Persoonlijke waarden; Wat vind je belangrijk?

Meer dan vijf jaar geleden stapte ik tijdens mijn studie het klaslokaal binnen voor een paar uur studieloopbaancoaching. Niet alleen ik, maar ook de rest van mijn studiegenootjes vonden dat toch wel één van de meest onzinnige vakken van de hele studie. Toch hebben we die dag een hele waardevolle opdracht uitgevoerd, waar ik tot op de dag van vandaag in het dagelijks leven, maar ook op het gebied van werk, nog steeds profijt van heb. Tijdens deze les gingen we aan de slag met het bepalen van onze persoonlijke waarden!

Door stil te staan bij jouw persoonlijke waarden leer je jezelf kennen en kan je richting geven aan je leven. Wat vind je belangrijk? Wat drijft jou in het dagelijks leven? Als je van jezelf weet wat je persoonlijke waarden zijn, zul je merken dat deze op veel verschillende punten in je leven terugkomen. Om een aantal voorbeelden te geven: als jij van jezelf weet dat afwisseling belangrijk voor je is, kan je beter niet solliciteren op een baan als callcenter medewerker en als jij dolgraag wilt reizen, is het misschien niet handig om iemand met heimwee en vliegangst uit te kiezen als levenspartner. De één weet van nature zijn of haar persoonlijke waarden, terwijl het voor de ander nog een mysterie kan zijn.

Mijn persoonlijke waarden

Vijf jaar geleden waren mijn persoonlijke waarden als volgt: afwisseling, balans werk & privé, efficiëntie, initiatief nemen, orde, reizen, rijk worden en een specialisme hebben. Samengevat komt dat neer op een ambitieus en perfectionistisch meisje. Nu ik ruim drie jaar afgestudeerd ben en een aantal jaar werkervaring heb, zijn mijn persoonlijke waarden niet heel erg veranderd. Dat is maar goed ook, anders zou ik nu een heel ander persoon zijn! ;)

Als ik nu opnieuw acht waarden zou moeten kiezen, zou ik gaan voor: balans werk & privé, efficiëntie, het verschil maken, kennis, persoonlijke ontwikkeling, positiviteit, specialisme hebben en rijk worden. Over de term ‘rijk worden’ heb ik overigens wel wat twijfels. Het klinkt in eerste instantie wat kortzichtig maar ik bedoel het meer in de bredere zin van het woord. Ja, een flinke bankrekening is fijn, dat geeft tenslotte mogelijkheden, maar zonder een miljoen op de bank kan je ook heel rijk worden, met ervaringen.

Persoonlijke waarden; Wat vind je belangrijk?

Je persoonlijke waarden bepalen!

Kies uit onderstaande lijst acht waarden waarvan jij vindt dat deze het best bij jouw persoonlijkheid passen. Sommige waarden lijken misschien op elkaar, maar kunnen toch verschillend zijn. Het is maar net hoe je de woorden zelf interpreteert.

Lijn

Aanpassingsvermogen
Aanspreekbaarheid
Afwisseling
Balans werk & privé
Betrokkenheid
Betrouwbaarheid
Coaching
Commitment
Conflictvaardigheid
Continue leren
Continue verbetering
Controle
Creativiteit
De beste zijn
Dialoog
Dienstverlening
Diversiteit
Eerlijkheid
Efficiëntie
Empathie
Empowerment
Enthousiasme
Ethiek
Familie
Financiële zekerheid
Geduld
Gezondheid
Het verschil maken
Humor
In balans zijn
Informatie delen
Initiatief nemen
Innovatie
Integriteit
Intuïtie
Inzet
Kennis
Loyaliteit
Luisteren
Milieubewustheid
Moed
Nauwkeurigheid
Open communicatie
Orde
Persoonlijke groei
Persoonlijke ontwikkeling
Positiviteit
Professionaliteit
Rechtvaardigheid
Reizen
Relaties
Respect
Rijk worden
Risico’s nemen
Specialisme hebben
Succes
Traditie
Trots
Veiligheid
Verantwoordelijkheid
Vergevingsgezindheid
Vertrouwen
Visie
Vriendschap
Wereldvrede
Wijsheid
Zelfverzekerdheid
Zorgzaamheid

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Madam Elisa

  Acht woorden, ik vond het best lastig eerlijk gezegd. Maar dit zouden ze bij mij zijn!

  Familie, In balans zijn, Eerlijkheid, Milieubewustheid, Verantwoordelijkheid, Intuïtie, Gezondheid, Geduld.

  Reageer...
 • Jacqueline

  Wat een mooie lijst met waarden! Heb je deze zelf bedacht?

  De acht belangrijkste voor mij:

  Aanpassingsvermogen
  Betrouwbaarheid
  Diversiteit
  Familie
  Het verschil maken
  In balans zijn
  Persoonlijke ontwikkeling
  Zorgzaamheid

  Reageer...
 • 50 dingen om in je eentje te doen (zonder internet) - Wish Flower

  […] je persoonlijke waarden […]

  Reageer...
 • Vijf tips om werk los te laten op vakantie - Wish Flower

  […] laten als ik er continu aan herinnerd word. Om een goede balans tussen werk & privé te houden, één van mijn persoonlijke waarden, zet ik daarom al mijn werkgerelateerde notificaties uit en lees ik alle e-mails en andere […]

  Reageer...
 • Wie ben ik? Tips om je ware zelf te ontdekken | Esmée Lifestyle

  […] Probeer dit lijstje voor jezelf op te stellen, uiteraard met de persoonlijke waarden die jij belangrijk vindt. Het is niet zo dat je hier nooit meer vanaf mag wijken, maar je zult merken dat dit vrijwel hetzelfde blijft en voor jou de basis is die je belangrijk vindt. Er zijn op internet meerdere lijstjes met persoonlijke waarden te vinden als je meer voorbeelden nodig hebt, zoals deze blog van Wish Flower. […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?