Inspiratie: drie mogelijke thema’s voor onze tuin

Heerlijk na werk nog even in het zonnetje zitten, ’s avonds buiten eten en in het weekend even helemaal tot rust komen met een boek in de zon. Ik kan niet wachten totdat we in onze toekomstige tuin kunnen zitten. Het is nu nog een grote zandbak, maar daar zal snel verandering in komen als we ons nieuwe huisje mogen betreden. Hoewel het nog eventjes duurt, is het inmiddels wel tijd om ook alvast na te denken over wat we met de tuin willen doen.

Onze toekomstige tuin

Vergeleken met andere nieuwbouwwoningen zoals die van ons, krijgen we een tuin van een gemiddeld formaat. In mijn beleving is het een grote oppervlakte, maar dat is het natuurlijk al snel als je de afgelopen jaren alleen maar een balkonnetje had! ;) Onze voortuin zal zo’n 25m² worden en onze achtertuin 55m². In mijn hoofd zie ik de tuin al helemaal voor me; hoewel er nog niet echt één lijn in zit qua wat ik zou willen. Het kiezen van de ondergrond, indeling, materialen, buitenlampen, etc. Er is zoveel keus! In mijn gedachten wordt onze tuin een beetje modern, een beetje romantisch en neigt het ook al snel naar een tweede woonkamer; maar dan buiten! Hoewel ik weet dat we keuzes moeten maken, zijn dit de drie thema’s die ik graag terug zou willen zien in onze toekomstige tuin:

Modern en praktisch

Grote tegels, een klein stukje gras, moderne buitenlampen en hier daar een struikje en wat bloembakken. Dat is waar ik aan denk als ik het heb over een moderne en praktische tuin. Voor onze tuin zou dat betekenen dat we vanaf de woning een pad hebben naar de achterkant van de tuin, waar het schuurtje staat. Langs dat pad kunnen we een grote bloembak plaatsen, met daarin buitenlampen zodat het pad mooi verlicht is. Aan de andere kant van het pad is ruimte voor een grasveldje. Bij de openslaande deuren kunnen we een terras maken; hoewel het plaatsen van een lounge set of tuinset daar lastig zal zijn, aangezien er ruimte moet zijn voor de deuren. We kunnen het terras verderop in de tuin maken, maar dan hebben we ’s avonds wel wat minder lang zon.

Inspiratie: drie mogelijke thema's voor onze tuin

Romantisch

Je hoeft een tuin tegenwoordig niet meer helemaal vol te zetten met rozen om het romantisch te maken. Bij een tuin vind ik het belangrijk dat er sfeer in zit. Hier kun je voor zorgen door het gebruik van de juiste decoratie en buitenlampen, maar ook door in de basis te kiezen voor een goede combinatie van kleuren, materialen en vormen. Geen recht pad, maar een kronkelpad van kiezelstenen. Geen bloembakken van steen, maar juist van een natuurlijk materiaal zoals hout of bamboe. En geen moderne buitenlampen en grote schijnwerpers, maar juist subtiele romantische verlichting in de vorm van lichtslingers, lampionnetjes en kaarsen. Om de tuin nog romantischer te maken zou ik dolgraag een pergola willen om deze te laten begroeien met klimplanten. Daarmee gaat je tuin de hoogte in zonder je buren tot last te zijn, kun je makkelijk kleine buitenlampen bevestigen zoals lampionnetjes én heb je ook gelijk wat extra schaduw!

Inspiratie: drie mogelijke thema's voor onze tuin

Tweede woonkamer

Je wilt een boek lezen op de bank, genieten van je avondeten op een stoel en je wilt naast een eenvoudig stukje vlees van de barbecue ook graag je gehele wokmaaltijd bereiden in de tuin. Daarmee heb je al snel een tweede woonkamer, maar dan in je tuin. Het culinaire gedeelte kunnen we achterwege laten, dat vind ik persoonlijk niet zo belangrijk; maar de keuze tussen een lounge set en tuinset is een ander verhaal! Het liefst heb ik een gedeelte met een tuinset om ’s avonds te eten, én een soort mini woonkamertje met een lounge set om te ontspannen. Vooral bij het lounge set zie je steeds meer dat het gecombineerd wordt met een bijzettafeltje, een kleed voor buiten en de juiste buitenlampen. Daardoor wordt het al snel een uitgebreide zithoek. Qua buitenlampen hebben ze nu zelfs ook al vloerlampen en kleine tafellampjes. Gelijk een goede manier om het romantische thema te combineren met een tweede woonkamer! ;)

Inspiratie: drie mogelijke thema's voor onze tuin

Welk thema is terug te vinden in jouw tuin?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Irene

  Een combinatie van de drie zou m’n ideale tuin zijn! :D

  Reageer...
 • René

  Je gaat het grasmaaien echt vervelend vinden. Zit nog best veel werk in, dat bijhouden. Daarom in de nieuwe tuin _geen_ gras meer ;) ! Maar gewoon twee kleuren steen (terras/pad) en hoge borders en iets overkappen voor de Nederlandse zomers/BBQ

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Misschien is het wel heel erg ontspannend! ;) We gaan het zien!

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?