Mijn nieuwe HbA1c; Teveel hypo’s?

Afgelopen vrijdag had ik een afspraak bij de internist. Enerzijds voor de uitslagen van mijn maagonderzoek, die overigens helemaal in orde zijn, maar ook voor mijn nieuwe HbA1c, het gemiddelde bloedglucose van de afgelopen drie maanden. Mijn eerste HbA1c was 41, maar deze keer vertelde ze met een ernstige blik dat mijn HbA1c nu 36 was. Bij een ‘gezond’ persoon zit het HbA1c tussen de 20 en 40, wat het inderdaad een beetje vreemd doet lijken dat mijn gemiddelde van de afgelopen drie maanden 36 is..

Ik mag natuurlijk niet klagen, een HbA1c van 36 is erg netjes, maar begrijpen doe ik het niet. De ernstige blik van de internist werd gevolgd door een korte preek dat ik wel moest oppassen. Een laag bloedglucose is goed, waardoor je ook zeker voor de toekomst aan het sparen bent, maar een auto-ongeluk of een nare val als gevolg van een heftige hypo kan dit in enkele seconden ongedaan maken, waardoor alles voor niets is geweest… Erg vrolijk werd ik van dat bericht niet. Mijn allerlaagste bloedglucose is tot nu toe 2.2 mmol/l geweest en volgens mijn bloedglucosemeter is het gemiddelde van de afgelopen drie maanden 6.8. Daarnaast voel ik hypo’s redelijk goed aankomen en word ik er ’s nachts ook gewoon wakker van. Niks aan het handje.

Mijn nieuwe HbA1c; Teveel hypo's?

Misschien heb ik inderdaad teveel hypo’s..

Gisteren heb ik iets beter naar mijn waarden gekeken en toen zag ik inderdaad dat ik de laatste tijd toch wel iets meer hypo’s heb gehad dan voorheen.. Eigenlijk heb ik daar helemaal niet zo bij stil gestaan, maar het is toch echt zo. In een gemiddelde week in augustus had ik er één, in september vier en afgelopen week had ik zes hypo’s… Neemt nog niet weg dat ik een HbA1c van 36 erg vreemd vind, zeker in combinatie met mijn recalcitrante fase in september met onder andere het stroopwafelincident, wat slechts één voorbeeld was en regelmatig zorgde voor een te hoog bloedglucose.

Lang verhaal kort, ik ben hartstikke blij met mijn nieuwe HbA1c, maar kan het getal, net zoals bij mijn vorige HbA1c, niet helemaal plaatsen. Ik ga in ieder geval proberen om iets minder laag te zitten, het is nu inderdaad wel vaak op het randje of er net onder.

Vraagje aan anderen met type 1, hoeveel hypo’s hebben jullie gemiddeld per week?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Anne

  Wel vervelend dat je regelmatig last hebt van hypo’s. Spuit je een beetje dezelfde eenheden? Ik heb al een tijdje geen hypo gehad. *klopt het af*

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ja, ik spuit bijna altijd dezelfde eenheden voor ontbijt en lunch en alleen het avondeten kan een beetje wisselen. Vorige week had ik bijvoorbeeld drie eenheden voor een tosti kaas salami, ging goed. Afgelopen zaterdag zorgde dat voor 3.1… Fijn dat je al een tijdje geen hypo hebt gehad! Gaat het goed met je waarden?

   Reageer...
   • Anne

    Jeetje apart he. En hypo’s zijn zó niet fijn. Ik controleer nu nog maar 2 tot 3x per dag…gister zelfs maar 1x. Vind ik soms wel eng, omdat ik een hypo veel beter voel dan een hyper. Soms vind ik dat ik ’s morgens te hoog zit, maar dan heb ik gewoon 6,8 dus heel netjes. Lichaam is een raar systeem hoor! Misschien dat de verpleegkundige nog advies heeft?!

    Reageer...
    • Jolanda

     Hallo..
     Idd lichaam is een raar iets. Ik heb ook dat gevoel soms..zal wel heel hoog zitten..maar valt heel vaak erg mee! Gelukkig maar. Ik controleer vaak 3x per week. 2 op werden en 1 op een vrije dag. Ben eind september pas begonnen met insuline. Daarvoor had ik alleen medicatie. En nu voel ik pas hoe moe en blehk ik me voelde om altijd hyper(s) te zijn/ hebben. Nu met hypo’s ist ook niet fijn maar ik voel het bij alle 2 de symptomen.

     Reageer...
 • Lauren

  Woah wat een laag HBA1C! Ik ben jaloers ;) ik zit nu op 62, dat is ook wel een record voor mij. Ik wil de volgende keer onder de 60 zitten eigenlijk.
  Wat hypo’s betreft, ik heb er gemiddeld 1tje in de week. Maar ik voel ze gelukkig ook aankomen, maar ik voel me bij 5 al niet lekker dus ben 9/10 keer m’n hypo voor.

  Reageer...
 • Robin

  Mijne was 35 en de internist was super tevreden. We doen het gewoon volgens t boekje Lauriëtte! :p (Niet gemeen bedoelt voor de rest natuurlijk!)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha jay! Dan is mijn internist misschien een beetje te bezorgd! ;)

   Reageer...
 • Marijke

  Hoi Lauriette,
  Jeetje wat een lage hba1c zeg. Natuurlijk heel erg goed dat het zo laag is, maar zoveel hypo’s zijn natuurlijk ook niet fijn. Mijn gemiddelde is meestal rond de 5,5. Maar ik heb ook veel hypo’s en heb heel weinig insuline nodig dus heb snel een hypo door te veel insuline. Gemiddeld 1 hypo per dag. Uit ervaring merk ik wel dat ik ze minder aan voel dan toen ik net Diabetes kreeg (bijna 9 jaar geleden). Je moet wel proberen ze te beperken. Heb je ook gauw een hypo door inspanning?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hoi Marijke! Gemiddeld 1 hypo per dag is ook best veel! Nee volgens mij niet. Zaterdag deed ik bijvoorbeeld niks bijzonders en toen had ik de ene hypo na de andere. Laatst had ik dat ook op een zondag, juist dagen dat ik niet zoveel doe.. Heel vreemd.

   Reageer...
 • Jolanda

  Hoi

  Netjes! Dacht ik! Heel vervelend die hypo’s. De laatste hbac1 die ik had was ..72!veel te hoog. Nu ik insuline spuit heb ik regelmatig hypo’s. Soms wel 6 a 8 in de week. Heel naar. Ben nu zelf ook aan het vogelen wanneer ik hoeveel spuit. Ik spuit weinig 2-4 eenheden. Ligt eraan wat ik ga eten. Nu met mijn diabetes verpleegkundige aan het uitproberen op het werk. Op de ene groep waar ik werk ben ik heel aktief bezig op de andere wat minder aktief. Nu heb ik vandaag niet gespoten(best weer eng idee..om niet te spuiten;) ) en geen hypo’s gehad!(actieve groep) en gisteren minder gespoten op de andere. Ook geen hypo’s gehad. En alles onder de 10 mm. Over 4 a 5 weken moet ik weer bloedprikken op Hbac1. Ben heel benieuwd! Kan haast niet wachten. :)
  Succes!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Spannend dat je nog zo kort geleden ben insuline bent begonnen! Mag ik vragen wat voor een type diabetes je hebt? Klinkt wel een beetje als Lada. Ben benieuwd naar je nieuwe HbA1c! Ga voor je duimen dat het lager is dan 72! :)

   Reageer...
   • Jolanda

    Ja klopt idd Lada..dat kan eerst nog met medicatie..in het begin wordt het vaak verward met type 2. Maar omdat ik eigenlijk niet aan die eisen voldoe… (haha..) is het LADA. Had liever BMW ofzo. Maar goed je kan niet alles hebben. ;)
    Duurt zeker een jaar voordat alles goed is ingesteld..vertelden ze mij. Ook is de pomp al een keer genoemd als spuiten niet bij me past. Heb jij ervaring met een pomp? Of spuit je alleen. Ooh en die nachtelijke hypo’s waar je het over hebt..dat lijkt me eng. Nog niet gehad gelukkig..soms als ik s’nachts wakker wordt “scan” ik me zelf..Hoe voel ik me..
    Iig succes! Ik vindt dat je het top doet!

    Reageer...
    • Lauriëtte

     Lief! <3 Nee ik heb nog geen ervaring met een pomp. Vind dat ook nog wel een eng idee als ik heel eerlijk ben. Misschien over een tijdje dat ik er eens over na moet gaan denken. Nachtelijke hypo's vind ik nu na een paar keer niet meer eng, maar vervelend zijn ze wel. Jij ook heel veel succes! :)

     Reageer...
 • Shanti

  Bij mij wisselt het heel erg. Ik heb soms weken dat ik iedere ochtend wakker wordt met een hypo (of soms ’s nachts al) en dan weer periode’s dat ik perfect opsta. Soms heb ik overdag hypo’s, meestal ’s middags als ik bv. toch teveel heb gespoten voor mijn eten (en daarna bv. actiever ben geweest dan gepland). Ik denk dat als je het over een maand bekijkt ik gemiddeld 1 keer per week een hypo heb, maar als ik gewoon wakker ben voel ik ze heel goed aankomen. Zodra ik onder de 4,5 duik wordt ik “hypo”duizelig en als ik dan na een half uur nog een keer meet zit ik inderdaad ook te laag. Helaas is mijn hba1c momenteel ruk :( Na jarenlang een perfect hba1c is het nu al 2 keer achter elkaar veel te hoog. Gelukkig wel alweer een stuk gedaald ten opzichte van de vorige keer, dus ik ben op de goede weg.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?