Meer geld overhouden aan het einde van de maand

Als ik terugdenk aan mijn uitgavenpatroon van een aantal maanden geleden, schaam ik mij kapot. Terwijl mijn bankrekening zo goed als leeg was en mijn creditcard bijna tegen het limiet aanzat, hield ik optimistisch vol dat ik genoeg te besteden had. Want ik zou volgende week alweer salaris krijgen en die twee facturen konden ook elk moment betaald worden. Geld zat! Niks om je zorgen om te maken. Ondertussen kocht ik alles wat ik leuk vond en waren mijn creditcard en ik onafscheidelijk. Geld moet rollen, je leeft maar één keer!

Inmiddels denk ik daar iets anders over. Geld moet niet rollen, daar moet je slim mee omgaan. Mede dankzij de aankoop van ons nieuwe huis realiseerde ik mij dat sparen met zo’n ongezond uitgavenpatroon praktisch onmogelijk was. Zo’n hypotheek is leuk, maar als je een huis wilt aankleden, zul je toch ook echt een spaarpotje nodig hebben. Ik besloot het roer om te gooien met maar één doel; meer geld overhouden aan het einde van de maand!

De financiële detox

Financieel goed voor jezelf zorgen is onderdeel van een gezonde lifestyle. Het is belangrijk om te weten wat je inkomsten en uitgaven zijn, maar vooral ook: niet meer uit te geven dan dat er binnenkomt. Joëlla en Nathalie, schrijfsters van het boek De financiële detox, willen financiën bespreekbaar maken op een heldere en niet-stoffige manier. Geld is een groot onderdeel van ons leven, daar mogen we best iets vaker over praten en bewuster mee bezig zijn. Met hun boek helpen ze daar graag een handje bij in de vorm van een zes-weekse spending dieet. Ze geven je veel praktische en eenvoudig toepasbare tips en opdrachten. Zo stel je jezelf tijdens het spending dieet doelen, ga je aan de slag met je administratie en krijg je inzicht in je vaste inkomsten en uitgaven om uiteindelijk aan het einde van de maand meer geld over te houden.

Meer geld overhouden aan het einde van de maand

Zeven verschillende geldtypes

Iedereen is anders. De één is heel erg voorzichtig met het uitgeven van geld, terwijl de ander rekening na rekening binnenkrijgt en misschien zelfs achterloopt met de betalingen. Om meer inzicht en begrip te krijgen voor de verschillende manieren waarop je met geld omgaat, is het interessant om te achterhalen welk geldtype jij bent. Door in een paar minuten een test in te vullen, krijg je daar antwoord op. Mijn resultaat was zowel verwacht als onverwacht!

Strateeg: mensen die houden van structuur, controle en overzicht. Ze kunnen heel ambitieus zijn, veel willen met hun geld en er grootste plannen mee hebben. Ze leggen voor zichzelf de lat hoog en daarbij kan geld alleen maar helpen en hun overtuigingen versterken.

Hoewel ik mij er in kan vinden, mist er wel nog een stukje impulsiviteit en emotie, iets waar ik mij achteraf vaak hartstikke bewust van ben.. Financieel gezien is het hebben van inzicht en overzicht voor mij geen probleem. Vooral de zelfdiscipline is een dingetje, maar ook daar kun je iets aan doen. Door bijvoorbeeld heldere doelen voor jezelf te stellen.

Mijn spaardoelen en plannen

Het kan nooit kwaad om wat spaargeld achter de hand te hebben. Handig voor als je auto opeens niet door de APK komt of als je wasmachine het opeens begeeft. Naast deze buffer ga ik dit jaar aan de slag met een nieuw spaardoel, voor ons nieuwe huis! Daarvoor wil ik standaard elke maand een x bedrag van mijn salaris sparen, zodat ik aan het einde van het jaar 60% van mijn spaardoel heb behaald. Daarnaast wil ik de overige 40% sparen door zuiniger te leven, minder nieuwe aankopen te doen en meer manieren te bedenken om geld te verdienen.

Dat zuiniger leven betekent in de praktijk dat ik vooral mijn eigen uitgaven probeer te beperken. Zorgkosten, boodschappen en vaste lasten laat ik even voor wat het is, het gaat mij vooral om de nieuwe kleding, eindeloze hoeveelheid aan boeken, accessoires voor in huis etc. Begin dit jaar heb ik mij voorgenomen om alles wat ik niet meer gebruik, te verkopen op websites zoals marktplaats. Alleen van deze opbrengsten mag ik vervolgens kleding, boeken en andere dingen kopen; cadeautjes voor anderen uitgesloten. Vooralsnog gaat het hartstikke goed en zorgt het ervoor dat ik veel bewuster een aankoop doe. Naast dat ik nu zonder moeite aan het einde van de maand meer geld overhoud zorgt het er ook nog eens voor dat ik het huis regelmatig opruim, op zoek naar nieuwe dingetjes om te verkopen! ;)

In welk geldtype herken jij jezelf?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Benthe

  Bij mij kwam ook Strateeg uit de test! Leuk om te doen en het resultaat te zien. Ik ben nu sinds twee jaar fulltime aan het werk en verdien dus ook sindsdien geld. Ik ben niet echt heel actief bezig met bijhouden hoeveel ik uitgeef en spaar. Het enige wat ik weet, is dat ik genoeg heb en dus niet al te veel hoef na te denken over dingen. En daar voel ik me prima bij :).

  Reageer...
 • Irma

  Oei, ik moet ook echt meer op mijn uitgaven gaan letten. Momenteel probeer ik bij elke aankoop te bedenken of ik het écht nodig heb en speur ik soms Marktplaats ook af, voordat ik naar nieuw spul ga zoeken. Bespaart ook heel wat!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het kan inderdaad ook de andere kant op! Dat zou ik nog vaker kunnen doen. Zelf koop ik zelden iets op Marktplaats.

   Reageer...
 • Saartje

  Ik ben ook een strateeg, grappig om te zien :) Ik ben ook best wel actief met bijhouden van de inkomsten en uitgaven en dat maakt je veel bewuster van wat je doet, zoals jij ook zegt. Goed idee om de ‘luxe’ dingen zoals kleding etc. te kopen van je opbrengsten van marktplaats :) Succes!

  Reageer...
 • Lilian

  Ik ben ontzettend zuinig en mijn man totaal niet. Gevolg is dat hij heel vaak iets koopt en ik eigenlijk bijna nooit. Ik wil eigenlijk wachten totdat er een heel groot bedrag op onze rekening staat, maar voor die tijd heeft mijn man al iets gekocht (wel voor ons samen hoor, zoals een bank, een auto, 150 kleertjes voor onze dochter). Dus het schiet niet zo op. Jammer dat ze het boek niet bij de bibliotheek hebben, anders leende ik hem (ik ben ook te zuinig om hem te kopen haha ;-))

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha, het lijkt me heel fijn om iets van jouw zuinigheid te mogen lenen! ;)

   Reageer...
 • Dionne

  Klinkt als een interessant boek. Ik heb ook sinds 1 januari het roer omgegooid. Ik heb zóveel kleding, schoenen, accessoires en een halve drogisterij in huis, dat ik het belangrijk vond om eerst die producten te gebruiken/te dragen. Spullen die ik niet gebruik te verkopen via o.a Jouw Marktkraam en dat werkt. Al bijna twee maanden heb ik geen onnozele dingen gekocht en dat voelt goed. En ook opruimen, wat een heerlijk gevoel!

  Reageer...
 • Spending diet; mijn aankopen tot nu toe - Wish Flower

  […] dit jaar heb ik besloten om het roer om te gooien en te starten met een spending diet. Terwijl ons nieuwbouwhuis gebouwd wordt, is dit hét ideale moment om mijn spaarrekening flink te […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?