Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!

Eergisteren is mijn vriend weer een jaartje ouder geworden! Omdat ik een dagje vrij was en mijn vriend graag wilde verrassen besloot ik om een taart te maken. Of anders gezegd, een poging te wagen tot het maken van een taart, aangezien het nog nooit eerder écht gelukt is. Omdat het voor mij iets lastiger geworden is om een aantal stukken taart naar binnen te werken, ging ik op zoek naar een alternatief waarmee ik mijn bloedglucose niet volledig in de war zou schoppen. Al snel kwam ik een paar prachtige monchoutaarten tegen online, maar daar zitten aardig wat koolhydraten in. Uiteindelijk is het gelukt om op basis van andere recepten mijn eigen koolhydraatarme monchoutaart variant te maken!

Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!

Ingrediënten voor een koolhydraatarme monchoutaart

Voedingswaarden per 1/8 stuk: 254 kcal en 13 koolhydraten

  • 5 blaadjes gelatine
  • 50 gram roomboter
  • 125 gram bastogne
  • 2 eiwitten
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram monchou
  • 3 gram stevia zoetstof
  • 20 milliliter slimpie siroop
  • 20 milliliter vruchtensap
  • 100 gram aardbeien

In deze koolhydraatarme monchoutaart zitten slechts 13 koolhydraten per 1/8e stuk! Even ter vergelijking, in de monchoutaart van Dr. Oetker zitten 38 koolhydraten per stuk. Dat is toch best wel een verschil! Inplaats van één stuk kan ik nu drie stukken taart eten! ;)

De bereiding

We beginnen met de voorbereiding. Doe een stuk bakpapier om de bodem van de springvorm en sluit deze. Ik heb een springvorm van 25 centimeter gebruikt, maar als je wilt dat de taart iets hoger wordt kan je beter een iets kleinere springvorm gebruiken. Vervolgens pak je een bakje met koud water en laat je de gelatine hier alvast in weken.

Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Tijd om de bodem te maken! Helaas kon ik geen koolhydraatarme vervanger vinden voor de bastogne. Speculaas leek in het begin ook een interessante optie, maar daar zitten meer koolhydraten in dan bastogne. Vergruis de bastogne in een keukenmachine of met de hakmolen van een staafmixer. Verwarm de 50 gram roomboter en voeg dit toe aan de gemalen bastogne. Meng het geheel en verspreid vervolgens de bastogne over de bakbodem en druk goed aan. Daarna zet je de springvorm in de koelkast.

Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Sla de eiwitten stijf tot een mooi wit schuim. Doe in een andere kom de slagroom en voeg hier de zoetstof aan toe. Bij zowel de eiwitten als de slagroom heb ik een mixer gebruikt, dat gaat prima! Verwarm met twee eetlepels water de eerste twee blaadjes gelatine totdat het vloeibaar wordt. Breng vervolgens de eiwitten samen met de slagroom en gelatine en voeg 100 gram monchou toe. Meng dit tot een glad geheel. Pak de springvorm, nadat deze tien minuten in de koelkast heeft gestaan, uit de koelkast en verspreid het mengsel over de bodem. Zet daarna de springvorm weer terug in de koelkast.

Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Verwarm de laatste drie blaadjes gelatine met drie eetlepels water. Voeg vervolgens 20 milliliter slimpie siroop en 20 milliliter vruchtensap toe aan het pannetje en laat dit al roerend afkoelen. Als het goed afgekoeld is pak je de springvorm weer uit de koelkast. Zorg ervoor dat de springvorm wel weer even in de koelkast heeft kunnen staan! Het is belangrijk dat het eerder aangebracht monchoumengsel al een beetje stevig is geworden. Indien dat het geval is verspreid je de vloeistof zachtjes als topping. Snijd de aardbeien in plakjes en leg deze op de taart. Uiteindelijk ‘smelten’ de aardbeien samen met de topping en is het lekker stevig. Zet daarna de springvorm weer terug in de koelkast.

Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!Laat de monchoutaart minimaal twee uur in de koelkast staan. Hoe langer je wacht, des te lekkerder en steviger de taart is. Omdat de topping aan de zijkant van de springvorm kan plakken is het handig om met een mesje de rand een beetje los te maken voordat je de springvorm open maakt. Et voilà! Je hebt een koolhydraatarme monchoutaart gemaakt!

Koolhydraatarme Monchoutaart; Homemade!

Hebben jullie zelf wel eens een monchoutaart gemaakt?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

  • Renske

    Nog gefeliciteerd met de verjaardag van jouw vriend! :) Lief dat je hem verraste met een lekkere taart! Het ziet er heerlijk uit! :)

    Reageer...
  • Anne

    Oh dit klinkt écht wel goed! Ik bewaar ‘m, ga dit recept zeker eens proberen! En nog gefeliciteerd met je vriend :)

    Reageer...
    • Lauriëtte

      Dankjewel Anne! Laat je weten wat je ervan vindt? Ben benieuwd! :D

      Reageer...
  • Ysanne

    Ah gefeliciteerd nog met je vriend! Deze taart ziet er echt heeerlijk uit :)

    Reageer...
  • Elsbet | La Vie Pure

    Oh, wauw, het ziet er ook heel mooi uit!

    Reageer...
  • Moniek

    Nog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je vriend! De taart ziet er heerlijk uit!

    Reageer...
  • Britt • Annebrittures

    Nog een keertje, ik kijk echt naar je op, op vlak van hoe je met je diabetes omgaat. Je laat je kopje niet hangen en je krijgt het voor elkaar om een heerlijke taart in elkaar te steken zonder glucose. En hij ziet er lekker uit, oooh! Mijn papa maakt dit elke keer als er iemand jarig is, jum. Nog gefeliciteerd met de verjaardag van je vriend!

    Reageer...
    • Lauriëtte

      Wat lief Britt. Ik word er echt helemaal stil van. Ben blij dat ik zo’n uitwerking kan hebben, word ik echt heel gelukkig van. De steun die ik krijg betekent zo enorm veel voor mij! Dankjewel!

      Reageer...
  • Madam Elisa

    Heerlijk, wij maken ze wel vaker met verjaardagen. Is bijna een standaard taart op verjaardagen in onze familie.

    Reageer...
  • vanerika

    Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je vriend!
    Ook wij zijn de laatste tijd van het meer zelf bakken (net als zovelen), dus dit is weer een leuke toevoeging aan de recepten die ik al heb. Dank je wel!

    Reageer...
  • Jolanda

    Hallo..Heerlijk monchoutaart. Neem het recept ff over! Deze is idd iets gezonder voor ons dan de dr. Oetker..
    Ben even aan het lezen geweest op je blog. Leest lekker weg en herken sommige dingen heel goed. Acceptatie.. doorgaan..werk..thuis ..vakanties..feestjes..soms ff slikken en door. Positief blijven. Tis zo het Tis. En heel af en toe mogen we best lekker zondigen!
    Ga dit taartje zeker een x maken.
    Thx

    Reageer...
    • Lauriëtte

      Wat een lieve reactie! :D Laat je me weten wat je ervan vond? Ben benieuwd!

      Reageer...
  • Anne

    Je hebt me zojuist echt echt echt dolgelukkig gemaakt.
    Ik ben helemaal fan van monchoutaart, alleen het recept wat wij thuis meestal maken, heeft ongeveer 60/70 koolhydraten per puntje, wat echt belachelijk is voor een puntje taart.

    Ik ga dit sowieso maken, maar ik denk dat ik een iets kleinere vorm pak, dan is hij ietsie hoger.

    Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
  • Interesse in een samenwerking?