Mijn zoektocht naar een emotionele balans

“Dit jaar ga ik beter voor mezelf zorgen, in de breedste zin van het woord. Meer sporten, langer slapen, gezonder eten en niet meer terugvallen in mijn slechte gewoontes van het verleden.” – Het klonk zo mooi, maar jeetje wat is dat lastig… Nu we een paar dagen geleden aanbeland zijn in de maand maart, kan ik zeggen dat de eerste twee maanden van dit jaar niet de makkelijkste waren. Professioneel gezien speelt / speelde er het een en ander, en ook op persoonlijk vlak mag het allemaal wel iets makkelijker. Uiteindelijk komt het allemaal wel goed, maar emotioneel gezien ben ik de balans een beetje kwijtgeraakt.

Highs en lows

Ken je dat gevoel van onoverwinnelijkheid? Dat het voelt alsof je de hele wereld aankunt? Het is een gevoel dat ik de afgelopen maanden best wel een aantal keer heb ervaren. Maar ik heb ook ervaren hoe het voelt ‘om alles kwijt te raken’, ondanks dat het uiteindelijk op rationeel vlak allemaal wel mee bleek te vallen. Toch doen dat soort emoties iets met je.

Als gevolg van de highs en lows slaap ik slecht, eet ik ongezond, sport ik niet en zijn er nog een aantal andere slechte gewoontes nog steeds onderdeel van mijn dagelijkse routine. En daar baal ik van. Zeker omdat ik altijd degene ben die zegt dat je het (bijna) allemaal zelf in eigen hand hebt. En dat is ook zo. Uiteindelijk ben ik de enige persoon die iets aan de situatie kan veranderen.

Actie plan; 3, 2, 1, go!

Van de een op de andere dag je leven omgooien en verwachten dat je gelijk weer helemaal happy bent, gaat hem waarschijnlijk niet worden. Daarom wil ik in de komende maand, of twee maanden zelfs, een aantal dingen proberen, waardoor ik misschien weer iets meer rust vind, beter kan ontspannen en emotioneel meer in balans ben / kan zijn. Hopelijk kan ik daardoor ook dingen wat makkelijker loslaten.

Yoga

Tot eerder deze maand had ik slechts één keer deelgenomen aan een yoga les. Tien jaar geleden, ergens in een verlaten gymzaaltje. Het duurde lang, ik vond het zweverig en vond het eigenlijk he-le-maal niks. Toch bleef ik er nieuwsgierig naar en heb ik regelmatig op het punt gestaan om het toch nog een tweede kans te geven, en deel te nemen aan een proefles. Maar dat vind ik spannend en daardoor is dat er nooit van gekomen. Totdat ik mij eerder deze maand besefte dat er ook zoiets bestaat als online yoga. En dan hoef je niet eens de deur uit, en het is ook nog eens gratis! Win-win. Sindsdien volg ik elke dag een les van mijn nieuwe girl-crush Adriene. Haar videos bevatten niet alleen yoga oefeningen, maar ook veel mindfulness oefeningen, en ik ben hooked! 

Lezen

Inmiddels ben ik al meer dan een maand bezig in een vrij klein en dun boek. Ikigai: de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven. Het is een bijzonder leervol en inspirerend boek, maar als je eens per twee weken een aantal bladzijden leest, gaat het idee een beetje verloren… Daarom probeer ik nu na mijn yoga les aanstalten te maken om naar bed te gaan, om daar nog even te lezen. Ik merk dat ik hierdoor ook een stuk sneller in slaap val!

Zodra ik mij (hopelijk snel) weer wat meer in balans en uitgerust voel, wil ik mij ook graag weer wat meer focussen op gezonder eten. Hopelijk worden mijn bloedglucosewaarden daardoor ook weer iets beter, want die zijn niet al te best de laatste tijd… Het zijn kleine dingetjes, maar elke stap in de goede richting is er eentje, toch? ;)

Wat doe jij voor jezelf op de momenten dat je de emotionele balans kwijt dreigt te raken?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Ilona Wielinga

  Je werkt er in ieder geval aan en bent je er van bewust, dat is al heel wat. Voor mij werkt het ook goed om elke dag even de tijd te nemen om te lezen en in ieder geval elke dag het huis uit te gaan en goed voor mezelf te blijven zorgen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ja, precies! Heel fijn dat je weet wat voor jou goed werkt :)

   Reageer...
 • Audrey

  Elke stap telt, dat ben ik helemaal met je eens! Goed bezig dus. Ik probeer elke dag een momentje in te lassen waarbij ik gewoon helemaal niks doe en alleen maar op mijn ademhaling let.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Klinkt goed! Gebruik je daar ook apps voor, zoals headspace, of niet?

   Reageer...
 • Fleur Sophia

  Wat een fijne plek heb je in jouw woonkamer gecreëerd voor het beoefenen van yoga!

  Reageer...
 • Stella

  Ik hoop ook dat je je snel weer wat meer in balans gaat voelen Laurie – dat is je gegund <3 En okeeeee, ik deel deze girlcrush echt me-ga; gotta love Adriënne. Met alle verhuis- en gezondheidshectiek in mijn leven nu maak ik ook echt een potje van mijn self care. Gezond eten, wat is dat?! Yoga, ehhh, geen tijd voor. And so on. Ik ga ook mijn best weer doen – ik ben extra gemotiveerd door jouw artikel. En je bent weer lekker aan het bloggen; goed bezig! Dikke knuffel en ik hoop tot heel snel!

  Reageer...
 • Thuiswerken; zó maak je het een stuk plezieriger - Wish Flower

  […] thuis werkt hele andere pauzemomenten creëren. Zo kun je een lekkere lunch voor jezelf klaarmaken. Even een yogalesje tussendoor doen. Of even een hoofdstuk lezen uit het boek dat eigenlijk al veel te lang onaangeraakt op je […]

  Reageer...
 • Als alles zomaar opeens totaal anders is… - Wish Flower

  […] De ochtend begon ik net zoals altijd. Gewoon alsof ik die dag naar werk zou gaan: ontbijten, douchen en aankleden. Daarna maakte ik een ochtendwandeling, vergezeld met wat goede muziek. De rest van de dag bestede ik aan lezen, schrijven, nadenken over leuke projecten, etc. Het plan paste ik gedurende de dag aan, zodat het originele plan vervolgens resulteerde in een logboek / dagboek. In de avond maakte ik avondeten, keek ik een aflevering van Friends en dook ik na een yogales mijn bed in om nog wat te lezen. […]

  Reageer...
 • Lauriëtte - Product owner, schrijver en diabetes type 1 ambassadeur

  […] thuis werkt hele andere pauzemomenten creëren. Zo kun je een lekkere lunch voor jezelf klaarmaken. Even een yogalesje tussendoor doen. Of even een hoofdstuk lezen uit het boek dat eigenlijk al veel te lang onaangeraakt op je […]

  Reageer...
 • Lauriëtte - Product owner, schrijver en diabetes type 1 ambassadeur

  […] Mijn dagen probeerde ik zoveel mogelijk hetzelfde te houden, alsof ik die dag gewoon naar werk zou gaan: ontbijten, douchen en aankleden. Daarna maakte ik een ochtendwandeling, vergezeld met wat goede muziek. De rest van de dag bestede ik aan lezen, schrijven, nadenken over leuke projecten, etc. Het plan paste ik gedurende de dag in mijn agenda aan, zodat het originele plan vervolgens resulteerde in een logboek / dagboek. In de avond maakte ik avondeten, keek ik een aflevering van Friends en dook ik na een yogales mijn bed in om nog wat te lezen. […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?