Het is zoals het is; Mindfulness thinking

Anderhalve maand geleden vertelde ik dat het allemaal niet zo goed ging. Niet specifiek op dat moment, maar gewoon de afgelopen tijd. Mijn dagelijkse drijfveer was verdwenen, waardoor het voor mij voelde alsof ik als een stuurloos bootje rond aan het dobberen was. Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en kan ik met trots vertellen dat het beter gaat. Het is nog niet helemaal hoe ik het zou willen, maar het gaat de goede kant op! :D

Betekent dit dat mijn bootje weer een koers heeft en dat ik weer doelen heb? Nee. Nouja, natuurlijk heb ik wel doelen, maar ik heb niet meer de sterke behoefte om al deze doelen nu, per direct, waar te maken. Daar word ik namelijk niet gelukkig van. Het is prima om lekker rond te dobberen en te genieten van het uitzicht. Met de nodige hulp van professionals ben ik er achter gekomen dat ik voor mezelf de lat eigenlijk altijd te hoog leg. Alles moet perfect. Alles moet snel. Alles moet efficiënt. Het is vermoeiend. Als je continu bezig bent met alle dingen die je perfect, snel en efficient moet doen, wordt je daar niet gelukkig van en creëer je alleen maar teleurstellingen voor jezelf.

Bovenstaande prestatiedwang probeer ik mezelf af te leren en dat gaat aardig goed. Eerder schreef ik ook al over mindfulness, iets waar ik enorm veel mee bezig ben de laatste tijd. Zo probeer ik het niet anders te willen hebben dan het is. Oftewel, het is zoals het is en daar ben ik blij mee. Natuurlijk wil ik een prachtig huis met een tuin in een rustige woonwijk buiten de stad, maar het appartement in het Rotterdamse centrum is ook prachtig. We hebben alles wat ons hartje begeert en we hebben het prima voor elkaar. Dat betekent niet dat je niks meer hoeft te doen in je leven en het allemaal zo moet laten. Je kan ook op een tevreden manier aan je doelen werken. Blij zijn met wat je nu hebt en ondertussen met kleine stapjes richting je doel gaan.

Als ik denk aan gebeurtenissen uit het verleden ga ik zitten piekeren. Had ik het misschien anders kunnen doen? Wat nou als? Als ik denk aan de toekomst merk ik dat ik te hogen eisen stel. Ik wil teveel bereiken in een te korte tijd en maak me druk over vanalles en nog wat omdat het een nog onbekend terrein is. Het is dus beter om gewoon te genieten van het ‘hier en nu’. Ook probeer ik me minder druk te maken over factoren waar ik toch niks aan kan veranderen. Terwijl ik dit schrijf zijn er zo’n 20-30 meeuwen die de hele binnenstad bij elkaar schreeuwen en langs het balkon vliegen.

Nu kan ik mijn humeur laten verknallen en boos worden op de meeuwen in de hoop dat ze het horen en hun koppie houden, maar dat gaat toch niet gebeuren. Ik kan er niks aan veranderen. Met een simpele gedachte: ‘Het is zoals het is’ kom ik weer tot het besef dat het gewoon zo is. Kan je er iets aan veranderen? Doe dat dan. Kan je er niks aan veranderen? Vervelend, maar het is zoals het is, probeer er maar het beste van te maken..

Als ik dit zo lees klinkt het wel heel erg makkelijk allemaal, maar dat is het natuurlijk niet. Ik heb nog steeds mijn mindere momenten, maar vergeleken met een aantal maanden terug is er een flinke vooruitgang en zit ik al stukken beter in mijn vel. Hoera!

Hoe is het met jullie? Hebben jullie ook zo’n mantra waardoor je alles weer even in perspectief ziet?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Tessa

  Jeetje ik vind het echt naar voor je! Ik ken je gevoel zo erg! Gelukkig gaat het nu een stuk beter en zet hem op!
  Liefs, Tessa

  Reageer...
 • Wendy

  Wat fijn om te lezen dat je weer een beetje kan genieten. Inderdaad, dobber maar even lekker rond en geniet van het moment. Leef in het hier en nu en probeer altijd te zoeken naar de positieve kanten. En ja, dat klinkt allemaal heel makkelijk als je het zo opschrijft, maar ook ik weet dat dat het niet altijd is. Het lukt mij namelijk ook niet altijd.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lief! Al lukt het maar het grootste gedeelte van de tijd, dat is al zo waardevol! :)

   Reageer...
 • Bente

  Blij om te lezen dat het weer wat beter met je gaat! Ik probeer altijd zoveel mogelijk te genieten van de dingen die nu gebeuren, vooral ook omdat het bij mij de laatste maanden zo pijnlijk duidelijk is geworden dat het zomaar over kan zijn..

  Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  IK weet dat het je lukt!

  Reageer...
 • Sas

  Fijn dat het beter met je gaat! :)

  Reageer...
 • Pauline

  Ik herken het wel een beetje.. Fijn dat het beter met je gaat :).
  Hou die gedachte vast!

  Liefs,
  Pauline

  Reageer...
 • Nathalie

  Fijn dat het wat beter met je gaat!

  Reageer...
 • Stella

  Ah, lieve Laurie, ik snap het echt zo goed. Ik kan echt niks anders zeggen dan dat ik het knap vind dat je het wat meer los kunt laten nu. Ik heb ook vaak een ‘doel’ nodig. Ook om me nuttig te voelen, of zoiets. Laten we samen een doel maken; dat we elkaar een keertje in ‘real life’ gaan zien en dan wat gezelligs gaan doen. Goed? :D Liefs!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ja ja ja! Hoewel ik dat wel super spannend vind, maar het lijkt me erg leuk! :D

   Reageer...
 • Petra

  Fijn dat het weer een beetje beter gaat. En soms moet je juist de tijd nemen om te dobberen en alles om je heen op te nemen. Continue maar in de stroomversnelling zitten zorgt er ook voor dat je niet goed geniet van alles om je heen. Succes met dobberen en het verder varen. Komt vast goed.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ja! Dat klopt helemaal. Voor mijn gevoel was het de afgelopen tijd ook echt een stroomversnelling en kwam er geen einde aan! :( Dankjewel Petra!

   Reageer...
 • Cindy

  Fijn dat je dingen kan relativeren. Ik heb een collega die vaak zegt “Het is zoals het is” en dat klopt ook gewoon zo. Een beetje ronddobberen is ook prima, het hoeft allemaal niet zo flitsend te zijn als dat mensen verwachten. Veel succes!

  Reageer...
 • nina || happy acorn

  Ah, wat goed zeg! (:

  Reageer...
 • Andrea

  Fijn om te lezen dat het beter met je gaat! Ik herken het erg goed. Wat ik nu doe is, naast mijn werk, niets plannen en nergens mee bezig zijn. Echt leren ontspannen. Dit helpt wel. Ik merk dat mijn hoofd rustiger wordt.

  Ik woon ook in hartje r’dam, zou het daaraan liggen ;)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha dat zou zomaar kunnen ;) Dat scheelt ook al indd. Als je van druk werkleven in druk priveleven rolt heb je helemaal geen rust meer.

   Reageer...
 • Anne

  Hm, dit herken ik wel een beetje. Voor mij is de gedachte dan vaak dat ik alleen een situatie kan veranderen als ik er ook daadwerkelijk invloed op kan uitoefenen en dat het anders ‘maar zo is’. De laatste jaren ben ik daar steeds beter in geworden en inmiddels herken ik wanneer ik dingen groot, groter, grootst ga maken in mijn hoofd en kan ik dat dan daarvoor al stoppen. En dat scheelt al heel veel ;) Het blijft lastig. Ik herken ook echt het terugkijken op dingen en dan denken dat je iets beter had kunnen doen en dat het dan perfect was geweest. En serieus, als ik het mijzelf hoor denken, word ik al moe van mijn eigen gedachte. Loslaten.

  Reageer...
 • Kim

  Wat fijn dat het nu wat beter met je gaat! Ik herken dat wel, dat bootje dat rond dobbert zonder koers..

  Reageer...
 • Ilse

  Heel herkenbaar. Ik heb ook echt moeten leren dat het zonde is van de energie om je druk te maken over dingen waar je toch niets aan kunt veranderen. Sinds ik dat inzicht heb, voel ik me veel beter en heb ik meer rust. Hopelijk voel jij je binnenkort ook weer top!

  Reageer...
 • Elisa

  Wat fijn om te lezen dat het beter gaat.

  Reageer...
 • Sonja

  zo zo fijn om te lezen! dankjewel!

  Reageer...
 • Depressie; Let's leave it all behind - Wish Flower

  […] ik er mag zijn en dat ik met beide benen stevig op de grond kan staan en me dan zeker kan voelen. Mindfulness is ook heel erg belangrijk geweest. Kan je iets aan de situatie veranderen? Zo ja, doe het dan […]

  Reageer...
 • Acceptatie van diabetes; één maand na de diagnose - Wish Flower

  […] In mijn artikel over mindfulness: Kan je er iets aan veranderen? Doe dat dan. Kan je er niks aan veranderen? Vervelend, maar het is zoals het is, probeer er maar het beste van te maken.. […]

  Reageer...
 • Acceptatie van diabetes; één maand na de diagnose - Lauriëtte

  […] In mijn artikel over mindfulness: Kan je er iets aan veranderen? Doe dat dan. Kan je er niks aan veranderen? Vervelend, maar het is zoals het is, probeer er maar het beste van te maken.. […]

  Reageer...
 • Acceptance of diabetes; one month after the diagnosis - Lauriëtte

  […] In my article on mindfulness: Can you change it? Then change it. Can you not change anything about it? Annoying, but it is the way it is, try to make the best of it…. […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?