Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje

Omdat ik in de afgelopen jaren aardig wat ervaring heb opgedaan met verschillende anticonceptiepillen en vorige maand de keuze heb gemaakt om over te stappen op het hormoonspiraaltje, vind ik het fijn om daar een keer over vertellen. Misschien dat mensen zichzelf herkennen in mijn verhaal, dat een beetje lang is geworden, sorry! ;)

Hoe en waarom ik ben begonnen met de Diane pil

Iets meer dan vijf jaar geleden, halverwege 2010, begon ik met het slikken van de Diane pil. Achteraf gezien was dat een vreemde keuze. Omdat ik soms stemmingswisselingen had wilde ik een andere pil proberen en omdat de Diane pil toevallig als bijwerking heeft dat het goed werkt tegen acne, leek mij dat wel een handige bijkomstigheid. Was het nodig? Nee. Maar dat is makkelijk gezegd achteraf. Helaas kwam begin 2013 de Diane pil weer slecht in het nieuws en zorgde dat voor de nodige commotie.

Van de Diane pil naar de Microgynon pil

Laten we voorop stellen dat alle pillen gewoon rotzooi zijn. Geen enkele pil komt zonder bijwerkingen. Maar inderdaad, de Diane pil heeft laten zien dat er een groter risico bestaat op trombose en een longembolie. In Frankrijk is de Diane pil zelfs verboden! Persoonlijk ben ik van mening dat de media alles nogal opgeblazen heeft en het een beetje uit zijn verband is gerukt, maar dat terzijde. Omdat mijn huisarts door het hele mediagebeuren ook een beetje onder druk kwam te staan besloten we samen dat ik in maart 2013 over zou stappen op een andere pil, de Microgynon, die zo’n beetje door het grootste gedeelte van de Nederlandse vrouwen gebruikt wordt.

Huidklachten en overstap op de Yasmin pil

Niet lang daarna kreeg ik een hele onrustige huid, waar niks, maar dan ook niks aan te doen was. Ik voelde me een 13-jarige puber en werd daar erg onzeker door. Omdat ik de Microgynon pil toch een kans wilde geven heb ik deze uiteindelijk vijf maanden geslikt. Je lichaam heeft ongeveer drie maanden nodig om te wennen aan een andere pil, dus dan moet je je lichaam die tijd ook wel geven. Omdat het alleen maar erger werd ben ik toen overgestapt naar de Yasmin pil, die eigenlijk net zo slecht is als de Diane pil, maar het was het proberen waard. Ook met die pil werd mijn huid niet beter, wat opzich wel vreemd was, aangezien zowel de Diane als de Yasmin pil beide anti androgeen zijn en dus moeten zorgen voor een betere huid. In oktober was ik er helemaal klaar mee en ben ik na zeven maanden weer terug gegaan naar de Diane pil.

Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje

Stemmingswisselingen en neerslachtigheid door de Diane pil?

Richting het einde van 2013 voelde ik me steeds minder goed. Ik kreeg zwaardere stemmingswisselingen, werd neerslachtig en zat helemaal niet lekker in mijn vel. Welkom quarterlifecrisis. Ik heb er regelmatig over geschreven op mijn blog en gelukkig kwam er aan deze periode ook weer een einde. Toch heb ik soms het gevoel dat die quarterlifecrisis aan mijn voetje zit te trekken om mij weer terug te krijgen in die donkere zwarte put. Maar zeker nu ik ook nog te maken heb met diabetes, vind ik het lastig om te achterhalen wat die somberheid op zo’n moment kan veroorzaken. Voel ik mij opeens zo somber omdat mijn bloedsuiker snel stijgt of daalt? Heb ik gewoon even een momentje? Zit het misschien gewoon in mijn aard dat ik soms enorme moodswings kan hebben? Of komt het misschien door die grote hoeveelheid hormonen die ik elke dag inneem? Zo’n twee a drie maanden geleden bedacht ik me opeens dat de Diane pil misschien wel een enorme invloed kan hebben…

In oktober 2013 begon ik na zeven maanden andere pillen geprobeerd te hebben weer met de Diane pil. Richting het einde van 2013 (nadat mijn lichaam er weer drie maanden aan heeft moeten wennen) begon ik me slechter te voelen en april 2014 ging het mis. Het klinkt dan wel alsof de Diane pil er iets mee te maken heeft toch? Kan nog steeds toeval zijn, maar het is interessant om een mogelijke factor uit te kunnen sluiten.

Het grote verschil tussen de pil en het hormoonspiraaltje

Ik besloot om een kort onderzoekje te doen naar de verschillende pillen die ik de afgelopen vijf jaar heb geslikt en om eerlijk te zijn schrok ik daar nogal van!

Microgynon Pil
150 microgram levonorgestrel (progesteron)
30 microgram ethinylestradiol (oestrogeen)

Yasmin Pil
3000 microgram drospirenon (progesteron & anti androgeen)
30 microgram ethinylestradiol (oestrogeen)

Diane Pil
2000 microgram cyproteronacetaat (progesteron & anti androgeen)
35 microgram ethinylestradiol (oestrogeen)

Mijn huisarts vertelde mij dat progesteron de boosdoener is. Oestrogeen is ook geen lieverdje, maar progesteron kan echt zorgen voor stemmingswisselingen, depressie, neerslachtigheid en meer van dat soort narigheid. Als je kijkt hoeveel progesteron de Diane pil bevat, vind ik het niet zo gek dat je stemming veranderd als je elke dag zo’n grote hoeveelheid binnen krijgt. Dan doet de Microgynon pil dat toch een stuk beter!

Het liefst wilde ik helemaal stoppen met de pil aangezien ik die hormonen meer dan zat ben en gelukkig kwam mijn huisarts met een mooi alternatief. Het hormoonspiraaltje. Omdat deze lokaal (heel weinig) hormonen afgeeft, doen deze verder niet zoveel met je omdat ze niet direct in de bloedbaan terecht komen. Daarnaast worden de hormonen geleidelijk afgegeven, iets wat de pil ook niet doet. Ter vergelijking:

Hormoonspiraaltje (Mirena)
20 microgram levonorgestrel (progestageen) per 24 uur

Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje
Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje

Van de Diane pil naar het Mirena hormoonspiraaltje

Van de huisarts had ik al te horen gekregen dat het plaatsen van het spiraaltje geen pretje was en een vriendinnetje kon dit bevestigen. Gelukkig zag ik er niet heel erg tegenop. Normaal gesproken heb ik al een week van tevoren buikpijn, maar dat kwam nu pas op de dag zelf. Als voorbereiding had ik twee naproxennatrium genomen (Aleve Feminax) in de hoop dat de eventuele pijn daardoor minder zou zijn.

Rond half twee liep ik de huisartsenpraktijk binnen. De huisarts legde uit wat ze precies zou gaan doen en daardoor stelde ze mij een beetje gerust. Als ik er nu achteraf aan terugdenk word ik er weer helemaal akelig van. Laat ik voorop stellen dat het gevoel enorm per persoon kan verschillen en dat geen mens hetzelfde is. Sowieso doet het veel minder tot geen pijn als je al kinderen hebt gehad, maar dat was bij mij natuurlijk niet het geval. Een pijn zoals deze had ik nog niet eerder ervaren. Het was geen kwestie van tandjes op elkaar, daar was de pijn veel te erg voor. Het duurde ongeveer 4 a 5 minuten. Achteraf belde ik huilend mijn vriend en liep ik zo snel mogelijk naar huis.

Dacht je er vanaf te zijn, krijg je ook nog even te maken met enorme krampen omdat je lichaam dat spiraaltje natuurlijk helemaal niet relaxt vindt. Ook dit schijnt heel erg per persoon te verschillen. De een heeft nergens last van en de ander ligt anderhalve week krom in bed. Uiteindelijk heb ik heel de vrijdagmiddag doorgebracht in bed met een lichte verhoging. Ook zaterdag heb ik mij behoorlijk ellendig gevoeld. Na het douchen en aankleden moest ik eerst weer een uur bijkomen van de pijn. Sinds het bezoek aan de huisarts heb ik de maximale hoeveelheid paracetamol en naproxennatrium genomen wat gelukkig een klein beetje helpt. De krampen zijn nog niet helemaal voorbij, maar worden gelukkig wel iets minder. Morgen ben ik vast weer de oude!

Wel ben ik erg bang dat ik weer dezelfde huidklachten krijg als de vorige keer toen ik stopte met de Diane pil. Maar deze keer heb ik met mijzelf, maar ook met de huisarts afgesproken dat ik niet nog eens terug ga naar de Diane pil. Zo’n hormoonspiraaltje kan vijf jaar blijven zitten en dat is voor nu in ieder geval wel het plan!

Wat is jullie ervaring met de pil en/of een spiraaltje?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Marion

  Wat fijn dat je jouw ervaringen deelt. Zelf heb ik ook lang nagedacht over een spiraaltje, maar ik heb uiteindelijk toch gekozen om de Diane pil te blijven slikken. De voordelen voor mij zijn enorm. Het gekke is dat ik dus heel erg somber werd toen ik stopte met de pil. Ik wist niet wat me overkwam. Ik merk zelfs in mijn stopweek dat ik somberder ben, al kan dat natuurlijk ook gewoon aan de menstruatie liggen. Daarnaast heeft de Diane 35 een enorm positief effect op mijn hidradenitis. Ik denk dat het het wel met 50% verminderd.

  Ik vind het echt belangrijk dat mensen beseffen dat het heel erg kan verschillen per persoon. Daarom vind ik jouw artikel ook weer zo fijn. Ik heb wel eens artikelen gelezen die de pil met de grond gelijk maakte. Dan denk ik, jemig, dat het voor jou zo werkt wil niet zeggen dat dat voor de rest van de wereld ook geldt.

  Ik ben benieuwd wat op de lange termijn jouw ervaring met het spiraaltje gaat zijn. Hoop dat je daar nog een keer over gaat schrijven.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het allergrootste voordeel van de Diane pil is inderdaad dat het helpt bij huidproblemen. Om die reden heb ik ook wel een tijdje getwijfeld of ik echt over wilde stappen op het hormoonspiraaltje. Vind het fijn om te horen dat je dit artikel fijn vind! :D Alles heeft zijn voor- en nadelen en zeker omdat iedereen weer anders is heeft iedereen weer andere ervaringen. Daar wil ik zeker nog een keertje over schrijven! :) Fijne zondag Marion!

   Reageer...
 • Dina

  Ach arme meid, huilend en lopend naar huis. :( Ik heb vorig jaar nog iemand opgehaald met de auto nadat bij haar het spiraaltje was gezet, ze belde mij ook huilend op. Gelukkig worden de krampen al wat minder, ik hoop dat je er snel helemaal niets meer van zult voelen Lauriëtte!
  Wel heel interessant om te lezen over jouw ervaringen met de pil! Ik heb zelf echt ontzettend lang microgynon geslikt (vanaf mijn jonge tienerjaren al omdat ik zo’n ontzettende last had van mijn menstruatie). Op een gegeven moment voelde het niet meer goed om al die hormonen binnen te krijgen, dus ik herken me hier heel goed in.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel Dina! Dat hoop ik ook! Het gaat volgens mij steeds iets beter! :) Wat heb je toen gedaan? Slik je nog steeds de microgynon? Ik ben vooral heel erg benieuwd hoe ik ben als persoon zonder dat al die hormonen mij beinvloeden!

   Reageer...
 • Annelies

  Dat klinkt echt helemaal niet fijn. Ik vind het wel heel knap van je dat je hier zo open en eerlijk over schrijft. Hoe is het nu? Mijn ervaringen met anticonceptie zijn erg slecht. De pil bleek gevaarlijk te zijn voor me, toen ben ik overgestapt op de Nuvaring. Die is erg fijn, maar helaas heb ik daar 3 keer een TIA door gekregen. Die was dus ook gevaarlijk voor me. Daarna was het hormoonstaafje in mijn arm de laatste optie die ik mocht gebruiken, maar na anderhalve maand moest deze er echt weer uit. Ik reageerde er zo heftig op dat dat ook ineens geen optie meer was. En nu heb ik een wat definitievere vorm van anticonceptie…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat heftig Annelies :( Verschrikkelijk eigenlijk dat we ons in zoveel bochten moeten wringen voor anticonceptie.. Het gaat nu redelijk. Vannacht nog wel weer wakker geworden door de kramp, toen weer pijnstillers genomen en nu is het nog een beetje zeurderig. Hoop dat dit de laatste dag is. Dikke knuffel, x.

   Reageer...
   • Annelies

    Fijn dat het nu redelijk met je gaat. Ik hoop voor je dat het zeurderige gevoel ook een beetje weg trekt. Af en toe is het best zwaar om een vrouw te zijn ;-)

    Reageer...
 • Iris

  Poeh wat een toestand! Maar mooi om er zo uitgebreid over te lezen. Heb zelf ongeveer 10 jaar de Yasmin pil geslikt en had gelukkig nergens last van, behalve dat mijn huid fabulous werd, maar dat was dus wel fijn. Ben heel erg blij dat ik nooit tienermoeder ben geworden, dus ik zou zelf de pil niet zo snel troep noemen. Misschien omdat ik nooit gekke bijwerkingen heb gehad. Toch ben ik wel gestopt met de pil een paar maanden geleden, gewoon omdat ik liever geen hormonen meer wil slikken. Ik doe nu niks meer qua hormonale anticonceptie, ook niet van plan om nog weer te gaan doen, dus nu is mijn huid weer een grote ellende, ugh gedoe is het allemaal hè? Hoop dat de krampen snel minder worden voor je! En ook dat je geen huidklachten krijgt, het is allemaal geen pretje. (Maar hey schreeuwende baby’s met snottebellen zijn nog veel erger, misschien troost dat)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Gedoe is het zeker! Dat ik weer huidklachten krijg weet ik bijna zeker, hoop alleen dat het deze keer niet van kwaad tot erger gaat maar op een bepaald punt weer een beetje normaal gaat doen.. Haha, dat troost zeker, voor nu in ieder geval! ;) Thanks Iris!

   Reageer...
 • Simone

  Die hele erge pijn bij het plaatsen van een spiraaltje komt mij bekend voor helaas. Bij mij was het zo erg, dat uiteindelijk de plaatsing zelf niet doorging. Ik probeer nu de prikpil en ben benieuwd hoe dat me bevalt (heb ‘m een paar weken nu).

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Daar kan ik me iets bij voorstellen.. :( Ben benieuwd hoe de prikpil gaat bevallen!

   Reageer...
 • Karlijn

  Goed geschreven! Heb je er nog veel last van? Ik heb een heleboel gedoe gehad met de pil, maar dat had op zich niet zoveel met de pil zelf te maken. Uiteindelijk slik ik hem nog steeds en gaat het goed nu. Goed stuk Laurie, ik weet het, ik zei het al eerder, maar wilde het nogmaals zeggen. X

  Reageer...
 • Kim

  Zelf heb ik ook jaren de Diane pil geslikt, ik denk zo’n 5 a 6 jaar. Toen de pil slecht in het nieuws kwam ben ik er ook mee gestopt. Ik merkte meteen dat al die hormonen allemaal troep is. Twee jaar later was alles nog niet zoals het zou horen, heel onregelmatig en soms zelfs twee maanden helemaal niks. Zo’n twee maand geleden ben ik weer begonnen met een pil. Ik wou ook het liefst iets met geen of zo min mogelijk hormonen. Ik heb net als jou ook naar dit spiraaltje gekeken, maar de pijn die er bij komt kijken heeft me tot nu toe tegen gehouden. Toch zit ik er wel overna te denken, want nu ik weer aan de pil ben merk ik toch wel in mijn ogen negatieve veranderingen..

  Ik hoop dat je al een stuk minder last hebt en dat je snel weer de oude bent!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lief Kim, dankjewel! Ik kan er natuurlijk nog niet écht over oordelen. Maar als het goed is, is het hebben van een spiraaltje zo relaxt, dat het de pijn straks allemaal waard is geweest. Het gaat nu in ieder geval de goede kant op en de pijnstillers doen hun werk! ;) Mag ik vragen wat voor negatieve veranderingen je merkt? Ben benieuwd hoe andere mensen dat ervaren! :)

   Reageer...
 • Lonneke

  Ik ben benieuwd hoe het spiraaltje je gaat bevallen. Na mijn bevalling moet ik ook weer een wijze van anti-conceptie kiezen en om heel eerlijk te zijn sta ik niet zo te springen om aan de pil te gaan. Pas toen ik hem niet meer slikte merkte ik namelijk wat het effect was op mijn gemoedstoestand. Bovendien kreeg ik bij de apotheek keer op keer een andere mee. Ik ben ooit begonnen aan Mycrogynon 30, toen Stediril en daarna weer een andere. Dit zonder dat het recept ooit gewijzigd is, maar op basis van wat de zorgverzekeraar beslist.
  Ik heb dus eigenlijk nog geen idee wat ik wil gaan doen, een spiraaltje lijkt me op de een of andere manier niet fijn en daarom ben ik benieuwd hoe het jou gaat bevallen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ik zal binnenkort een update schrijven! Over drie maanden denk ik. Waarom denk je dat een spiraaltje niet fijn is? Wat vreemd dat ze de pil steeds hebben veranderd. Was het niet alleen het merkje? Of ook echt de samenstelling, dat zou echt niet mogen!

   Reageer...
 • anneleen

  Fijn om jouw ervaringen te lezen! Ik verschiet er van hoeveel anticonceptiepillen je al hebt ‘uitgeprobeerd’. Ik ben een aantal jaren geleden gewoon de anticonceptiepil Nora beginnen nemen en ben hier altijd erg tevreden over geweest… Lijkt me heel naar en vervelend dat je last hebt van die bijwerkingen! Lijkt me slim dat je nu bent overgestapt op een spiraaltje. Maar wat vervelend dat het zo’n pijn deed! Hoe voelt het nu? Of voel je daar nu niets meer van? Ik heb ook een tijdje zitten nadenken over een spiraal, maar uiteindelijk toch bij de pil gebleven.

  Reageer...
 • Alyssa

  Ik heb nu bijna vier maanden een (koper)spiraaltje, daar heb ik voor gekozen omdat ik me echt niet meer prettig voelde bij het slikken van een pil met hormonen. Daar werd ik vooral héél erg emotioneel van, met vlagen, dus een beetje onvoorspelbaar. Heel vervelend! Maar oooh, wat deed het plaatsen van het spiraaltje veel pijn, ik word er ook nog steeds een beetje akelig van als ik er aan denk! Wat vervelend voor je dat het bij jou nog zo lang (5 minuten met zulke pijn is laaang) aanhield en dat je daarna er nog zo’n last van hebt gehad :(
  Ik heb na het plaatsen wel echt 5 à 10 minuten moeten zitten, ik was zo misselijk, duizelig en ahh, het was niet fijn. Ik was op de fiets, maar uiteindelijk ben ik door m’n moeder opgehaald met de auto. Ik voel me emotioneel gezien veel stabieler. De eerste drie keer had ik tijdens de menstruatie nog wel héél erg pijnlijke buikkrampen (dat ik niet wist wat ik met mezelf aan moest), maar die zijn inmiddels verdwenen. Anyway, het is een hele (nare) ervaring, maar uiteindelijk ben ik wel blij met het spiraaltje. Da’s de conclusie ;) Goed dat je hierover schrijft, het is eigenlijk wel een erg interessant onderwerp.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel! Heel erg ‘fijn’ om jouw verhaal ook te lezen. Ik dacht dat het plaatsen wel mee zou vallen, dat was dus niet helemaal waar :P Fijn dat je emotioneel veel stabieler bent geworden, dat is uiteindelijk ook een reden waarom ik wilde stoppen met de pil. Ben benieuwd! :)

   Reageer...
 • Elisa van Propvol

  Ik had altijd de prikpil, omdat ik de gewone pil vergat. Maar toen werkte hij niet meer… Na veel onderzoek bleek dat mijn lichaam niet deed wat hij moest doen :(

  Reageer...
 • Sophie94

  Hoi!

  Ik kom net thuis van de dokter en ging even zoeken op internet en kwam toen hier terecht.
  Ik ben ook op mijn 15e begonnen met die diane pil voor mijn acne. Daarna overgestapt naar een lichtere (idd door de slechte verhalen in de media). Hier werd ik misselijk en chagrijnig van. Heb heel veel verschillende pillen geprobeerd de laatste jaren en voelde mij al die jaren snel geirriteerd en snel huilen. Nu ben ik een maand gestopt en voel ik me echt beter. Zelfs mijn omgeving zegt het. Nu ben ik vanmorgen naar de dokter geweest om te vragen om een spiraaltje. Ik las op internet dat deze weinig hormonen afgeeft en daarom wel geschikt is voor mij. Mijn huisarts zei dat een spiraaltje ook niet goed is. Dat die alsnog hormonen verspreid (wel lokaal) maar dat je dan alsnog dezelfde klachten heb zoals somberheid etc.
  Hij raadde mij de prikpil aan. Zit nu op internet te kijken en schrik me dood. Ik lees alleen maar negatieve verhalen en ook dat het lang duurt voor je weer vruchtbaar bent als je met de prikpil stopt! Ik vind dit niks! En wil zelf toch liever een spiraal. Hoe bevalt de spiraal bij jou? Ben je nu niet meer somber etc? Gaat mij vooral om je stemming, of die met de spiraal een beetje goed blijft haha?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Sophie! Sorry dat ik het zeg, maar wat een vreemd advies van je huisarts! Over de prikpil heb ik inderdaad ook veel negatieve verhalen gehoord.. Toevallig heb ik laatst een update geschreven over mijn overstap naar het spiraaltje, die kan je hier lezen. Het spiraaltje geeft inderdaad ook nog hormonen af, maar in vergelijking met de diane pil is dit echt onwijs weinig! Mijn stemmingswisselingen zijn minder en ik ben ook een stuk minder emotioneel. Waar ik normaal gesproken elke week wel een paar keer moest huilen (om niks) is dat nu eens per week of zelfs eens in de twee weken!

   Reageer...
 • Gestopt met de pil; Drie maanden later - Wish Flower

  […] je mijn eerdere update over de Diane pil en het hormoonspiraaltje hebt gelezen kan je je vast nog goed herinneren dat de plaatsing van het hormoonspiraaltje alles […]

  Reageer...
 • Gestopt met roaccutane: zes maanden later - Wish Flower

  […] er helemaal klaar mee was en terugging naar de vertrouwde Diane pil. Twee jaar later besloot ik om over te stappen op een hormoonspiraaltje. Ik wilde af van de grote hoeveelheid progesteron in mijn lichaam: de waarschijnlijke boosdoener […]

  Reageer...
 • Deb

  Hi Lauriette, hoe is het nu met de huid icm het spiraaltje? Geen diane 35 meer?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Deb! Mijn huid is een tijdje flink minder geweest, maar nu inmiddels goed hersteld met wat hulp van buitenaf! Over mijn acne, behandeling met roaccutane en anticonceptie kun je hier meer lezen.

   Reageer...
 • Lin

  Ik twijfel ook om over te stappen op het mirena spiraaltje. Verloren jullie veel gewicht na het stoppen? Ik heb sinds de laatste twee maanden een erg opgeblazen gevoel en houd veel vocht vast. Heb van meerdere collega’s gehoord dat zij veel afvielen na de overstap van Diane op een andere pil of spiraal.

  Reageer...
 • Het moment van de grote spiraaltjeswissel - Wish Flower

  […] plaatsen van het spiraaltje nogal een traumatische ervaring was geweest. Wat ik ook al aangaf in mijn artikel van vijf jaar geleden, is het voor mij niet de soort pijn waar ik mezelf doorheen kan bijten. Hetzelfde geldt voor het […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?