Het kiezen van kleuren voor in ons nieuwe huis

Of het nu een nieuw huis is of niet; het kiezen van kleuren voor in huis is lastiger dan gedacht. We willen het graag in één keer goed doen, maar het blijft altijd de vraag of je tevreden zult zijn met het eindresultaat. Dat heeft namelijk niet alleen te maken met de kleur, maar ook met de lichtinval en het formaat van de ruimte. Of het een succes is weet je vaak pas als het klaar is. En dat maakt het nu juist zo spannend. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de wanden van hun huis wit te laten en om één muur een kleurtje te geven. Mocht je dan niet blij zijn met die ene muur, dan kun je die overschilderen zonder dat je je hele huis gelijk weer over hoeft te doen. Dat gaat ook onze tactiek worden! ;)

In ons nieuwe huis hebben we een wandoppervlakte van meer dan 300 m². De wanden gaan afgewerkt worden met glasvezelbehang en zullen daarna gewit worden, tenzij we ervoor kiezen om een kleurtje toe te voegen aan de wand. Maar ja, dan komt de lastige vraag: voor welke kleur ga je dan?

Waar we rekening mee moeten houden

Ondanks dat we in het nieuwe huis van plan zijn om veel van onze huidige meubels te vervangen, zijn er altijd een aantal items die je liever niet vervangt en waar je dus rekening mee moet houden. In ons geval is dat bijvoorbeeld een rood kleuraccent. De kleur rood is mijn lievelingskleur, maar ook de lievelingskleur van mijn vriend. Dat uit zich in rode kaarsen, rode kussens, rode eetkamerstoelen, een rode waterkoker, rode handdoekjes, etc. De hoeveelheid rood zal niet overheersend zijn, maar het moet wel kunnen matchen met de kleuren die we voor ons nieuwe huis gaan kiezen.

De basis: wit vs. zwart

Tijdens het maken van onze moodboards werd duidelijk dat mijn vriend en ik redelijk op één lijn zitten, met een kleine uitzondering wat betreft de keuze voor wit en/of zwart in het interieur. In de basis kiezen we allebei voor hout en wit, maar waar ik graag lichte kleuren toe wil voegen, kiest mijn vriend eerder voor donkere industriële accenten. Uiteindelijk zal het een combinatie van zwart/wit met hout worden en komen we er wel uit; maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Mijn favoriete kleuren voor in huis

In huis is een goed kleurenplan de basis voor een mooi en evenwichtig interieur. Omdat we binnenkort toch echt een keuze moeten gaan maken, heb ik een selectie gemaakt van mijn vier favoriete kleuren die ik graag terug zou willen zien in ons nieuwe huis.

Roze

Het is een kleur die je op dit moment terugziet in alle woonbladen: het poederachtige roze. Vrouwelijk, maar niet direct het barbieroze dat vaak verwacht wordt bij het horen van roze. Van alle kleuren is dit waarschijnlijk de meest lastige kleur om mijn vriend van te overtuigen. Ondanks dat het steeds vaker als neutrale kleur gebruikt wordt blijft het toch roze…

Groen

Dé kleur waarvan we allebei vrij zeker zijn en ook al helemaal voor ons zien. Lichtgroen op de wand, gecombineerd met een mooie witte keuken en betonnen kleuraccenten. Je ziet deze kleur net zoals het poederroze nu veel terugkomen in woonbladen, veelal in een botanische setting. Prachtig!

Het kiezen van kleuren voor in ons nieuwe huisHet kiezen van kleuren voor in ons nieuwe huis

Blauw

Een diepblauwe kleur staat eigenlijk pas sinds kort in mijn lijstje van mooiste kleuren. Doordat het in tegenstelling tot bovenstaande pasteltinten een vrij harde kleur is, vind ik het extra spannend om zo’n kleur toe te voegen aan een interieur. Misschien dat het mooi staat op de achterwand van de slaapkamer. Zo’n kamer mag toch ook wel wat donkerder er warmer zijn dan de andere kamers. En het blauw is ook gelijk mooi te combineren met ons okergele dekbed!

Geel

Vorig jaar riep ik nog vrolijk dat er in ieder geval één wand in het nieuwe huis okergeel zou worden. Inmiddels ben ik daar eigenlijk niet meer zo zeker van. Het is dan misschien wel een hele vrolijke kleur, maar daardoor ook erg aanwezig en misschien zelfs wel wat schreeuwerig. Misschien dat ik het eerder als accentkleur terug zou willen laten komen, dan dat het een hele wand in beslag neemt.

Het kiezen van kleuren voor in ons nieuwe huisHet kiezen van kleuren voor in ons nieuwe huis

Over een paar weken hebben we een afspraak met een interieurstylist, die ons hopelijk kan begeleiden in het uitzoeken van raamdecoratie, maar ook met de kleurkeuze voor ons nieuwe huis. In principe is het niet nodig om gelijk op de eerste dag al kleur op de wanden te hebben; maar als we dan toch bezig zijn, kunnen we op z’n minst proberen om het in één keer goed te doen! :)

Welke kleuren komen terug in jouw huis?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Lilian

  Toen we in ons eerste eengezinshuis trokken en we allebei een ‘eigen’ (computer-) kamer hadden, besloot ik om mijn kamer helemaal geel te verven me groene accessoires, omdat ik hoopte dat ik dan altijd een lentegevoel zou houden. Wat een miskleun, het was echt vreselijk!
  Sindsdien neemt mijn man vaak de leiding qua kleur ;-) In het verleden hebben we bruine en oranje muren gehad (met veel hout, echt erg mooi) en nu hebben we een blauwe bank en een gele stoel dat ook erg mooi staat. De muren zijn overigens wel wit, met zwarte kleuraccenten hier en daar.

  Reageer...
 • Kimberley

  Groen is echt prachtig. Gelukkig zijn muren ook snel over te schilderen dus mocht je een kleur beu zijn dan kun je hem gewoon een nieuw kleurtje geven. Ik moet eerlijk toegeven dat wij vooral voor zwart-wit zijn gegaan :)

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?