MH17; De verschrikkelijke realiteit

In het dagelijkse leven kijk ik zelden naar het nieuws. Zo nu en dan zie ik eens iets voorbij komen op Twitter maar de frequentie van mijn bezoekjes aan nieuwssites zijn verwaarloosbaar. Het is misschien naïef om je af te sluiten van de werkelijkheid, maar door de verschrikkelijke MH17 ramp van gisteren, begrijp ik weer precies waarom.

Het blijft maar malen, ik krijg het niet uit mijn hoofd. De onwerkelijkheid, de onmenselijkheid, het is allemaal zo ontzettend cru. Oorlog is iets wat ik sowieso niet begrijp of wil begrijpen. Het draait meestal allemaal om een gestoorde gek (zoals Osama bin Laden, Saddam Hoessein, Moammar al-Qadhafi, Bashar al-Assad, Vladimir Poetin) waardoor er vervolgens enorm veel onrecht plaatsvindt.

De mensen op vlucht MH17 hebben hier niet om gevraagd.

Gezinnen, kinderen, baby’s, misschien wel net afgestudeerde jongeren die na het behalen van hun diploma wilden gaan reizen, mensen die misschien wel jaren hebben gespaard zodat ze deze droomreis konden maken. Het klopt gewoon niet, 298 onschuldige mensen, dood, waarvan 173 Nederlanders. Er bestaan blijkbaar mensen die het in hun hoofd halen om een raket op een passagiersvliegtuig af te vuren. ‘Ja maar misschien was het per ongeluk’ – Maakt niet uit. Al was het een gevechtsvliegtuig of een vrachtvliegtuig, het is zinloos en onterecht.

In verhouding tot de MH17 ramp voelt alles voor mij zo onbelangrijk. Gisteren zag ik mooie Nike schoenen, maar ik wilde ze niet gelijk kopen want ze waren nogal aan de prijs. Eerst een nachtje over slapen en nog een paar uur over twijfelen. Zoiets voelt nu zo verschrikkelijk onbenullig en onbelangrijk. Waarom zou je je in godsnaam druk maken over die Nike schoenen. Wil je ze hebben? Ja. Nou. Koop ze dan. Doe niet zo moeilijk. Het leven kan elk moment voorbij zijn. Niet alleen omdat je ziek kan worden of omdat je kan verongelukken, maar blijkbaar ook omdat je het slachtoffer kan worden van een verschrikkelijke terroristische aanslag door een stel hersenloze idioten.

Oneerlijk. Zo verschrikkelijk oneerlijk. Als het aan mij ligt worden alle wapens op deze wereld vernietigd en gaan we allemaal gewoon eens normaal doen. Super naïef misschien, maar als je ziet wat er op dit moment allemaal gebeurd in de wereld, is het echt een verziekte zielige bedoeling.

Mijn gedachten en tranen gaan uit naar alle slachtoffers van MH17 en de nabestaanden, dit had nooit mogen gebeuren.