Persoonlijk bloggen; Yay or Nay?

De laatste tijd twijfel ik regelmatig of ik misschien meer persoonlijk moet bloggen. Nu moet ik natuurlijk niks, dat weet ik, maar het is een gevoel waar ik al een tijdje mee zit en ik ben heel erg benieuwd naar jullie mening. Over het algemeen vind ik het heel erg fijn om van me af te schrijven. Normaal gesproken doe ik dit alleen maar als ik ergens mee zit of een bepaalde emotie wil vastleggen en dan schrijf ik dat op dat moment van mij af. Op dat moment vind ik dat heel erg fijn en lucht het op. Maar op TijgertjeRawr.com schrijf ik eigenlijk geen hele persoonlijke artikelen. Ja, misschien zo nu en dan een Instagram overzicht, een artikel met spulletjes die ik heb gekocht of een artikel over een vakantie, maar verder deel ik eigenlijk niet veel over mijn relatie, familie, werk, gezondheid en andere factoren die toch een enorme rol spelen in mijn leven.

Eigenlijk vind ik het ergens heel erg oneerlijk (dit is misschien een beetje suf hoor) dat ik geen persoonlijke artikelen schrijf.. Als jullie op mijn blog komen of mijn Instagram bekijken lijkt het misschien alsof ik een super geweldig leven heb. Ik doe alleen maar leuke dingen, koop elke keer wel wat leuks wat ik dan met jullie deel en verder is alles gewoon perfect! Maar dat is helaas niet zo.. Ik heb wel een super geweldig leven hoor, ik ben hartstikke gelukkig! Don’t get me wrong! Maar het zit echt niet altijd mee en ik heb ook echt wel mijn issues.

Nu kan ik natuurlijk hele persoonlijke artikelen gaan schrijven en alles online delen, maar het idee dat iedereen dat dan kan lezen (ja, he, logisch, het is een blog..) is iets waardoor ik het eigenlijk niet durf. Mensen die dan vervolgens gelijk hun oordeel klaar hebben of bijvoorbeeld werkgevers en eventuele potentiële werkgevers, de kans is zo groot dat je er dan toch weer op aangekeken wordt.. Zo’n blog is open en toegankelijk voor iedereen. Toch vind ik het heel erg inspirerend hoe andere bloggers zo open durven te zijn online! Neem bijvoorbeeld Laura, ik vind haar blog echt geweldig en lees elke keer met plezier haar artikelen. Hoewel zij persoonlijk bloggen soms ook nog wel eng vindt heeft ze toch het lef om het gewoon te doen. De reacties op haar artikelen zijn dan meestal ook hartverwarmend (vind ik persoonlijk) maar toch, hoewel ik zie hoe leuk persoonlijk bloggen kan zijn, ben ik toch bang voor al die oordelende mensen..

Terwijl ik wat aan het rondneuzen ben op Pinterest kom ik uitspraken tegen zoals: “It won’t be easy, but it’ll be worth it” – “Doubt kills more dreams than failure ever will” & “If you never try you’ll never know” – Oftewel, doen? Of misschien op zoek naar een compromis?

Wat is jullie mening over persoonlijk bloggen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Dagmar

  Zeker een yay! Je kunt het en bepaal voor jezelf waar je je goed bij voelt als je het online zou zetten. Je hoeft niet alles te delen, net wat bij jou en je blog past! Goed dat je er zo bewust over nadenkt!

  Reageer...
 • Denise

  Gewoon doen! Je hoeft natuurlijk niet alles online te zetten, sommige dingen zijn gewoon te persoonlijk en is alleen bedoeld voor je directe omgeving!

  Reageer...
 • Tessa

  Alleen de titel laat mij al yay zeggen! Het is jou blog, doe je ding! En als het niet bevalt doe je het niet meer :) Mij lijkt het superleuk!

  Reageer...
 • Nienke

  Ik zou een balans zoeken. Gewoon wanneer er iets in je leven gebeurt dat het delen waard is. Kan positief zijn, maar ook negatief. Ik merk dat het heel lastig is als je jezelf een vast moment geeft waarop dat ‘moet’. En blijf wel altijd bewust van de mensen die het lezen inderdaad. Maar ik merk dat ik alleen maar hele fijne reacties krijg. Ook van mensen waarvan ik nooit gedacht had dat ze het zouden lezen! Dus ik zeg doen, maar blijf wel altijd luisteren naar gevoel. Als het niet helemaal goed voelt, niet doen!

  Reageer...
 • Rowan - Rebellious yet Romantic

  Ik herken je twijfels! Ik denk er soms ook over om persoonlijker te gaan bloggen, maar vind het toch een beetje spannend ofzo haha. Het geeft wel meer diepte aan een blog doordat het persoonlijker wordt. Wat dat betreft dus zeker yay! :) Liefs

  Reageer...
 • Laura

  Een dikke ja!

  Ik kom hier via de blog van Laura (en ja, die schrijft heel goed en heel open!) en heb nog niet zoveel blogs van je gelezen, dus kan je persoonlijk-schrijven-niveau nu nog niet inschatten. Maar als je het dan toch zo open vraagt: doen!

  Wees je er alleen wel bewust, en ik loop er ook tegen aan op mijn blog, dat persoonlijk bloggen niet altijd gaat. Hoe kun je situaties op het werk (als ze negatief zijn) daar neerzetten als je baas dat ook kan lezen? Of wat dacht je van problemen met je (schoon)ouders? Je hebt wel altijd rekening te houden met een andere kant.

  Maar persoonlijk bloggen betekent natuurlijk niet dat je alles hoeft te vertellen, ook al kan het dan soms een beetje een ‘oneerlijk’ beeld lijken. Dat gebeurt met veel media, denk eens aan Facebook. De wereld is echt niet zo mooi als dat het daar soms lijkt.

  Deel gewoon wat je kunt en wilt delen én geef een kijkje in je leven. Ook al is dat dan niet 100% van je leven, mensen leren je wel beter kennen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Laura! Klopt helemaal, juist de dingen inderdaad die te maken hebben met werk en familie zou ik ergens wel willen delen, maar is dan niet verstandig. Heel erg bedankt voor je advies! Denk dat ik inderdaad wel meer persoonlijker zal gaan bloggen maar dan inderdaad bijvoorbeeld 50% van mijn leven, en niet de volle 100%!

   Reageer...
 • Stella

  Ik vind het ook een yay! Je hoeft natuurlijk niet alles in één keer te vertellen! Je kunt kleine stapjes nemen. Eerst de leuke persoonlijke dingen, over de liefde bijvoorbeeld! (: Ik denk ook dat het heel erg helpt om over jezelf te leren! En als je gaat solliciteren dan kan je zo’n artikel er altijd weer eventjes afhalen, hihi. Stiekem. Voor het geval ze je gaan Googlen, je weet maar nooit! Maar, aan de andere kant denk ik ook dat werkgevers in deze tijd -hoor mij, ik ben pas negentien- open staan voor zoveel openheid. Tegenwoordig kunnen we alles delen, en alles wordt ook gedeeld eigenlijk, op verschillende manieren! Zolang je gewoon ‘dicht bij jezelf blijft’ kan ik er denk ik heel heel heel weinig mis gaan. Als het goed voelt voor jou, then go for it! (: Liefs, Stella.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lief! Denk dat het inderdaad kleine stapjes gaan worden, zo klinkt het al een stuk minder eng! :) Dankjewel!

   Reageer...
 • Marloes

  Zeker een yay! Je kan ook met babysteps beginnen. Meer persoonlijk bloggen betekent niet dat je meteen alles op straat moet gooien dus begin met iets waar je je wel prettig bij voelt. :)

  Reageer...
 • Karlijn

  Zoals Nienke hierboven zegt ben ik ook voor de balans. Kijk wat fijn voelt en wat je wilt delen. Zelf deel ik ook niet alles, puur omdat ik niet zo’n zin heb dat iedereen alles van me weet én omdat werkgevers misschien ook wel mee lezen. Ik vind het ook een lastig punt hoor en soms zit ik echt te twijfelen wat wel en wat niet online te zetten. Er zijn heel wat conceptberichten in de prullenbak belandt, maar dat is helemaal niet erg toch?! Zo leer je vanzelf wat je wel en niet wilt delen. X

  Reageer...
 • Alix

  Ik zeg ook yay! Natuurlijk is het echt wel een beetje eng in het begin, want tja; je stelt je toch bloot. Maar de fijne reacties en de steun die je ervoor terug krijgt zijn het allemaal waard! Het kan zo heerlijk zijn om je hart te luchten. Je hoeft inderdaad niet alle details erbij te vertellen! Gewoon wat van jezelf laten zien kan geen kwaad, en ik denk dat je lezers het ook leuk zullen vinden om jou beter te leren kennen :)

  Reageer...
 • Laura

  Hey, dankjewel voor de lieve woorden! Ik vind het moeilijk om je advies te geven omdat ik het zelf ook altijd heel lastig vind, maar ik wil wel even zeggen: ik deel ook LANG niet alles. Op mijn vorige blog (lang verhaal), die ik had in de periode dat het echt heel slecht met me ging, deed ik dat wel. En dat liep niet goed af (ik durfde op gegeven moment niet naar mijn ouders omdat ik zo bang was dat ze mijn blog hadden ontdekt in de tijd dat ik van huis was, echt heel naar allemaal). Maar goed, wat de rest al zegt: balans is je sleutelwoord.

  Reageer...
  • Laura

   Trouwens, het mooie van het internet: alles is verwijderbaar. Het is alleen lastig dat het in de cache van Google komt. En als je mijn naam googled kom je niet op mijn blog (er zijn ook te veel mensen met mijn naam daarvoor), dat check ik af en toe.

   Reageer...
   • Lauriëtte

    Dan ga ik op zoek naar de juiste balans! :) Met mijn naam heb ik een beetje pech in dat geval haha, alle zoekresultaten zijn direct van mij :’)

    Reageer...
 • Yvonne

  Hier ook zeker een yay! Ik vind persoonlijke blogs/artikelen fijn om te lezen, je vind er vaak veel herkenning in, kunt ervan leren en ja je leert de persoon achter een blog ook echt kennen. Maar je angst snap ik ook heel goed. Ik zou namelijk zelf ook persoonlijker willen bloggen maar idd, kritiek word wel ff anders als het over je persoonlijke leven gaat dan als het over een beauty artikel ofzo gaat. Ik ben wel van plan het vaker te doen maar zoek net als jij een balans in wat je wel en niet gaat vertellen. Werkgevers die mee kijken hoeft eigenlijk niet veel uit te maken maar ja, dat ligt er net aan wat je gaat opschrijven.. Tjah, lastig.. Veel succes en ik ben erg benieuwd naar je schrijven:)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Bedankt voor je reactie Yvonne! Ja dat is het hem ook, ik vind het super interessant om persoonlijke blogs te lezen, inderdaad ook omdat zoveel herkenbaar is. Laten we samen op zoek gaan naar een goede balans! ;)

   Reageer...
 • Nienke

  Doen! Jij bent wat jouw blog uniek maakt :) Als je volgers het niet willen lezen, zullen ze het niet lezen maar je niet ont-volgen ofzo, maar ik denk dat de meeste mensen het wel leuk vinden :)

  Reageer...
 • Kim

  Heel herkenbaar. Ik heb gister ook een tijd getwijfeld of ik mijn sollicitatie verhaal wel of niet online zou zetten. Toch zeg ik yay! Ik vind het denk ik wel het leukste om zulke persoonlijke verhalen op blogs te lezen. Natuurlijk moet je wel een beetje rekening houden wat je wel en niet vermeld en wat wel en niet kan. Dat vind ik zelf ook nog wel eens lastig. Ik denk dat mijn familie niet eens weet dat ik blog, althans de meesten. Maar ik hou er wel rekening mee dat hun het ook kunnen lezen en ook eventuele toekomstige werkgevers etc.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Jaa super jay! Dat artikel vond ik juist super interessant om te lezen! Denk dat ik inderdaad best persoonlijker kan gaan bloggen, als ik maar wel goed nadenk over wat ik dan plaats :)

   Reageer...
 • Cindy

  Ik vind het zelf leuk om persoonlijke blogposts te maken, maar ook niet altijd. Ook ik vind het doodeng, want ik leg mezelf toch bloot op het internet. Maar soms zijn er dingen die ik van mij af wil schrijven, dan kan ik het naast me leggen en dat is voor mijzelf prettig. Probeer het eens!

  Reageer...
 • Jorien - JorLife.nl

  Yay! Persoonlijke verhalen maken je blog persoonlijker en ik denk dat veel mensen dat kunnen waarderen (waaronder ikzelf!). Je hoeft niet alles online te zetten, maar zolang je jezelf er prettig bij voelt, waarom niet? Give it a try!

  Reageer...
 • Marjolein

  Ik denk eerlijk gezegd dat je toch stiekem je keuze al hebt gemaakt, maar het nog wat eng vindt. Logisch, je geeft jezelf bloot. Maar zie je op andere persoonlijke blogs mensen oordelen? :)

  In my opinion is het alleen maar onwijs knap als iemand de stap durft te zetten naar persoonlijk bloggen. Het is moeilijk, pijnlijk en soms frustrerend, maar als ik zie wat ik er al voor heb terug gehad <3 wauw!

  x Marjo

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ik denk dat je gelijk hebt :) Dankjewel voor deze eye opener Marjolein!

   Reageer...
 • Dianne Overbeeke

  Ik zeg doen!! Ik denk dat iedereen het leuk vind om te lezen!

  Reageer...
 • Miss Sentinelli

  Ik zeg Yay, gewoon doen :). Ik heb er ook een tijd meegezeten of ik het wel of niet zou gaan doen. Maar heb het toch besloten om het wel te doen. Je deelt ervaringen met anderen en kan je elkaar ook helpen. En je geeft de lezer een kijkje in je persoonlijke leven. Zo heb ik een persoonlijk berichten geschreven over mijn PDS en hier heb ik vele lieve en handige reacties op ontvangen. En je bepaalt natuurlijk zelf wat je wel en wat je niet bloot legt op het internet.

  Reageer...
 • Kimberley

  Yay. Persoonlijk bloggen voegt wat toe. Je geeft je lezer een kijkje in je leven. Het hoeft niet heel diepgaan te zijn. Als jij je er maar goed bij voelt.

  Reageer...
 • Linda

  Lastig ja. Ik vind persoonlijke blogs altijd leuk om te lezen, dus wat dat betreft zou ik zeker “yay” zeggen! Maar zelf vind ik dat ook best lastig en op dit moment schrijf ik liever ook niet super persoonlijk. Ik zou zeggen: doe waar jij je het best bij voelt en wat je het leukste vindt!

  Reageer...
 • Rianne

  Ik zeg ja! Ik vind het altijd fijn als mensen persoonlijk gaan bloggen, zolang het maar niet too much wordt. Zelf vind ik dat ook best moeilijk en vroeger blogde ik heel veel persoonlijke dingen. Dat heb ik op een gegeven moment afgeschaft omdat ik het een akelig idee vond als ik eraan dacht wie allemaal kon meelezen. Dat is natuurlijk wel een nadeel..

  Maar je leert er wel de blogger door kennen en dat vind ik leuk!

  Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Ik zeg yay!

  Reageer...
 • Kim

  Yay! Ik zou zeker persoonlijke blogjes gaan schrijven, mits ze niet té persoonlijk zijn.
  Ik vind persoonlijke blogjes leuk om te schrijven en om te lezen, maar ik hou wel een zekere afstand, sommige dingen zijn nou eenmaal privé…
  Het belangrijkste, wat ik ook al eerder heb gelezen in een reactie, is het vinden van een balans en blijf bij je zelf! Wil je iets niet, doe je het niet. En bij twijfel? Gewoon niet doen, denk er goed overna je blog loopt niet weg :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Bedankt voor je advies Kim! Denk dat ik inderdaad zoals vele al hebben gezegd op zoek ga naar de juiste balans! :) Het gaat misschien een beetje spannend zijn, maar “If you never try you’ll never know”! ;)

   Reageer...
 • Suzanne

  Persoonlijk bloggen vind ik misschien wel het leukste om te lezen. Maar persoonlijk bloggen kan van alles zijn. Ik vind bijvoorbeeld diaries het leukste om bij anderen te lezen. Dus vooral doen!

  Reageer...
 • Fleur

  Persoonlijke artikelen worden vaak het meest gewaardeerd op blogs (hoe raar dat eigenlijk ook is, haha) en mij lijkt het ook heel leuk om dit soort dingen hier te lezen. Uiteindelijk ben je natuurlijk nog zelf te baas wat je schrijft of niet! Als je het leuk vindt/lijkt: ga er voor! :D

  Reageer...
 • Paul

  Ik vind het heel leuk om een betere indruk te krijgen van de persoon achter het blog. Dus wat delen van struggles of zorgen vind ik juist fijn om te lezen. Natuurlijk zitten daar ook grenzen aan: je diepste zieleroerselen horen niet thuis op internet.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?