Nieuwe pomp, levensduur sensor en cijfertjes!

Om te zeggen dat ik een glimlach van oor tot oor heb terwijl ik dit schrijf, is misschien wat overdreven. Maar het komt wel in de buurt. Zoals eerder al een paar keer verteld: het is een tijdje wat stiller geweest op mijn blog, en nu soms nog steeds omdat niet altijd alles gaat zoals je het voor ogen hebt. Maar het is tijd voor een inhaalslag, want een jaar zonder update over diabetes is te lang, toch?

Terug naar de glimlach; wat diabetes betreft gaat het goed. Niet altijd, maar nu wel. Ik denk dat ik kan zeggen dat ik ‘goed ingesteld ben’ en ‘het onder controle heb’. Bij dat soort uitspraken krijg ik altijd een klein beetje de kriebels, want vijf minuten later kan het weer anders zijn. Maar goed. Er is het afgelopen jaar niet heel veel veranderd of gebeurd, slechts wat kleine dingetjes.

Pomp nummer…?

Inmiddels heb ik mijn vierde pomp in gebruik genomen, misschien mijn vijfde. Om eerlijk te zijn ben ik de tel een beetje kwijt geraakt. De eerste pomp begaf het vorig jaar zomer in het mooie Kroatië en daarna heb ik twee keer (en misschien dus drie keer) een pomp gehad met een scheur in de achterkant. Op zich geen probleem, tenzij de pomp daardoor opeens besluit om ermee op te houden, wat ik geen fijn idee vind / vond. Medtronic biedt nog altijd een hele goede (en snelle) service en heeft netjes de pomp(en) vervangen!

De levensduur van mijn sensor

Een andere reden waarom ik sprak over de glimlach van oor tot oor, is omdat ik vorige week mijn sensor pas na 12 (!!) dagen heb hoeven vervangen. De Enlite sensor die normaal gesproken (officieel gezien) maar 5 dagen meegaat, deed het na een tweede herstart nog steeds met hele mooie en matchende waarden op de kalibratiemomenten. Na de 10-11 dagen was de batterij echter leeg en heb ik voor het eerst de batterij (ook wel bekend als ‘de champignon’) opgeladen en weer terug geplaatst in de bestaande sensor. En toen werkte die nog steeds! Twee dagen later werd ik wakker met de melding: ‘Zoek het lekker zelf uit / Sensor moet vervangen worden’, en vond ik het na twaalf dagen ook wel weer mooi geweest. 

Nu ik weer alleen woon, vond ik het vervangen / plaatsen van de sensor wel een dingetje. Ik had het namelijk pas een aantal keer in mijn eentje gedaan, op momenten waarop het echt niet anders kon. Dat ging altijd samen met heel veel frustratie en angst om het verkeerd te doen en duurde daarom makkelijk 1-2 uur, met een instructie video aan mijn zijde… Oefening baart kunst, zo blijkt. Want nu plaats ik de sensor op de automatische piloot in ongeveer 5-10 minuten en gaat het vrijwel altijd goed.   

Cijfertjes, cijfertjes en nog meer cijfertjes!

Toen vorig jaar zomer zowel mijn waarden als mijn insulinebehoefte omhoog schoten, maakte ik mij best wel wat zorgen; zeker omdat er vaak gesproken wordt over een hogere insulinegevoeligheid en dus lagere insulinebehoefte in de zomer en het bij mij dus precies het tegenovergestelde leek te zijn… Om meer grip te krijgen op de situatie en beter te begrijpen wat er aan de hand was ben ik toen in kaart gaan brengen wat mijn gemiddelden zijn op dagniveau en maandniveau om op basis daarvan trends te kunnen herkennen.

Dankzij mijn pomp en sensor kan ik per dag een samenvatting inzien met daarin mijn dagtotaal aan insuline, hoeveelheid gegeten koolhydraten, gemiddelde bloedglucose en time in range (4.0 – 10.0 mmol/l). Los daarvan gebruik ik dan nog een app om mijn slaapkwaliteit te meten, die ik ook meeneem in het overzicht. Binnenkort zal ik wat dieper ingaan op het overzicht, de cijfers en mijn bevindingen tot nu toe. Het is voor mij in ieder geval super nuttig en leerzaam om dit inzicht te hebben! 

Het verlengen van mijn rijbewijs

Dit jaar heb ik voor het eerst sinds ik gediagnostiseerd ben met diabetes een nieuw rijbewijs aan moeten vragen. Het is niet zo dat ik nog een auto heb, maar een rijbewijs is altijd handig natuurlijk! Over de hoe en wat en het hele proces zal ik een los artikel schrijven, want dat verdient wel iets meer aandacht. Verder gaan er binnenkort hele leuke dingen gebeuren in samenwerking met Roche, waarmee ik vorig jaar ook een bezoek heb gebracht naar de EASD in Berlijn. Daarover binnenkort ook meer! :D

To be continued!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

In samenwerking met
  • Interesse in een samenwerking?