Misverstanden over diabetes type 1

Hoewel er in Nederland ruim 1 miljoen mensen zijn met diabetes, bestaan er enorm veel misverstanden over diabetes. Vreemd eigenlijk, want als één op de zestien mensen diabetes heeft, zou je toch verwachten dat iedereen wel iemand kent met de chronische ziekte. Van de 1 miljoen mensen met diabetes heeft slechts 10% diabetes type 1. Als ik die getallen hoor, vind ik het opeens niet meer zo gek dat er zoveel misverstanden over zijn.

Vijf misverstanden over diabetes type 1

Om eerlijk te zijn wist ik er voordat ik gediagnostiseerd werd met diabetes type 1 ook niet veel vanaf. In mijn directe omgeving had ik er niet mee te maken en daardoor wordt het al snel een ver-van-je-bed-show. De afgelopen maanden heb ik veel verschillende reacties gehad over mijn diagnose en daarmee ook de verschillende opvattingen en misverstanden over diabetes, daarom wil ik graag de vijf meest gehoorde misverstanden met jullie delen!

Als je diabetes hebt mag je geen suiker meer eten

Onjuist, maar een logische gedachte. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en daardoor kom je al snel tot de conclusie dat iemand met diabetes geen suiker meer mag eten. Het probleem met diabetes is niet zozeer de suiker, maar de manier waarop je lichaam omgaat met de suiker. Bij gezonde mensen maakt de alvleesklier netjes insuline aan als er koolhydraten gegeten worden. Deze koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucose en vervolgens zorgt de insuline ervoor dat de glucose opgenomen kan worden door het lichaam. Als je diabetes hebt wordt deze insuline niet aangemaakt en blijft de glucose rondzwemmen in het bloed, wat niet helemaal de bedoeling is.

Daarom moeten mensen met diabetes zelf insuline toedienen als ze koolhydraten eten. Dat betekent dat ik gewoon ben & jerry’s, chips en taart mag eten, mits ik daar de juiste hoeveelheid insuline voor toedien! Zolang het geen hele zak spekjes is natuurlijk! ;)

Misverstanden over diabetes type 1Misverstanden over diabetes type 1

Dat mensen met diabetes geen suiker meer mogen eten is denk ik één van de grootste misverstanden die er is. Gelukkig is het niet waar en kan ik nog steeds genieten van twix ijsjes en ander lekkers! Wat ook wel eens vergeten wordt is dat het bij diabetes gaat om de koolhydraten en niet om de suikers. Bijna alle voedingsmiddelen, met uitzondering van kaas, vlees en nog een aantal, bevatten koolhydraten. De aardappeltjes uit de oven op de foto zitten bijvoorbeeld boordevol koolhydraten en juist voor dit soort voedingsmiddelen heb ik meer insuline nodig, wat je misschien niet zou verwachten.

Wél is het handig om koolhydraatvrij te drinken. Als je gedurende de dag dranken drinkt met koolhydraten is dit enorm moeilijk te reguleren en is de kans heel erg groot dat je te hoge bloedglucosewaarden krijgt. Het is beter om water en thee te drinken of andere dranken zonder koolhydraten zoals cola light en crystal clear.

Mijn buurman had het ook, hij is ervan genezen!

Mooi verhaal, maar helaas is het (nog) niet mogelijk om diabetes te genezen. Insuline is geen geneesmiddel. Insuline zorgt ervoor dat de bloedglucosewaarden te reguleren zijn en ik in leven blijf. Het is helaas niet zo dat als ik een paar maanden insuline gebruik opeens genezen ben. Ook bestaan er vele websites die verkondigen hét helende programma gevonden te hebben om diabetes te genezen met allemaal fancy diëten. Ook dit is klinkklare onzin in geval van type 1. Helaas.

Als je eenmaal goed ingesteld bent, gaat alles automatisch

Ook dit is één van de grootste misverstanden. Helaas is het niet zo makkelijk. Het is niet alleen een kwestie van meten, koolhydraten tellen en insuline spuiten. Er zijn zoveel meer factoren die meespelen! Stress, hormoonschommelingen, lichamelijke activiteit en ziekte hebben allemaal effect op het bloedglucose. “Waarom neem je dan geen pomp? Die doet alles automatisch!” – Ook dit is helaas niet waar. Hoewel ik zelf geen insulinepomp heb en deze voorlopig ook nog niet zal krijgen moet je óók dan alles in de gaten houden, meten en bijregelen. Het reguleren van bloedglucosewaarden is (nog) niet te automatiseren. Diabetes en alles wat daarbij komt kijken heb je 24/7, ook met een insulinepomp.

Misverstanden over diabetes type 1

Als je altijd stabiele waarden hebt, krijg je geen complicaties

Dat zou fijn zijn he? Na mijn diagnose werd ik geconfronteerd met alle mogelijke complicaties en op zo’n moment voelt het écht alsof er opeens tien jaar van je leven afgesnoept wordt. Het hebben van diabetes staat gelijk aan een grotere kans op oogproblemen, hart en vaat ziekten, nierproblemen en zenuwschade.

Ook als je ervoor zorgt dat je altijd nette bloedglucosewaarden hebt zijn deze complicaties helaas niet onvermijdelijk. Wel is aangetoond dat het risico op complicaties verminderd als het bloedglucose netjes gereguleerd wordt, maar het is geen garantie. Ook met stabiele bloedglucosewaarden heb je extra kans op de eerder genoemde complicaties.

Je had het kunnen voorkomen door gezond te leven

Ja en nee. In mijn geval niet, maar bij diabetes type 2 is inderdaad bekend dat overgewicht en een ongezonde leefstijl de risico’s op diabetes vergroten. Bij diabetes type 1 is dit niet het geval. Het is niet zo dat ik door de vele snoepjes die ik heb gegeten of de vele sigaretten die ik heb gerookt uiteindelijk diabetes heb gekregen. Diabetes type 1 krijg je als je afweersysteem een fout maakt en wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit hoe dit precies veroorzaakt wordt, wat het ook een stuk moeilijker maakt om te genezen.

Misverstanden over diabetes type 1

Met dit artikel hoop ik voor meer duidelijkheid te zorgen wat betreft de misverstanden over diabetes type 1. Het is een chronische ziekte die vaak onderschat wordt, maar een flinke impact heeft. Gelukkig is er goed mee te leven en worden er elke dag stappen gezet op het gebied van onderzoek en nieuwe technologieën. Voor de mensen die behoefte hebben aan een duidelijke uitleg van diabetes type 1 heb ik een tijdje terug een artikel geschreven waarin ik in jip-en-janneketaal uitleg wat diabetes type 1 precies is.

Komen deze misverstanden over diabetes type 1 jullie bekend voor?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Veerle

  Goed stuk Lauriëtte! Altijd fijn als mensen proberen de misverstanden uit de wereld te helpen :-)!

  Reageer...
 • nina || happy acorn

  Go Lauriëtte! Inderdaad heel herkenbaar, al die vooroordelen (niet dat ik er zelf rechtstreeks mee te maken heeft, maar mijn moeder wel). Dus tof dat je er een artikel aan wijdt en anderen zo wat bewuster maakt!

  Reageer...
 • Stella

  Heel duidelijk geschreven. Ik leer ook echt meer over diabetes type 1 nu jij erover schrijft. Ik ken geloof ik één iemand (nu met jou erbij twee) met diabetes type 1, maar ik weet nieteens zeker of dat niet type 2 is. Ik hoop gewoon dat er ooit een keer echt iets aan gedaan kan worden, maar voor nu hoop ik voor jou dat er beter mee te leven valt. Ik denk in ieder geval wel dat het HEEL goed is dat je er zelf zo veel over weet nu. Liefs!

  Reageer...
 • Roos

  Goed artikel! Er zijn inderdaad zo veel misverstanden over suikerziekte! Dit komt denk ik ook doordat steeds meer mensen type 2 krijgen en daar dan veel informatie over te lezen valt. Voor die mensen kan het bijvoorbeeld wel lonen om koolhydraatvrij te eten. Vervolgens gaat dat op internet zijn eigen leven leiden en is dat goed “voor iedereen met suikerziekte”.
  Lijkt me soms wel irritant al die vooroordelen. In ieder geval, mijn vriend vindt dat héél storend! (Dat hij bijvoorbeeld taartje neemt op een verjaardag en er 3 mensen roepen: “zou je dat nou wel doen?!”)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha ja precies dat! Net na de diagnose plaatste ik een foto van Ben & Jerry’s en gelijk kwamen de reacties van: “Heh, mag je dat wel?” :P

   Reageer...
 • Ruud de Keijzer

  Goed geschreven. Helder en duidelijk. Diabetes I kan wel eens lastig zijn maar het is geen belemmering om dingen niet te kunnen bereiken. Als je maar niet bij de pakken neer gaat zitten en dat zie je nog best vaak. Mijn zoon Gerd kreeg het met zijn 9 jaar. Hij was toen al een fanatieke wielrenner en dacht het is voor bij. Maar nee. Hij bleef zijn wedstrijden rijden en ook winnen….MET DIABETES. Nu bijna 22 jaar is het zijn boterham. Hij is prof en rijdt in het peloton tussen de Mollema ’s , Cancellara ’s en Geesink ‘s. Ik ben super trots op hem. Ik las ook dat je geen pomp krijgt. Waarom dan niet ? Nog steeds een vervelende injectie zetten als je zin hebt in een lekkere Magnum. De technologie gaat zo hard. Gerd heeft al langere tijd een sensor in zijn arm en een pompje. De sensor meet continu de waarde van je bloed en geeft alarm bij te hoog of te laag. Het nieuwste pompje van nu krijgt zelfs een waarschuwing van de sensor dat je te laag komt te zitten en stopt automatisch met insuline afgifte. Ik wens je het beste toe. Gr. Ruud de Keijzer

  oja en check maar eens http://www.teamnovonordisk.com

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hoi Ruud, bedankt voor je fijne reactie en je complimenten, vind ik heel erg leuk! Wat super goed dat Gerd gewoon door is gegaan met wielrennen! Logisch dat je zo trots op hem bent! Voorlopig krijg ik nog geen pomp omdat ik nu pas drie maanden weet dat ik diabetes heb. Wat mij is verteld is dat ze sowieso de eerste jaren beginnen met de basis (zelf insuline spuiten) en vervolgens kijken of een pomp nodig is en of ik dat ook wil. Waar ik eerlijk gezegd meer behoefte aan heb is een continue glucosesensor, zodat ik meer zicht heb op wat er nu precies gebeurd. Nogmaals bedankt Ruud!

   Reageer...
 • Anneleen

  Goed dat je hier over schrijft, Lauriëtte! Tijdens mijn studie heb ik hier reeds over geleerd, maar altijd fijn om dit even opnieuw op te frissen. Hoop dat het goed met je gaat!

  Reageer...
 • Linda

  Heel interessant! Ik heb laatst de Voedselzandloper gelezen en hoewel het best pittige stof is worden daar wel dingen helder uitgelegd over hoe het lichaam werkt, en diabetes komt ook een beetje aan bod. Sluit goed aan op wat jij allemaal vertelt dus het is me allemaal een stuk duidelijker nu ;-)

  Reageer...
 • Maryam

  hoi,
  ik heb een vraag aan je
  kan je deze produkten nog diep onderzoeken aub?
  twix ijsjes, ben & jerry’s, chips ,cola light en crystal clear.
  volgens me zijn deze erg schadelijk voor je gezondheid.
  zelf maken ze je insuline résistance.
  ze zijn gemaakt van GMO.

  Maryam

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?