Papieren agenda of digitale agenda?

Eind vorig jaar kocht ik bij de Bijenkorf een papieren agenda, met op de linkerbladzijde een weekoverzicht en op de rechterbladzijde ruimte voor notities. Dagelijks mijn positiviteitsdagboekje bijhouden was één van mijn goede voornemens dit jaar en hoewel mijn positiviteitsdagboekje vervangen werd door de papieren agenda heb ik het bijhouden van geluksmomentjes alleen in januari volgehouden. Stom eigenlijk.. Maar goed, dat was niet de enige reden waarom ik graag een papieren agenda wilde. Soms heb ik van die momenten dat het hele digitale tijdperk me even tegenstaat en dat ik dan heel recalcitrant vast probeer te houden aan het analoge tijdperk, want een papieren agenda is natuurlijk veel leuker en een digitale agenda is stom. Sinds januari heb ik alleen maar mijn papieren agenda gebruikt en is het jaar 2015 op mijn iPhone leeg. Inmiddels ben ik er achter dat zo’n papieren agenda ook een aantal nadelen heeft en dat zo’n digitale agenda nog niet eens zo’n gek idee is… ;)

Voordelen van een digitale agenda

 • Met een digitale agenda heb ik mijn agenda altijd bij de hand. Als ik mijn laptop niet bij me heb dan heb ik mijn telefoon bij me en andersom is dat precies hetzelfde. Alles staat tegenwoordig met elkaar in verbinding en dat is eigenlijk wel makkelijk.
 • Aangezien ik naast een privé agenda ook een agenda heb voor werk was het soms een beetje lastig om een goed overzicht te krijgen. Mijn werk agenda is namelijk digitaal en als je dan een overzicht probeert te creëren ben je al snel alle werkafspraken aan het overschrijven in je papieren agenda. Zonde van de tijd. Nu heb ik allebei de agenda’s digitaal toegevoegd en heb ik één overzicht met alle afspraken door elkaar heen!
 • Reminders! Ooh wat heb ik die gemist. Sommige dingetjes vergeet je gewoon, ook al staat het in je agenda. Gisteren is ons oude kastje opgehaald door het grofvuil. De eerste keer dat we zo’n afspraak hadden gemaakt waren we het helemaal vergeten. Je moet het namelijk de avond van tevoren alvast buiten zetten en mijn papieren agenda geeft helaas geen reminders.. De tweede keer waren we het weer bijna vergeten en dachten we er opeens aan toen we al bijna in bed lagen. De volgende keer zet ik zoiets dus gewoon in mijn digitale agenda, met een reminder!

Papieren agenda of digitale agenda

Voordelen van een papieren agenda

 • Persoonlijk vind ik een papieren agenda een stuk leuker dan een digitale agenda. Het heeft meer karakter en is op een bepaalde manier toch een beetje nostalgisch!
 • Soms verbaas ik me over de hoeveelheid mensen die druk zijn met hun telefoon. Toen ik laatst stond te wachten op de metro stonden er minstens zes mensen naast elkaar naar hun telefoon te staren. Zoals ik eerder al zei heb ik onder andere daarom soms een kleine aversie tegen het digitale tijdperk en is een papieren agenda soms ook wel weer fijn! Die kan je namelijk lekker eens een dagje thuislaten als je een dagje weggaat, of als je op vakantie bent, wat met je telefoon toch iets lastiger is.
 • Het leuke van een papieren agenda vind ik dat je hem nog voor veel meer dingen kan gebruiken, zeker als je een agenda hebt met een notitie pagina. Als je gebruik maakt van de bullet journal techniek, is dat in een papieren agenda een stuk makkelijker bij te houden dan digitaal en je kan gelijk bij de juiste week je to-do’s, geluksmomentjes en belevenissen opschrijven. Zo is het niet alleen een bullet journal, maar ook nog een soort life journal! Super leuk om later dan nog eens een keer doorheen te bladeren.

Gebruiken jullie een papieren agenda of een digitale agenda?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Anne

  Ik gebruik beide. Ik heb een paar weken geleden weer een agenda gekocht, ja ik ben in de schoolagenda’s blijven hangen haha. Elk jaar in januari wil ik een agenda kopen, maar dan vind ik dat weer zonde van de oude. Ik gebruik mijn digitale wel iets meer, maar sinds er ziekenhuisbezoekjes bij zijn gekomen vind ik de papieren ook wel makkelijk.

  Reageer...
 • Rosanne

  Oh, dit is zó herkenbaar! Ik trap er ieder jaar weer in: die leuke agenda’s in de winkel… Koop er één met vlinders in mijn buik, nieuwsgierig naar wat ‘ie mij dit jaar zal vertellen. Maar vervolgens laat ik heel die papieren agenda links liggen omdat het voor mij niet werkt. Onoverzichtelijk vooral. De digitale dus voor mij :-)

  Reageer...
 • Tiffany

  ik ben dol op mijn papiere agenda! Ik ben zelfs bezig met een eigen agenda vulling maken voor mijn filofax. Maar sommige belangrijke afspraken zet ik wel alsnog in mijn mobiele agenda.

  Reageer...
 • Wendy

  Ik gebruik een papieren agenda. De charme van een analoog exemplaar wint het nog steeds van een digitaal exemplaar. ;)

  Reageer...
 • Linda

  Het heeft inderdaad allebei wel wat! Ik heb een papieren agenda maar vergeet ook niet zo snel dingen die erin staan. Ik vind het wel fijn voor het overzicht, en inderdaad dat ik gewoon kan schrijven. Ik zie mezelf wel overstappen naar digitaal als ik straks niet meer studeer..

  Reageer...
 • Madam Elisa

  Ik vind papier altijd erg leuk maar gebruik de agenda te weinig. Tegenwoordig gebruik ik digitaal. Zo kan ik makkelijk schuiven en kan ik twee agenda’s bijhouden. 1 voor Felix en 1 voor mezelf!

  Reageer...
 • Moniek

  Ik heb afspraken digitaal en opdrachten voor mijn studie in een papieren wanneer de deadline is. Maarja die papieren agenda’s als alle schoolspullen in de winkel liggen zijn te verleiderlijk om te kopen. Toch merk ik dan dat ik hem aan het einde van het jaar nauwelijks gebruikt heb.

  Reageer...
 • Deborah

  Ik ben van de papieren versie…
  Het is voor mij net wat makkelijker. Overzichtelijker. Daar komt bij dat ik de reminders op mijn telefoon niet altijd hoor. Dus vergeet is ze weer.

  Reageer...
 • Britt • Annebrittures

  Door de video van Mascha over haar washitape en plannen, had ik al de kriebeltjes om ook een effen boekje te kopen en alles te plannen enz. Ik heb dan weer voor een periode Swipe gebruikt op mijn gsm. Zo leuk, vooral ook het idee erachter en ’t is handig in gebruik. Maar zoals je zegt, die reminders, da’s een belangrijk dingetje haha. Daarom zet ik verjaardagen etc. in mijn gsm en de rest ‘minder belangrijke’ dingen ga ik in een boekje zetten en lekker opfleuren met washitape. Want op mijn gsm heb ik al vaak het gevoel dat ik niks te doen heb op een dag, of dat een week niet druk is, terwijl in zo’n boekje heb ik precies een beter overzicht.. ? En wow, echt erg gewoon hoe erg we aan ons bakkie gewend zijn, zoals je zei van die zes mensen.. Erg gewoon. Oh, en bedankt voor die bullet journal techniek, die ga ik eens proberen!

  Reageer...
 • Iris

  Ik heb nog steeds een papieren agenda. Vind het overzicht fijner en kan er lekker in schrijven, wat ik ook fijner vind. Af en toe probeer ik digitale ook bij te houden, maar het is eigenlijk niks voor mij.

  Reageer...
 • Janneke

  Mijn voorkeur gaat toch naar de papieren agenda uit.

  Reageer...
 • Stella

  Ik ben één en al papier, praktisch. I luv it en ik kan echt niet omgaan met een digitale agenda. Maar, de reminders.. Oh dear, die heb ik dan WEL weer heel erg nodig. Ik heb ze dus maar allebei. De digitale voor de reminders, en mijn papieren voor, eh, de rest? Liefs!

  Reageer...
 • Nicetobeout

  Ik heb een digitale agenda vanwege de reminders! En ik vind het maandoverzicht overzichtelijk. Toch is het veel leuker je afspraken in een papieren agenda te zetten. Helemaal met leuke printjes enzo. Maja die piept niet als ik iets belangrijks heb haha.

  Reageer...
 • sheila

  Ik ben gek op papieren agenda’s. Ze zijn een soort dagboek en geven een tijd weer. Ik heb al mijn papieren agenda’s nog en ze zijn super leuk om door heen te bladeren. En wat je zegt, je kan er zoveel meer mee doen. Ik maak er graag even een krabbel bij of een tekening. Dit maakt ze ook weer persoonlijk. Daar kan mijn digitale agenda niet aan tippen. En ik kan ook dingen niet overzichtelijk plaatsen digitaal. Zoals mijn eigen werktijden en het rooster van mijn man. De digitale agenda gebruik ik voor erbij.

  Reageer...
 • Lonneke

  Ik vind een papieren agenda veel leuker, maar toch gebruik ik hem niet meer. Ik vind het handig dat ik een digitale agenda kan delen, zodat man en ik geen dubbele afspraken meer maken. Maar je hebt wel een punt met dat gestaar naar die telefoontjes. Daar word ik soms ook wel een beetje moe van.

  Reageer...
 • Mariet

  Ik kan me helemaal vinden in beide voordelen. Ik gebruikte een half jaar lang alleen een digitale agenda en dat vond ik súper makkelijk en easy, maar ik miste de papieren agenda wel! Ik heb al mijn agenda’s van de afgelopen jaaaaaren nog, en ik vind het heerlijk om daar in te bladeren! Het zijn een soort dagboekjes. Ik teken er ook graag in, net als dat ik er wel eens bonnetjes o.i.d. in plak. En washi tapejes niet te vergeten.
  Nu ben ik eigenlijk heel erg in twijfel wat ik nu echt het liefst gebruik, want toegegeven; een digitale agenda vind ik wel makkelijker… (altijd bij de hand en reminders).
  Leuke post!

  Reageer...
 • Harrie

  Nu nog een iPhone hoesje én papieren agenda inéén !

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?