Omgaan met veranderingen; Wie heeft mijn kaas gepikt?

Veranderingen, groot of klein, horen nu eenmaal bij het leven. Zo kan je plotseling je baan kwijt raken, kan het keihard regenen op de dag dat je naar het pretpark zou gaan waar je je al weken op had verheugd of is je avond opeens iets anders ingedeeld waardoor je je favoriete serie niet kan kijken. De één gaat makkelijk met veranderingen om en de ander heeft het misschien wat lastiger. Vaak is de verandering zelf niet het probleem, maar zorgt de weerstand tegen de verandering ervoor dat je bepaalde emoties ervaart die je misschien wel helemaal niet wilt ervaren.

Een tijdje terug kreeg mijn collega een boek terug dat ze uitgeleend had aan een andere collega. Vol belangstelling vroeg ik waar het boek over ging en voordat ik het wist zat het boek in mijn tas om ook te lezen. De titel van het boek, wie heeft mijn kaas gepikt, klinkt misschien een beetje raar, maar na het lezen van het verhaal begrijp je precies wat ermee bedoeld wordt. Nadat ik de Engelse variant heb gelezen, die ik geleend had, heb ik zelf de Nederlandse variant gekocht. Het is zo’n boekje dat je graag in je boekenkast hebt staan en die je er makkelijk weer even bij pakt.

omgaan met veranderingen wie heeft mijn kaas gepiktWie heeft mijn kaas gepikt is een verhaal over de veranderingen die plaatsvinden in een doolhof waar twee muizen en twee minimensjes op zoek zijn naar kaas. In dit geval staat kaas voor hetgeen wat we zoeken of verwachten van het leven. Door de verschillende personages wordt je meegenomen in de verschillende manieren waarop je om kan gaan met veranderingen. Het boekje bestaat uit een voorwoord, het verhaal zelf en een nawoord en je hebt hem binnen een uurtje uitgelezen!

Enerzijds is het verhaal grappig en herkenbaar, maar is het ook vooral een verhaal dat je bij blijft en waar je makkelijk aan terug kan denken. Zo was ik laatst bijvoorbeeld een beetje geïrriteerd omdat een afspraak van mijn vriend de planning voor die avond opeens in de war schopte. In eerste instantie was ik een beetje kribbig, stug en negatief maar toen ik eventjes aan het kaasverhaal dacht begon ik in oplossingen te denken en was het probleem na het bespreken van verschillende alternatieven weer opgelost. Na het lezen van het boek zal je jezelf regelmatig de volgende vraag stellen;

Hou je vast aan het verleden of ga je op weg naar de toekomst?

Wie heeft mijn kaas gepikt, geschreven door Spencer Johnson, heeft ervoor gezorgd dat ik op een andere manier naar veranderingen kijk. Er is niet één goede of slechte manier om te reageren op een verandering. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en eigen manier van doen; Maar het kan geen kwaad om de denkwijze van één van de personages uit het boek te projecteren op je eigen situatie. Ik beloof je bij deze dat je geen spijt zal krijgen van de zestig minuten die je kwijt zal zijn om het boek te lezen!

Hoe ga jij om met veranderingen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Marion

  Klinkt interessant en alsof het op een leuke manier geschreven is. Ga ik eens op één van mijn lijstjes noteren. Wie weet schaf ik ‘m een keer aan. Ik kan op dit moment redelijk omgaan met veranderingen, maar dat is lange tijd heel anders geweest. Ten tijde van mijn eetstoornis raakte ik letterlijk in paniek als iemand mijn kaas (of ander gepland voedsel) gepikt had. Ik kon dan niet de switch maken naar een andere optie. Ik heb daar enorm veel van geleerd en kan nu veel makkelijker de controle loslaten en gewoon ‘go with the flow’. Dat is een stuk relaxter leven. Fijne zondag.

  Reageer...
 • Anne

  Hm, dit klinkt eigenlijk best wel als een interessant boek! Ik zal eens kijken of ik ‘m in de bibliotheek kan vinden :)

  Reageer...
 • Marianne

  Wat schrijf je toch leuk!!

  Reageer...
 • Linda

  Klinkt als een interessant en inspirerend boekje, ik ga ‘m even onthouden!

  Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Dit lijkt me echt een boek waar ik iets aan zou hebben!

  Reageer...
 • Nicetobeout

  Klinkt als een interessant boekje! Ik ben slecht in het omgaan met veranderingen dus kan er vast wel iets van leren.

  Reageer...
 • Paul

  Dit zouden we in heel Nederland moeten uitdelen. Het klinkt een beetje als ‘zij eten ons brood op, en pikken onze banen in….’, dat heel Nederland roept als ergens een AZC te dichtbij komt.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?