Interieur inspiratie; maak een moodboard!

Wie mij al wat langer kent, weet dat ik mijn tijd graag doorbreng met het verzamelen van inspiratie. Vroeger had ik notitieboeken vol met mooie plaatjes, inmiddels heb ik een bomvol Pinterest account, waar ik elke dag wel weer een aantal nieuwe afbeeldingen aan toevoeg. Begin maart zijn ze begonnen met de bouw van ons nieuwbouwhuis, wat voor ons het startsein is geweest om ons bezig te gaan houden met de afwerking en inrichting van het huis. We hebben nog heel veel uit te zoeken en dat maakt het verzamelen van inspiratie nu nog leuker!

Eind vorig jaar hebben we al veel tijd doorgebracht op verschillende woonboulevards om onze keuken en badkamer uit te zoeken. Dat zit er inmiddels op; nu is het tijd om op zoek te gaan naar een vloer, mooie kleuren voor de muren en toch ook wel een aantal nieuwe meubels. We hebben het geluk dat onze persoonlijke stijlen redelijk overeenkomen. Maar ondanks dat we vaak voor dezelfde materialen, kleuren en meubels kiezen, kwamen we er tijdens ons laatste bezoek aan een woonwinkel achter dat we het toch niet altijd helemaal met elkaar eens zijn..

Maak je persoonlijke stijl inzichtelijk met een moodboard

Als je het niet met elkaar eens bent in een woonwinkel wordt het al snel een welles nietes verhaal. De één vindt het mooi en de ander niet. Uiteindelijk kun je terechtkomen in een eindeloze discussie of gaan voor een compromis. Maar voordat je zover bent, bedachten wij dat het verstandiger is om eerst de verschillen in smaak en persoonlijke stijl inzichtelijk te krijgen; bijvoorbeeld aan de hand van een moodboard. Als je regelmatig woonprogramma’s kijkt zoals vtwonen, dan zijn de volgende woorden van Viktor Brand je waarschijnlijk niet onbekend: “Ik heb hier een stapeltje woontijdschriften en voor allebei een moodboard. Laat zien wat je mooi vindt!”

Interieur inspiratie; maak een moodboard!

Knippen en plakken

En dus kochten we twee stukken karton en haalden we op een zondagmiddag een stapel woontijdschriften tevoorschijn. Het digitaal verzamelen van inspiratie is leuk; maar knippen en plakken vind ik nog steeds het allerleukst. Als je geen woontijdschriften in huis hebt, breng dan een bezoekje aan een woonboulevard. Als je daar bij elke winkel een catalogus meeneemt kom je ook al een heel eind. Terwijl ik door de tijdschriften bladerde knipte ik alle meubels, kleuren en materialen uit waar ik een goed gevoel bij kreeg. Zo ontstond er langzaam maar zeker een stapeltje afbeeldingen met mijn persoonlijke stijl. Vervolgens heb ik geprobeerd om de verschillende sfeertjes en stijlen te combineren, net zolang totdat het voor mijn eigen gevoel één geheel was.

Interieur inspiratie; maak een moodboard!

Scandinavisch gecombineerd met natuurlijke materialen

In mijn moodboard kun je zien dat ik houd van een Scandinavische stijl; minimalistisch, strakke designmeubels en veel wit. Maar ook vind je wat warmte terug in de vorm van natuurlijke materialen zoals hout, bamboe en heel veel planten. In onze moodboards matchen mijn vriend en ik (gelukkig) weer op veel vlakken. Zo willen we allebei een houten vloer (van PVC), witte muren met eventueel een accentkleur en hebben we ook per toeval allebei dezelfde soort trap uitgekozen. Toch zitten er ook nog wat verschillen in. Qua inrichting zit ik meer richting het licht Scandinavische en mijn vriend meer richting het donker industriële. Uiteindelijk is dat wel te combineren, we weten nu in ieder geval waar we bij elkaar rekening mee moeten houden.

Interieur inspiratie; maak een moodboard!

Kleuren

Het gevaar van woontijdschriften is dat je automatisch gebruik maakt van trendkleuren, waardoor je nu misschien een groen moodboard hebt, terwijl jouw voorkeur toch echt uitgaat naar okergeel. Om dat te voorkomen, zijn we voordat we aan de slag gingen met onze moodboards naar de bouwmarkt geweest voor een aantal kleurstaaltjes. Zo vind ik de kleuren rood en okergeel erg mooi in een interieur, maar komen deze (zoals verwacht) nergens terug in mijn moodboard. Op basis van de moodboards kun je een kleurenpalet maken, wat goed van pas kan komen bij het uitzoeken van meubels. Nu we weten waarin we verschillen, kunnen we veel gerichter keuzes maken en op zoek gaan naar de juiste aankleding van ons toekomstige huis!

Interieur inspiratie; maak een moodboard!Interieur inspiratie; maak een moodboard!

Heb jij wel eens een moodboard gemaakt?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Eva

  Wat leuk! We zitten een beetje in dezelfde fase denk ik; ze zijn ons huis nu ook aan t bouwen en we moesten eind vorig jaar ook de keuken en badkamer uitzoeken. Ik vind t heerlijk om te bladeren in woontijdschriften, en m’n Pinterest staat bomvol inspiratie ;)

  Reageer...
 • dionne

  Ziet er heel mooi uit! Als we weer gaan verhuizen wil ik dit ook doen, zodat we zeker weten wat ze allebei tevreden zijn, haha!

  Reageer...
 • Merel

  Ik wil het altijd maken maar kom er niet altijd aan toe. Voor dit jaar heb ik een moodboard gemaakt. Eentje die goed is gelukt. Wanneer ik weer inspiratie op wil doen om mijn studentenkamer te veranderen ga ik zeker zo’n interieurmoodboard maken!

  Reageer...
 • Stella

  Waaauw, wat is jouw moodboard mooi! Holy moly! Ik heb dit nog nooit echt gedaan voor een interieur, maar ik denk wel dat ik dit zou gebruiken als ik echt een heel huis in zou ‘moeten’ richten. Stiekem kan ik me daar nu al op verheugen, hihi. Ik ga vast woonmagazines sparen (: Liefs!

  Reageer...
 • Het kiezen van kleuren voor in ons nieuwe huis - Wish Flower

  […] het maken van onze moodboards werd duidelijk dat mijn vriend en ik redelijk op één lijn zitten, met een kleine uitzondering wat […]

  Reageer...
 • Rianne

  Met Mooddii kun je ook een leuk moodboard maken!

  Reageer...
 • 50 dingen om in je eentje te doen (zonder internet) - Wish Flower

  […] Maak een moodboard of een vision board […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?