Kerstornamenten punniken; Kerst DIY!

Laatst zag ik ergens een artikel met daarin gepunnikte woorden als decoratie voor in huis! Stom natuurlijk dat ik niet meer weet waar ik dat artikel heb gezien en door wie het was geschreven, maar ondanks dat was ik wel geïnspireerd! Wekenlang zat het plan in mijn hoofd. Toen ik eenmaal de benodigde spulletjes had gekocht en klaar was om te beginnen, kreeg ik opeens de ingeving om iets anders te doen en ging ik kerstornamenten punniken!

Kerstornamenten punnikenJe koopt een punnikklosje, een bolletje wol of touw, ijzerdraad en een haaknaaldje of stokje. Ik kocht mijn punnikklosje bij de Flying Tiger. Omdat ik zelf nog een haaknaald in huis had, besloot ik daarmee aan de slag te gaan, dat gaat toch iets makkelijker dan met een stokje. Omdat het al jaren geleden was dat ik had gepunnikt, had ik een opfriscursus nodig. Op de website van Mirte, genaamd handwerkles (geweldige website!!) keek ik een video over punniken en had ik in acht minuten weer geleerd hoe ik moest beginnen, hoe het basisprincipe van punniken werkt en hoe ik het moest afsluiten, super fijn! Vervolgens ben je ready to go om je eigen kerstornamenten te punniken.

Kerstornamenten punnikenKerstornamenten punnikenMaar wat is dan het verschil met gewoon punniken? Nou, dat is er eigenlijk niet, behalve dat je voor deze DIY ijzerdraad toevoegt. Vervolgens kan je aan het einde zelf bepalen of je er een mooi woord van maakt, of dat je er een leuke ster van maakt voor in de kerstboom! Ik begon met het maken van de rode ster. Op de foto kan je zien dat de rechterkant heel erg strak gepunnikt is en de linker kant iets losser. Bij dit eerste experiment gebruikte ik wol dat best wel dik was. Nu heb ik er niet zoveel verstand van, maar voor de kenner; op de verpakking staat dat je haaknaald nummer 7 nodig hebt.

Omdat het met de dikke wol een beetje moeizaam ging, besloot ik om het kerstboomornament te maken met dunner wol, helaas heb ik daarvan niet de precieze dikte, maar op de foto’s kan je zien dat de wol van het kerstboompje een stuk dunner is! Dit punnikte ook een stuk fijner en daarom was dit ornament ook veel sneller gemaakt. Voor beide ornamenten had ik zo’n 30 centimeter gepunnikt, dat is lang genoeg om een mooi ornament van te buigen. Aan het einde wikkel je het wol om het ijzerdraad heen en buig je het mooi in elkaar zodat je niks meer van het ijzerdraad ziet!

Kerstornamenten punnikenKerstornamenten punnikenKerstornamenten punniken

Gaan jullie ook kerstornamenten punniken en deze in de kerstboom hangen? :D

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Dina

  Wat een super leuk idee! Vroeger had ik ook zo’n leuk punnik-ding, maar heb volgens mij nog nooit begrepen hoe het nu echt werkt. Ik wilde ook graag allemaal mooie dingetjes knutselen voor in de kerstboom, maar nu ik een kitten heb ben ik me er niet meer zo zeker van haha.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ik denk dat deze kerstornamenten niet heel erg kittenproof zijn nee! :P

   Reageer...
 • Stella

  Ahhhhhh zo lief! Wat een leukerds! En veel leuker dan die kant en klare dingen kopen, toch? Ik weet niet of ik het geduld er voor zou hebben, though. Vroeger had ik zo’n punnik-paddestoeltje en mijn gedachten dwaalde al af als mama alleen al ‘punnik’ zei. Anyways, ik denk dat ik het nu wel leuker vind om te doen dan vroeger. Meer rust in m’n kont nu ik een ouwe sok ben, hihi. Nee grapje, ik zit een beetje te kletsen over niks. Echt heel leuk Laurie (: Liefs X

  Reageer...
 • Xaviera

  Wat een ontzettend leuk en creatief idee! Het ziet er mooi uit! Ik heb heel slecht in dit soort dingen, te weinig geduld denk ik haha. Een vriendin van mij kan de mooiste dingen haken, altijd erg leuk om te zien :)

  Reageer...
 • Merdjelin

  Creatieveling! Echt super leuk gedaan en ook nog eens budget!! Ga deze zeker onthouden x

  Reageer...
 • Carola

  Wat leuk bedacht!

  Reageer...
 • blauwesokken

  Woooow punniken, dat is lang geleden! Ik vond het “vroeger” al een hilarisch en stom woord en nu nog steeds hahaha. Maarrrr het resultaat is superleuk! Ik word hier wel enthousiast van! :-)

  Reageer...
 • Elisa

  Eigenlijk is dit wel heel erg grappig, maar neen hier komt dit niet in de kerstboom :) Hier word de kerstboom het zelfde als vorig jaar :) was daar zo blij mee ;)

  Reageer...
 • Anneleen

  Oh wat leuk gedaan! Geeft zo’n “natuurlijk” resultaat vind ik met die rood en groene kleurtjes en die wol. Ik hoop dat je dat begrijpt wat ik bedoel ;)

  Reageer...
 • ELIONORA

  IK BEN SINDS KORT WEER AAN HET PUNNIKEN…EN BEN ERG BLIJ DAT IK ER WEER AAN BEGONNEN BEN,VROEGER WEL GEDAAN…MAAR DAT IS WEL 65jr. GELEDEN…O,O WAAR IS DE TIJD GEBLEVEN. IN DE MIDDAG GA IK EEN UURTJE PUNNIKEN…EN VIND HET HEEL ONTSPANNEN…IK ZOCHT EEN SITE OVER PUNNIKEN,EN DEZE VOND IK LEUK! VR.GROETJES…..

  Reageer...
 • Renate

  Punniken? Nog nooit van gehoord. Haha. Mijn klasje heeft dat onderdeel waarschijnlijk overgeslagen. Het resultaat ziet er wel onwijs leuk uit. Heel schattig voor in de kerstboom.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?