Inspirerend boek; Leef van Laura Maaskant

Toen LEEF!, het boek van Laura Maaskant halverwege 2014 gepubliceerd werd, had ik het boek al vrij snel in huis. Door de interviews met Laura die ik had gezien bij programma’s zoals de De Wereld Draait Door was ik nieuwsgierig geworden naar het volledige verhaal achter de keuze om de behandelingen te staken en haar kanker te laten voor wat het is. Hoewel ik erg benieuwd was, heeft het boek toch een lange tijd ongelezen in mijn boekenkast gestaan; Tot begin dit jaar, toen ik het boek meenam naar een weekendje in Limburg en het daar in twee dagen uitlas.

Het motto van Laura; Leef!

Laura Maaskant is vijftien jaar als ze hoort dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft. Na een lang en zwaar behandeltraject met chemo’s en operaties wordt ze genezen verklaard en verandert ze van een meisje zonder toekomst, weer in een meisje mét toekomst. Na het afronden van de middelbare school besluit ze om kunstgeschiedenis te gaan studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoewel ze weer vol in het leven staat, worden er kort na de start van haar studie uitzaaiingen gevonden en kiest ze er bewust voor om deze niet te behandelen. Doordat ze het eerste behandeltraject heeft meegemaakt weet ze hoe dit de kwaliteit van het leven kan verlagen, terwijl ze juist samen met haar familie en vrienden wilt genieten van het leven.

Inspirerend boek; Leef van Laura MaaskantToen het boek gepubliceerd werd durfde ik het niet te lezen omdat ik bang was voor de confrontatie. Toentertijd zat ik namelijk met mijn quarterlife crisis thuis, terwijl Laura er juist voor pleit om te genieten van het leven. De manier waarop ze deze gedachte over brengt is prettiger dan verwacht. Het is geen “je moet genieten van elke seconde, want je weet nooit wanneer het te laat is” boek, het is juist heel erg open, eerlijk en vooral gefocust op de keuzes en gedachten van Laura. Bijna drie jaar na de tweede diagnose is Laura nog steeds bij ons en ik hoop dat ze, samen met haar mooie woorden en inzichten nog lang bij ons zal blijven. Overigens gaat er op dit moment trouwens een theatertour door Nederland, gebaseerd op het boek van Laura.

Heb jij LEEF! van Laura al gelezen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

  • Stella

    Heftig. Jeetje. Ik denk inderdaad dat dit heel confronterend is. Ik heb alles wat mijn hartje begeerd, maar soms vind ik het lastig om echt te genieten van alles. En dan schaam ik me, als ik dan zo’n verhaal lees, bijvoorbeeld. Maar het is goed: je moet er niet voor weglopen, maar je realiseren dat het ook allemaal honderdmiljoen keer erger kan.. Het lijkt me een heel mooi boek. Ik weet verder niet zo goed wat ik ervan moet zeggen. Wat een sterk meisje is het.. Liefs!

    Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
  • Interesse in een samenwerking?