Orzosalade met een Grieks tintje

Op een warme zomerdag is er niets lekkerder dan een goede en verfrissende maaltijdsalade. Laatst kwam ik in een magazine een recept tegen met orzo, iets waar ik nog nooit van gehoord had. Toen ik het voor het eerst zag dacht ik dat het een rijstsoort was. Hoewel orzo inderdaad erg op rijst lijkt, is het eigenlijk pasta! Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van koude pasta in salades, maar zo’n orzosalade zag er toch wel heel erg lekker uit. Ik besloot een poging te wagen en zelf een orzosalade te maken!

orzosalade met een Grieks tintje

Ingrediënten voor orzosalade (2 personen)

Voedingswaarden per persoon: 788 kcal en 70 koolhydraten
Bereidingstijd: 20 minuten

 • 150 gram orzo
 • 175 gram cherrytomaten
 • 50 gram groene olijven
 • halve komkommer
 • 65 gram witte kaasblokjes in olie (potje van 300 gram)
 • 70 gram zongedroogde tomatentapenade
 • 75 gram veldsla

De bereiding

Weeg 75 gram orzo per persoon af. Breng een pan met water aan de kook en laat de orzo 11 minuten koken. In de tussentijd heb je mooi de tijd om de groenten klein te snijden.

orzosalade met een Grieks tintjeorzosalade met een Grieks tintjeIndien je hele olijven hebt gekocht snijd je deze in dunne plakjes. De groene olijven die ik heb gekocht waren al in plakjes gesneden, dat scheelt weer! ;) Voordat je de groenten gaat snijden is het handig om ze even schoon te spoelen onder koud water. Vervolgens halveer je de cherrytomaten. De komkommer snijd je doormidden en vervolgens schraap je met een lepeltje de zaadlijsten eruit. Tip; doe dit met beleid, het gaat veel makkelijker dan je in eerste instantie denkt, het is niet nodig om veel kracht te zetten! Als de zaadlijsten verwijderd zijn snijd je de komkommer in reepjes en vervolgens in kleine blokjes.

orzosalade met een Grieks tintjeorzosalade met een Grieks tintjeorzosalade met een Grieks tintjeOpen het potje met de witte kaasblokjes in olie en laat de kaasblokjes uitlekken. Persoonlijk vond ik het handig om het potje te legen in een trechter zodat ik eenvoudig de olie kon opvangen in een maatbeker die ik eronder had gezet. Als de 11 minuten om zijn giet je de orzo af. Let op als je normaal gesproken pasta afgiet met een vergiet. Orzo is vrij klein en gaat daarom gemakkelijk door de gaatjes van het vergiet. Bij mij ging het maar net goed, haha! Meng de helft van de olie die je eerder hebt opgevangen van de kaasblokjes samen met de zongedroogde tomatentapenade door de orzo.

orzosalade met een Grieks tintjeVan de kaasblokjes heb ik 65 gram door de salade gedaan. Als je een groot liefhebber bent van witte kaas kan je er natuurlijk ook voor kiezen om alle kaas er doorheen te doen. Als laatste stap voeg je de tomaten, olijven, witte kaasblokjes en komkommer door de orzo. Pak twee borden, maak een mooi bedje van veldsla en schep de orzo daarbovenop.

orzosalade met een Grieks tintjeOmdat orzo en stuk minder massief is vergeleken met de meeste pasta’s vond ik het heel erg lekker in een salade! Het Griekse tintje maakte de orzosalade lekker sterk en uniek qua smaak. Olijven en witte kaas eet ik niet zo vaak, maar door het vaker te eten ga je de verschillende smaken steeds meer waarderen, vooral van de olijven. Zo zie je maar weer dat je door het proberen van nieuwe ingrediënten zomaar nieuwe gerechten kan ontdekken, deze orzosalade is in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar!

Hebben jullie wel eens orzosalade gegeten?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Iris

  Dit ziet er heerlijk uit! Ik denk dat ik dit binnenkort ook maar eens ga proberen :D

  Reageer...
 • Anneleen

  Ziet er echt heel lekker uit! :) ik ben dol op olijven!

  Reageer...
 • Linda

  Ik had ook nog nooit van orzo gehoord voordat ik dit artikel las! De salade klinkt goed en ik ben nu stiekem wel heel benieuwd naar orzo…

  Reageer...
 • Pauline

  Ik had nog nooit van orzo gehoord, maar deze maaltijd salade ziet er heerlijk uit! En inderdaad, ideaal voor op een mooie zomerse dag.

  Liefs,
  Pauline

  Reageer...
 • Madam Elisa

  Ik maak wel eens zulke salades ja :)

  Reageer...
 • Sophie

  Wauw, dat ziet er lekker uit! Ik had nog nooit van orzo gehoord, maar het klinkt de moeite waard! Ik ga ‘m opslaan, mooie foto’s trouwens! :-)

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?