Mijn gedachten bij de griepprik

Gisteren was een hele vreemde dag. Zo’n dag waarvan je snel hoopt dat die weer voorbij is. Bijna alles wat mis kon gaan ging mis en toen stond ik ook nog eens na werktijd voor een gesloten huisartsenpraktijk. Deur dicht, lichten uit. Ben ik wel op de goede plek? Ik weet 100% zeker dat ik de griepprik vandaag tot 19:00 kon halen! Goede adres? Ja. Oh wacht. Donderdag 29 oktober. Serieus?! Stond ik daar…

Speciale indicatie = griepprik

Ik kan het mij nog goed herinneren. Ongeveer drie weken geleden kreeg ik een brief van mijn huisarts met een mededeling die best even binnen kwam.

U komt in aanmerking voor een vaccinatie tegen de griep. Deze is voor alle personen vanaf 60 jaar en mensen met een speciale indicatie.

Omdat ik nog geen seconde nagedacht had over de griepprik kwam het een beetje onverwachts. Griepprik, hallo ik ben 24? Oh wacht. Ik heb een speciale indicatie… Alsof je in een hokje gepropt wordt. Zwak. Minder kans op overleving. Hoger risico. Brrr. Als ik er op zo’n manier weer aan denk word ik er weer helemaal kriebelig van. Uiteindelijk is het natuurlijk alleen maar fijn dat ik de griepprik krijg, maar op dat moment werd ik weer even herinnerd aan het feit dat het nu allemaal anders is dan een jaar geleden.

Ik zal nooit meer een chirurg kunnen worden

Als klein meisje op de middelbare school had ik bedacht dat ik geneeskunde wilde studeren. Arts worden, mensen beter maken! Ik koos voor het profiel natuur en gezondheid en zou via de HBO verpleegkundige opleiding door kunnen stromen naar de Universiteit. Totdat die omweg opeens niet meer mogelijk was. Bij nader inzien denk ik ook dat ik dat nooit had gehaald, maar dat terzijde. Een paar weken terug zijn mijn vriend en ik begonnen aan Grey’s Anatomy en die televisie serie is zo leuk! We zijn pas bij seizoen twee, dus alsjeblieft geen spoilers! Elke aflevering draait om het redden van mensenlevens en soms dan krijg je opeens zo’n gedachte die door je hoofd flitst. Ik zal nooit meer een chirurg kunnen worden. Niet dat ik dat van plan was hoor, maar al mocht ik dat willen, kan dat niet meer en soms is dat best vervelend om te beseffen.

Het hoort erbij. Ik zal de komende jaren nog van alles voor een eerste keer ervaren en denken. Ongetwijfeld zal ik bij nog een aantal beroepen beseffen dat ik dat nooit meer kan doen en zal ik nog wel vaker de stempel ‘speciale indicatie’ krijgen. Vanavond ga ik na werktijd wéér naar de huisartsenpraktijk voor de griepprik (nu echt) en mag ik morgen weer op bezoek bij de internist voor mijn tweede HbA1c uitslag, spannend!

Hebben jullie ervaring met de griepprik?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Anne

  Ik heb zelf geen ervaring met de griepprik, natuurlijk ook voor het eerst een oproep gekregen. Ik heb er geen gebruik van gemaakt. Mijn ouders die krijgen ook al jaren een oproep, een keer gehaald en toen waren ze de hele winter aan het kwakkelen. En virussen heb je ook ik verschillende vormen.

  Reageer...
 • Tiffany

  Ik heb er geen ervaring mee. Gelukkig maar voor mij want ik ben echt doodsbang voor naalden. Succes vanavond!

  Reageer...
 • Mille Pagine

  Bedoel je wegens diabetes of wegens je opleiding? Want – just so you know – er zijn genoeg artsen met diabetes, ook chirurgen! :D
  Vandaag ga je ‘m iig halen, die griepprik ;-) Fijne dag!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Beiden, maar voornamelijk wegens diabetes! Sommige operaties duren twaalf uur + je kan een onwijs onregelmatig leven hebben. Had niet verwacht dat er chirurgen waren met type 1!

   Reageer...
 • Fleur

  Hmm, ik word ook ieder jaar opgeroepen voor de griepprik, maar ik kan me al niet eens meer herinneren wanneer ik hem voor het laatst heb gehaald. En ja, je staat 90% tussen de grijze koppen en rollators (niks mis mee want over pak hem beet zo’n 60 jaar staan wij daar op die manier), dit en omdat ik juist door de griepprik ziek wordt terwijl ik vrijwel nooit ziek ben (klopt dit even heel hard af), is voor mij een reden dat ik hem al een aantal jaar niet meer haal:).

  Reageer...
 • Daisy

  Kon hem vorig jaar door omstandigheden niet halen. En daar waar ik normaliter 2 keer per jaar een zware griep heb had ik dat nu niet. Dit jaar heb ik hem ook niet gehaald en is ook niets aan de hand. Kan natuurlijk gewoon toeval zijn… Maar ik denk dat ik hem voorlopig even niet meer haal ;).

  Maar snap dat het vervelend is dat je ineens zo’n brief krijgt. Probeer je er niet teveel van aan te trekken. Die brieven zijn automatisch samengesteld en krijgen veel meer mensen dan je denkt ;). Mijn moeder krijgt hem bijvoorbeeld ook omdat ze vaak last heeft van migraine…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Opzich is er met de brief niks mis natuurlijk! Alleen voor een eerste keer is het gewoon wel weer even een bevestiging dat alles anders is en dat kwam wel even aan :( Ik ga voor je duimen dat je dit jaar de griep ook weer over mag slaan!

   Reageer...
 • Roos

  Ik dacht vanwege trillende handen! Mijn vriend maakt er in ieder geval weleens grapjes over “maar goed dat ik geen chirurg ben”, als zijn handen trillen (bij hem een symptoon vd suikerziekte, maar geen idee of jij dat ook hebt natuurlijk).

  En zoals anderen al zeggen: mega veel mensen krijgen die prik! Bijvoorbeeld ook als je astmatisch bent enzo. Maar ik snap dat het wel even confronterend is….!!!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Als ik richting een hypo ga krijg ik ook trillende handjes ja! Ook dat lijkt me niet handig als chirurg :P

   Reageer...
 • Cindy

  Volgende week is het zover: Dan mag ik twee avonden weer honderden mensen de griepspuit toedienen. Ik snap voor je dat het confronterend is, maar ik neem ‘m ook elk jaar en ik heb geen indicatie, behalve dat mijn werkgevers het graag willen (medisch personeel). Fijne winter zonder griep!

  Reageer...
 • Karin

  Tot mijn verbazing kreeg ik vorig jaar ook een uitnodiging, en ik ben het met de andere commenters eens dat ze het naar de meest random mensen sturen, lijkt het. Ik heb een stollingsafwijking wat absoluut niets met de griep te maken heeft. Volgens mijn tante die in de verpleging werkt heeft het niet zo zeer te maken met de griep zelf, maar met de extra symptomen die er dan bij komen kijken… Ik vond het voor mij maar onzin, heb ‘m niet gehaald en ben ook niet ziek geworden :)

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?