Laten we allemaal iets minder oordelen

Een aantal dagen terug plaatste de dames van #FITGIRLCODE de bovenstaande afbeelding op Instagram. Hoewel ik probeer om me zo min mogelijk van dit soort dingen aan te trekken, schoot het toch een beetje in het verkeerde keelgat en maakte ik me er met veel tegenzin toch druk om. Ik ben size zero, maar het is niet zo dat ik daar voor heb gekozen. Ik vind het zelf al vervelend genoeg. Als anderen het vervolgens ook nog eens gaan bestempelen als een 12 jarig lichaam word ik daar niet zo gelukkig van en vind ik dat een beetje raar, waarom zou je zo oordelen? Waarom hokjes creëren en mensen ongevraagd in zo’n hokje duwen?

De dames van #FITGIRLCODE hebben het natuurlijk niet zo bedoeld, ze willen duidelijk maken dat meisjes zichzelf niet uit moeten hongeren om size zero te willen zijn. Goede boodschap, alleen een nare manier van communiceren. Ik schreef al eens eerder over de battle tussen aankomen en afvallen. Een battle waar ik nog steeds dagelijks mee bezig ben, maar steeds meer naast me neer probeer te leggen. Het is vervelend om altijd te moeten vragen aan de verkoopster of ze misschien ook nog een XXS hebben aangezien het maatje XS te klein is. Om elke dag je calorieën bij te houden, om zo de 3000-4000 te behalen op een dag. Om je na het hardlopen enorm goed te voelen maar tegelijkertijd bang te zijn dat je door de workout teveel calorieën hebt verbrand. Voor mensen die graag een size zero willen zijn klinkt dit misschien perfect, maar voor iemand die graag weer naar een gezond BMI wilt en wat minder ‘slungelig’ wilt zijn is het knap vervelend.

Er is geen goed of fout. Je moet doen waar je jezelf fijn bij voelt. Zo ben ik hardlopen enorm leuk gaan vinden, ligt mijn main focus nog steeds op krachttraining en wil ik graag aankomen, dat zijn de dingen die ik graag wil bereiken en daarom schrijf ik er over. Niet omdat het moet zoals ik het doe, of omdat ik vind dat anderen het ook moeten doen, maar gewoon omdat ik het leuk vind om er over te schrijven en omdat er vast en zeker meer mensen zijn met dezelfde doelen!

Rennen al je vriendinnen 10K? Super! Maar dat betekent echt niet dat jij dat ook moet kunnen. Sport je nooit? Prima! Hoeft ook helemaal niet, een beetje beweging is natuurlijk wel goed voor je lichaam maar waarom zou je 3-4 keer in de week moeten hardlopen of jezelf helemaal in het zweet werken in de sportschool? Als je het fijn vindt moet je het doen, maar voel je vooral niet verplicht door de vervelende we-moeten-allemaal-heel-fit-zijn-en-gezond-eten-hype. Je moet helemaal niks, wees gewoon jezelf, doe waar je behoefte aan hebt en trek je zo min mogelijk aan van wat anderen allemaal doen. (Makkelijker gezegd dan gedaan, I know!)

Geniet van jullie dag en laten we allemaal proberen om iets minder te oordelen.
Daar wordt de wereld een stuk gezelliger van.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Mariët

  Goed stukje. Mensen zouden echt iets beters te doen moeten hebben dan zich bezig houden met het vergelijken van en oordelen over lichamen. Maakten we ons met z’n allen maar eens wat meer druk over ons gedrag, ons hart, ons karakter en wat we doen om anderen te helpen.

  Liefs.

  Reageer...
 • Jaimy en Laura

  Goed geschreven! Ik snap de boodschap van het plaatje wel, maar ik begrijp ook dat het bij jou (en anderen!) verkeerd binnenkomt.

  Reageer...
 • Bente

  Ik kan me de frustratie voorstellen. Goed om daar een stukje over te schrijven zodat mensen er bij stil staan!

  Reageer...
 • Irma

  Goed dat je hierover schrijft en zo je boodschap door geeft! Vooral je afsluitende zin – tof! (:

  Reageer...
 • Cindy

  Goed stukje en heel duidelijk. Ik had het nooit zo bekeken, omdat ik van size very big naar size normal ben gegaan. En ik ben zo blij als een kind dat jarig is dat ik eindelijk kán hardlopen. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het ook ontzettend frustrerend voor jou is. Probeer je er toch niet druk over te maken. Dan ben jij ook liever voor jezelf en dat is iets wat we allemaal nodig hebben: Onszelf lief hebben. Geniet jij ook nog even van deze heerlijke zonnige dag vandaag en de zonnige dagen die gaan komen!

  Reageer...
 • Bente

  Even totaal off-topic: Ik zag net je foto’s voorbij komen bij Aline en ze zijn werkelijk prachtig! :) En ik ben het ook helemaal eens met de reactie hier boven.

  Reageer...
 • Mirne

  Ik vind het altijd raar (niet op de negatieve manier) als ik deze persoonlijke artikelen van jou lees. Ik zit natuurlijk totaal aan de andere kant en kan juist alleen maar jaloers zijn op jouw figuur. Onwetend van de problemen die jij er zelf mee hebt natuurlijk.

  Los van het feit dat ik de opmerking sowieso complete onzin vind. Vind ik inderdaad ook dat we minder moeten oordelen. Toch gaat het vaak vanzelf en doe ik het zelf ook. Heb ook vaak genoeg momenten gehad dat ik achteraf spijt heb van alles dat ik over iemand heb gedacht wanneer ik zo iemand beter leer kennen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Begrijp ik helemaal Mirne! Denk dat het misschien een beetje hetzelfde is als meisjes met stijl haar die krullen willen en andersom..

   Reageer...
 • Maaike

  Ha! Ik wou even zeggen na aanleiding van dit wat ik vanmorgen las, en na aanleiding van de mooie foto’s die op Paperboats stonden dat je lichaam er dus echt niet uitziet als een lichaam van een 12 jarige. Dus, dat je het weet.

  Reageer...
 • Kim

  Mooi stuk :) ben het met je eens

  Reageer...
 • Suusje Q

  Ik word ook altijd moe van kreten als ‘curvy vrouwen zijn echte vrouwen’. Ben ik met mijn kleine rondingen dan geen echte vrouw?!

  Reageer...
 • nvt

  Dank je wel
  Ook ik worstel ’te slank zijn
  En het valt me steeds meer op dat het beledigen van dikke mensen taboe is (en terecht) maar slanke mensen mag je wel uitschelden. Anorexie ga eens eten enz
  Ook al heb je geen anorexia mensen hebben hun oordeel al klaar.
  Zelf in tv programma;s waar ze het hebben over het bodyshamen van dikke mensen, zitten ze zonder dat ze het door hebben dunne mensen te beledigen.
  Mn te dikke tante heeft altijd commentaar op me. terwijl ik mij nooit uitlaat over haar obesitas

  Reageer...
 • Maatje 36; Levende kleerhangers, excuse me? - Wish Flower

  […] land waar we kunnen zeggen wat we willen, maar waarom kunnen we elkaar niet gewoon accepteren en lief zijn voor elkaar. Houd dit soort opmerkingen gewoon voor […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?