licht door zoals een jaloezie dat wel doet. Bij vouwgordijnen en plisségordijnen bepaal je hoever je ze naar beneden doet, maar kun je niet zelf nog de hoeveelheid licht bepalen.

Raamdecoratie in ons nieuwe huis

Omdat we van tevoren wisten dat ons huidige appartement tijdelijk zou zijn, hebben we gekozen voor praktische en goedkope raamdecoratie. Op maat gemaakte gordijnen in de slaapkamers, inbetweens in de woonkamer en een rolgordijn in de keuken. Zoals ik eerder al eens vertelde, zijn er twee dingen waar ik behoorlijk zeker van ben als het om raamdecoratie in ons nieuwe huis gaat. In de woonkamer wil ik dat er rekening gehouden wordt met de stand van de zon, zodat we niet elke zonnige zomeravond last hebben van de zon die op de televisie schijnt. Ook zijn we er in ons huidige appartement achter gekomen dat lichte gordijnen mooi zijn, maar dat het voor een slaapkamer toch fijner is als je ook kunt verduisteren; wel zo prettig als je in de weekenden lekker wilt uitslapen.

Als ik nu een keuze zou moeten maken, zou ik in de keuken en woonkamer gaan voor shutters, hoewel ik vouwgordijnen in combinatie met inbetweens voor in de woonkamer ook erg mooi vind. Dat maakt het iets sfeervoller. Voor de slaapkamers vind ik gordijnen erg mooi, maar jaloezieën misschien praktischer. Lastig hoor! We gaan binnenkort maar eens wat winkels bezoeken, we weten dan nu in ieder geval waar we het over hebben! ;)

Wat voor raamdecoratie heb jij in huis?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Shirley

  Ik heb de luxaflex en rolgordijnen van de vorige koper laten hangen. In eerste instantie met het idee om ze te vervangen, maar heb het toch maar zo gelaten. Ze waren amper gebruikt en aangezien ik wel meer hetzelfde heb gelaten, passen ze er wel bij, maar ik zou ze niet zelf uitgekozen hebben.

  Reageer...
 • annouska

  Oh dit is ook echt zo een ding waar wij over vielen en zelfs maanden mee bezig zijn geweest voor we een besluit namen. Omdat wij een schuifpui hebben werd het beneden gordijnen, al had ik liever wat anders gehad. Boven hebben wij gordijnen en roljaloezieën. In de slaapkamer zitten er sowieso gordijnen die verduisteren en verder dus roljaloerzieën op die verdieping vanwege de kantelramen. Op zolder hebben wij juist weer gekozen voor gordijnen met een printje om de zolder wat stijl te geven.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat veel verschillende soorten raamdecoratie hebben jullie in huis zeg! ;) Geloof graag dat het lastig is geweest om daar een besluit in te nemen. Ik ben benieuwd hoe dat straks bij ons zal gaan!

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?