Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Hoewel we inmiddels in het digitale tijdperk leven, blijft het leuk om bezig te zijn met dingen van ‘vroeger’. Net zoals met mijn papieren agenda heb ik soms zo’n moment dat ik het gewoon even willen hebben zoals vroeger. Niks geen iPhone’s, e-readers en modern gedoe. Gewoon een papieren agenda, ouderwets lezen in een boek en analoge fotografie! De meningen over analoge fotografie zijn nogal verdeeld en het blijft een interessante discussie. Zo vinden veel mensen in mijn omgeving analoge fotografie de grootste onzin, maar persoonlijk vind ik het juist leuk omdat het spontaner is en meer karakter heeft. Gelukkig zijn er nog genoeg fabrikanten die de analoge fotografie in leven proberen te houden, waaronder Lomography!

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

De analoge La Sardina van Lomography

Voorheen heb ik wel eens een wegwerpcamera gebruikt, maar het resultaat vond ik niet heel erg spannend. Daarom besloot ik eens een poging te wagen met de La Sardina van Lomography, te koop bij fonQ.nl. De analoge camera is gemaakt van kunststof en voelt vrij stevig aan. In tegenstelling tot de digitale camera’s van tegenwoordig heeft de La Sardina slechts drie opties.

 • Je kan door de lens aan de voorzijde een kwartslag te draaien kiezen voor een landschapsfoto (veraf) of een macrofoto (dichtbij).
 • Met behulp van het schuifje aan de voorzijde van de zoeker kan je aangeven of er sprake is van normale belichting of dat je gebruik wilt maken van de bulb mode, waardoor je de sluiter open kan houden zolang als jij zelf wilt.
 • MX, staat voor multiple exposure. Hierdoor kan je nadat je een foto hebt gemaakt, nog een foto maken op hetzelfde stukje film.

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Oeps…

Onze vakantie naar Lissabon was natuurlijk de perfecte gelegenheid om de analoge camera te gebruiken! We bezochten prachtige bezienswaardigheden en de camera werd regelmatig tevoorschijn getoverd! Op een gegeven moment kon ik het draaiwieltje niet verder draaien en was het tijd om het rolletje te vervangen. Hoewel ik de handleiding zelfs meegenomen had op vakantie, maakte ik een grote en nogal stomme fout, waardoor het eerste rolletje niet meer ontwikkeld kon worden.

Het probleem was dat het eventjes leek alsof er niks gebeurde tijdens het draaien aan het wieltje, waardoor ik afwisselde tussen de twee wieltjes en daardoor het rolletje kapot draaide. Les voor de volgende keer, alleen aan het linker wieltje draaien met nummer 8 erop. Maargoed, wat is gebeurd kan je niks meer aan veranderen, dus een nieuw rolletje erin en weer verder!

Lissabon door het oog van de analoge La SardinaLissabon door het oog van de analoge La Sardina

Lissabon door het oog van een analoge camera

Omdat het eerste rolletje kapot is gegaan ontbreken de meeste bezienswaardigheden, met uitzondering van Parque Das Nações, dat op bovenstaande foto te zien is. Super zonde, maar gelukkig was er nog een tweede rolletje, dat voornamelijk bestaat uit beelden van de prachtige accommodatie waar wij verbleven!

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Overal bij de accommodatie was deze prachtige bougainvillea te vinden, zo’n mooie bloem! Hij was er in allerlei kleurtjes!

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Elke keer dat ik het zwembad in sprong bedacht ik me hoe leuk ik de tegeltjes vond.

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Mooie stoeltjes aan de rand van het zwembad.

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Ons lieve Portugese vriendje!

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Romantische decoraties bij het zwembad.

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Samen genieten van het uitzicht.

Lissabon door het oog van de analoge La Sardina

Quinta do Tagus Village! De accommodatie waar wij verbleven in Lissabon!

Mijn bevindingen

Natuurlijk baal ik heel erg dat het eerste rolletje niet meer ontwikkeld kon worden. Op dat rolletje had ik namelijk veel meer geëxperimenteerd met de verschillende opties die op de analoge camera zitten. Bij het tweede rolletje heb ik drie foto’s gemaakt met de bulb stand, maar deze zijn niet ontwikkeld omdat de film zwart was. De sluiter moet de volgende keer dus nog iets langer open in donkere situaties.

Analoge fotografie vind ik erg leuk en met de La Sardina heb ik het resultaat gekregen dat ik verwacht van een analoge camera, in tegenstelling tot wegwerpcamera’s. Jammer van het eerste rolletje, maar dat is een wijze les geweest! Vanaf nu gaat de camera altijd met mij mee en hoop ik ook binnenkort alsnog het resultaat te zien van de experimenten met multiple exposure e.d.!

Hebben jullie ook een analoge camera?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Bente

  Fotograferen met een analoge camera vind ik ook altijd nog wel wat hebben. Toch spannend wat je aan het einde van rit er op hebt staan én je gaat wat selectiever met je foto’s om :)

  Minpunt is wel dat zo ook een stuk makkelijker kunnen mislukken in vergelijking met digitaal (ik heb meerdere keren gehad dat een rolletje er nog niet goed in zat waardoor ik een heleboel foto’s dacht te hebben gemaakt terwijl dit niet het geval was… ). Maar al met al een hele leuke toevoeging naast digitale fotografie ;)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Zeker waar! Ik baalde ook flink toen het eerste rolletje kapot was :( Analoge fotografie is inderdaad leuk als toevoeging naast digitale fotografie! Waar zouden we zijn zonder digitale camera’s! :P

   Reageer...
 • Renske

  Het is altijd zo’n spannend moment als je de Kruidvat, HEMA of whatever binnen loopt op zoek naar jouw mapje met foto’s. Ja, analoge fotografie is leuk. :) Echt een stukje ‘nostalgie’, haha. Ik zou alleen niet alleen maar analoog kunnen fotograferen. Doe mij ook maar een digitale camera ernaast. :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Eens! Het is voor mij ook zeker niet het één of het ander! Leuk voor erbij!

   Reageer...
 • leontine dehollander

  Oh, superleuk Lauriette! Mooie foto’s en intense kleuren. Ik heb nog heeeel veel analoge camera’s liggen en van een collega fotograaf heel veel rolletjes gekregen. Ik kom er alleen niet aan toe door mijn werk. Maar tof zeg.. En Lissabon is zo’n coole stad, zoveel te zien en de mensen zijn superaardig.

  Lieve groet,
  Leontine

  Reageer...
 • Elisa van Propvol

  Wat leuk!!! Ik heb hier nog een hele oude liggen en maak soms een foto :) Heb nog niet hele leuke momenten gevonden om te fotograferen, maar als ik nu deze foto’s zie! Oh het is zo leuk.

  Reageer...
 • Iris

  Ah wat leuk zo’n camera! Ik heb toevallig net zelf ook een blogpost online gezet met analoge foto’s van de afgelopen tijd. Ik fotografeer nog regelmatig met mijn oude Minolta. De verrassing hoe de foto’s eruit komen is altijd zo leuk! Tof ook de foto’s van Lissabon en heel jammer dat het eerste rolletje niet goed ging. Kan inderdaad gebeuren en heb ik ook wel eens gehad. Fijne zondag nog :D

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heb je foto’s voorbij zien komen op Instagram! Erg mooi! :) Jij ook nog een fijne zondag!

   Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Oh, wat een mooi effect, echt zo vintage!

  Reageer...
 • Kim

  Super tof!

  Reageer...
 • Elles

  Oeeh wat een gaaf effect!! Leuk om je vakantie foto’s te bekijken (en je filmpje in die andere post) :) Ik ben zelf helemaal dol op muziek draaien op de ouderwetse manier: LP’s op m’n platenspeler :D. Voelt toch allemaal wat puurder dan alles digitaal!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?