In de zon op het terras op Koningsdag

Brrr. Wat was het gisteren koud he? Het zal mij niks verbazen als dit de koudste Koningsdag ooit was. Ik vind de switch naar Koningsdag overigens nog steeds wennen hoor, het is zo vanzelfsprekend om Koninginnedag te zeggen. Grootse plannen om Koningsdag gisteren te vieren had ik niet. Het liefst vermijd ik op dat soort dagen juist de drukte en zie ik het meer als een normale vrije dag. Lekker uitslapen, lunchen en op ons gemakje over de kleedjesmarkt rondstruinen; want ondanks dat ik niet zo’n liefhebber ben van de drukte, vind ik dat wel erg leuk.

De kleedjesmarkt in Capelle aan den IJssel

In het centrum van Capelle aan den IJssel is er ieder jaar in de periode rondom Koningsdag een grote kermis. Mijn oude middelbare school staat ernaast en als pubermeisje ging ik daar na schooltijd naartoe om al mijn verdiende euro’s weer uit te geven. Jeugdsentiment! Op Koningsdag is er op het plein naast de kermis een grote vrijmarkt met kraampjes die je kunt huren en in het gebied daaromheen zitten allemaal kinderen met hun kleedje.

Op de markt zag ik al snel een boek dat ik op mijn verlanglijstje heb staan: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Naast het boek lag een vrij recente uitgave van Psychologie Magazine. Een vriendelijke mevrouw zei dat ik het samen voor 50 cent mocht hebben, waarop een man (vermoedelijk haar man) lacherig zei: “Dat vraag je er toch niet voor? Dan had je het beter weg kunnen gooien”. We lachten er allemaal om en uiteindelijk gaf ik de mevrouw een hele euro. Nog steeds een koopje. Een paar kraampjes verderop zag ik tussen allemaal oude boeken een boek van Saskia Noort en Heleen van Royen die ik samen voor drie euro mocht hebben. Prima! Drie boeken en een tijdschrift voor vier euro in totaal. Zo doen we dat! ;)

In de zon op het terras op Koningsdag

Na de kleedjesmarkt in het centrum van Capelle bezocht te hebben, reden we nog even naar Capelle Schollevaar waar ik mij van vroeger nog kon herinneren dat ik daar zelf met mijn kleedje had gezeten. Er waren wel wat kleedjes, maar het was minimaal.

In de zon op het terras

Richting het einde van de middag zijn we naar de Kralingse Plas gereden. Ondanks dat het koud was, liet het zonnetje zich regelmatig zien. Als we ergens een plekje uit de wind konden vinden was het prima te doen op een terrasje. En gelukkig vonden we dat plekje. Met een prachtig uitzicht over de Kralingse Plas en de skyline van Rotterdam hebben we een verse muntthee gedronken en bitterballen gegeten. Beter kun je Koningsdag niet vieren, toch? Voor de rust en de stilte hoefden we het niet te doen, want aan de andere kant van de plas was een groot festival gaande. Gelukkig vonden we het niet héél storend en hebben we fijn de rest van de dag op het terras gezeten.

In de zon op het terras op KoningsdagIn de zon op het terras op KoningsdagIn de zon op het terras op Koningsdag

Op middagen zoals gisteren besef ik mij altijd dat ik veel vaker de natuur in zou willen. Staren naar de wolken, luisteren naar het kabbelende water en aandachtig alle vogeltjes in de gaten houden. Gisteren zag ik allemaal kleine eendjes rondwaggelen. Zó lief, ik kan er echt uren naar kijken…

Wat heb jij gedaan op Koningsdag?