Koolhydraten en suikers; In Jip en Janneke taal

Toen ik twee dagen geleden de reacties las op het artikel over mijn geliefde slowjuicer viel mij op dat er best wel wat onwetendheid is over koolhydraten en suikers. Hoewel ik over een aantal reacties oprecht een beetje verbaasd was, besef ik mij maar al te goed dat het voor mij een paar maanden geleden niet heel veel anders was. Omdat er op mijn artikel over diabetes in Jip en Janneke taal erg positief gereageerd is, leek het mij interessant om zo’n zelfde artikel te schrijven over koolhydraten en suikers! Binnenkort wil ik ook een artikel schrijven waarin ik uitleg hoe het precies werkt met koolhydraten en suikers in relatie tot dranken zoals vruchtensap en cola, maar laten we bij het begin beginnen!

Wat is het verschil tussen koolhydraten en suikers?

“Ja maar op de verpakking staat dat het suikervrij is! Dan kan je dat nu toch gewoon als tussendoortje eten?!” – Dit is een logische vraag en iets wat ik de laatste tijd regelmatig heb gehoord. Maar helaas is suikervrij iets anders dan koolhydraatvrij.

Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.

Koolhydraten bestaan uit allemaal kleine bouwsteentjes en heb je in veel verschillende soorten. Zo heb je hele simpele koolhydraten (monosachariden) zoals glucose en fructose maar ook hele ingewikkelde (polysachariden), zoals zetmeel, pectine en cellulose die zijn opgebouwd uit monosachariden. Doordat er zoveel verschillende soorten koolhydraten zijn (bouwsteentjes) is het mogelijk om meer dan duizend verschillende combinaties te maken. Vaak zie je op de voedingswaardetabel van een verpakking het volgende staan: Koolhydraten, waarvan suikers. Laten we een Liga Milkbreak biscuitje als voorbeeld nemen. Dit biscuitje bevat 12,5 gram koolhydraten, waarvan 4,1 gram suikers.

Koolhydraten en suikers; In Jip en Janneke taal

Koolhydraten met minder dan vijf bouwsteentjes worden suikers genoemd. Deze zijn namelijk makkelijk af te breken en worden snel opgenomen door het lichaam. Maar naast de 4,1 gram eenvoudige koolhydraten zijn er nog 8,4 gram koolhydraten die meerdere bouwsteentjes hebben en geen suikers meer genoemd worden, maar gewoon koolhydraten.

Diabetes (suikerziekte) wekt de indruk dat er gekeken moet worden naar de suikers, maar aangezien het lichaam koolhydraten omzet in suikers, is het bij diabetes belangrijk om te kijken naar de koolhydraten.

Uiteindelijk worden alle koolhydraten door het lichaam afgebroken tot glucose, wat dan vervolgens wél weer suiker genoemd wordt. Moraal van dit verhaal; Als je diabetes hebt moet er gekeken worden naar de hoeveelheid koolhydraten van een product aangezien het lichaam dit afbreekt tot glucose en het lichaam de insuline die vervolgens nodig is om de glucose op te nemen niet zelf aanmaakt. Als een product suikervrij is, betekent dit dus niet automatisch dat het product ook koolhydraatvrij is.

Hoewel het uiteindelijk erg logisch is, vind ik het persoonlijk niet zo gek dat er zoveel onduidelijkheid over is. Begrijpen jullie verschil tussen koolhydraten en suikers?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Dina

  Iemand zei ooit eens tegen mij: Een schaap is een dier, maar een dier is niet altijd een schaap. Precies daaraan moest ik denken nu. Dit is echt een super goed en duidelijk stukje trouwens. Het verschil en de samenhang van koolhydraten en suikers kende ik wel, maar je kan het heel goed uitleggen!

  Reageer...
 • Monique | WritingMonique

  Jeej. Jip&Janneke taal! Hele duidelijke uitleg!

  Reageer...
 • Marion

  Duidelijk uitgelegd. Ik heb het ooit bij biologie of scheikunde wel geleerd, maar was het natuurlijk allang weer vergeten. Thanks! Ik vind het fijn om dit soort artikelen te lezen.

  Reageer...
 • Miranda

  Ik vind dit erg goed van je uitgelegd! Ik denk dat er nog erg veel mensen zijn die het verschil niet goed snappen. Dat merk ik ook als ik over zulk soort onderwerpen praat (ik studeer biomedische wetenschappen, met speciale aandacht voor obesitas en diabetes).

  Reageer...
 • Karin

  Het is belangrijk om naar de koolhydraten te bekijken, maar betekent dat dan dat jij absoluut geen koolhydraten mag eten, of moet je je houden aan een bepaald aantal per maaltijd?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ik mag bij een maaltijd gewoon koolhydraten eten, maar moet per hoeveelheid koolhydraten een bepaalde hoeveelheid insuline toedienen. Stel ik eet vier bruine boterhammen, zijn dat 60 koolhydraten en heb ik bijvoorbeeld 3,5 EH insuline nodig. Maar als ik een salade eet van 10 koolhydraten, hoef ik weer minder insuline te gebruiken.

   Reageer...
   • Karin

    Ah ik begrijp het! En realiseer me dat je dat eigenlijk ook al in het bovenstaande artikel hebt uitgelegd, sorry daarvoor!

    Zou je overwegen om nog koolhydraatarm te gaan eten? Ik heb wel eens gelezen over mensen die dat doen en zo hun diabetes onder controle hebben gekregen. Ik begrijp natuurlijk dat het voor iedereen anders zit. Zelf eet ik koolhydraatarm (ketogeen) omdat ik bezig ben met het ‘shapen’ van mijn lichaam (ik kan het niet echt ‘afvallen’ noemen want daar gaat het niet om) en vind het eigenlijk best prima om vol te houden. Als ik nu weer suikers eet, en dat mag ik eens per week, dan word ik daar best sloom van, en begin me raar te voelen.

    Reageer...
    • Karin

     *koolhydraatarmer

     Reageer...
    • Lauriëtte

     Geen probleem! Nee, eigenlijk niet. Ten eerste omdat ik gewoon dol ben op koolhydraten en ten tweede omdat het niet zoveel doet voor mensen met type 1. Ik zal hoe dan ook toch insulineafhankelijk blijven.. :( Hoe werkt dat shapen precies? Klinkt wel interessant! :)

     Reageer...
 • Vlijtig Liesje

  Ik worstel inderdaad ook erg met wat nou eigenlijk het verschil is!

  Reageer...
 • Anna

  Fijn om hier eens een uitleg over te hebben. Je hoort steeds maar over dit onderwerp, maar eigenlijk snapte ik er nooit veel van (en liet ik het om die reden een beetje langs me gaan). Nu is het al wat duidelijker!

  Reageer...
 • Annelies

  Wat fijn uitgelegd! Heel goed te begrijpen zo. Ik heb pas ‘That Sugar Film’ gezien (aanrader!!) en na aanleiding daarvan probeer ik nu suikervrij te eten en drinken. En dan niet suikervrij als in het-staat-op-de-verpakking-dus-het-zal-wel-suikervrij-zijn, maar door echt goed naar de ingrediënten en alle noemers waar suiker onder valt te kijken. Niet makkelijk in het begin. Ik ben benieuwd wat dit voor een effect op mijn gezondheid heeft.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Annelies, tof dat je zo’n challenge aan bent gegaan met jezelf! Het gaat dan meer over de toegevoegde suikers denk ik? Of probeer je ook bijvoorbeeld geen fruit meer te eten?

   Reageer...
   • Annelies

    Het gaat vooral om de toegevoegde suikers (die zo’n beetje bijna overal wel inzitten. Zo, dát verbaasde me). Ik probeer ook natuurlijke suikers te vermijden, maar het moet wel leuk blijven. Af en toe een appeltje kan geen kwaad. En dat allemaal vanuit een gewoonte waarbij ik veel cola dronk en snoep at. Poeh!

    Reageer...
    • Lauriëtte

     Haha erg is dat he als je erop gaat letten! Vind het heel erg knap van je, zet m op! :D

     Reageer...
 • Lonneke

  Ik wist het inderdaad, maar dat komt omdat ik nu zwangerschapsdiabetes heb en ik er dus ook op moet letten. Vind het best wel lastig moet ik zeggen, want er zit in een boel dingen een hoop koolhydraten.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Had je artikel gelezen ja, wat naar voor je :( Weet eerlijk gezegd niet heel erg veel over zwangerschapsdiabetes. Spuit je ook voor elke maaltijd insuline? Of gebruik je alleen langwerkende insuline?

   Reageer...
   • Lonneke

    Ik gebruik nu alleen langwerkende insuline. Zolang het met een dieet in de hand te houden is hoef ik nog geen insuline te spuiten.
    Als het goed is, is het een tijdelijk iets dus dat scheelt natuurlijk. Het is vervelend, maar hopelijk over een x aantal maanden over.

    Reageer...
 • Anniek

  Ha, net zoiets als: elke koalabeer heeft een staart, maar niet elke staart heeft een koalabeer :D Goed dat je dit op deze manier uitlegt, ik denk dat het zo voor veel mensen goed te begrijpen is. Zelf wist ik het al wel ongeveer door alle bio-lesjes, haha!

  Reageer...
 • Elisa van Propvol

  duidelijk uitgelegd, toen op school was dit een van de lastigste hoofdstukken tijdens mijn opleiding :) Wij moesten ook al die soorten suiker uit kunnen tekenen enz enz enz :D

  Reageer...
 • Esaw Edomiet

  Hallo Lauriette,

  In jou artikel schreef je het volgende:

  Koolhydraten met minder dan vijf bouwsteentjes worden suikers genoemd. Deze zijn namelijk makkelijk af te breken en worden snel opgenomen door het lichaam. Maar naast de 4,1 gram eenvoudige koolhydraten zijn er nog 8,4 gram koolhydraten die meerdere bouwsteentjes hebben en geen suikers meer genoemd worden, maar gewoon koolhydraten.

  Hoe heten al die bouwstoffen – apart – in die koolhydraten , die apart minder dan 5 als apart meer dan die 5 bouwstoffen bevatten ?

  4,1 gram eenvoudige koolhydraten en 8,4 koolhydraten, moet ik die interpreteren per seconde of per 100 gram of iets anders… ?

  Mvg Esaw

  Reageer...
 • Marianne

  ik snap de uitleg, maar wat voor zin heeft het dan om op een etiket te lezen dat een deel van de koolhydraten suikers is, ik moet toch op de koolhydraten letten, van welke soort dan ook? Oke, suikers worden sneller afgebroken dan andere koolhydraten, maar voor het injecteren en de totale optelsom maakt het niet uit. Wat heb ik niet begrepen?

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?