Hypo-unawareness tijdens de nacht

Mijn bloedsuikertjes zijn helemaal van slag. Waar ik laatst mijn eerste echte low had na het eten, had ik er nu eentje midden in de nacht. Low wil zeggen dat het bloedglucose dusdanig laag is, dat de meter het niet meer kan meten. In het geval van mijn Freestyle Libre betekent dit dat de bloedglucosewaarde onder de 2.2 mmol/l is. Na mijn overstap naar de Freestyle Libre kwam ik er vrij snel achter dat ik aanhoudende nachtelijke hypo’s had. Normaal gesproken werd ik altijd wakker van een hypo in de nacht; badend in het zweet en een beetje verward, maar ik werd tenminste wel wakker. Blijkbaar is de gevoeligheid steeds iets minder geworden en heb ik hypo-unawareness tijdens de nacht ontwikkeld…

Wat is hypo-unawareness?

Als je een hypo niet meer voelt aankomen kun je spreken van hypo-unawareness. Signalen zoals trillen en transpireren krijg je niet meer goed door, waardoor je er eigenlijk iets te laat bij bent. Overdag voel ik mijn hypo’s nog redelijk goed aankomen, maar ook dat wordt steeds iets minder. In de nacht slaap ik tijdens een hypo gewoon door en zie ik regelmatig de volgende ochtend dat mijn bloedglucosewaarden de hele nacht te laag zijn geweest.

Hypo-unawareness tijdens de nacht

Het gaat even niet zo lekker..

De laatste paar weken zit ik in de nacht vaak te laag en overdag te hoog. Ik ben een klein beetje ontregeld, zo lijkt het. Voor mijn gevoel heeft de honeymoonfase definitief afscheid genomen en moet ik het nu allemaal zelf doen. Daardoor moet ik alles opnieuw leren; mijn lichaam reageert nu bijvoorbeeld heel anders op bepaalde voedingsmiddelen zoals een pizza en brood, maar ook als ik insuline bijspuit. Overdag is het allemaal nog goed in de gaten te houden, maar vooral in de nacht is het natuurlijk moeilijk te controleren.

Gek genoeg werd ik in de nacht van vrijdag op zaterdag wél wakker van een nachtelijke hypo. Ik heb dan misschien wel last van hypo-unawareness, maar blijkbaar word ik nog wel wakker als het écht te laag wordt. Gelukkig maar! Op mijn bloedglucosemeter stond weer low.. Omdat ik zo’n lage bloedglucosewaarde een beetje eng vind maakte ik mijn vriend wakker, zodat hij eventueel kon helpen als het opeens toch niet goed zou gaan. Na een pakje appelsap, wat dextro en brosse eierkoekjes ging mijn bloedglucose weer omhoog.

Hypo-unawareness tijdens de nachtHet vreemde was dat ik rond vijf uur ’s ochtends eventjes wakker werd en mij omdraaide. Normaal gesproken slaap ik vrij vast, dus dat was al vreemd. Nog vreemder was dat ik op dat moment een lucide droom had; ik droomde dat ik samen met mijn vriend bij een zwembad was, op het dak van een mooi hotel. Opeens begon het out of nowhere te stormen, écht hard te stormen. Zo hard dat al onze spulletjes wegwaaiden, waaronder mijn bloedglucosemeter. Ik rende erachteraan, want ik moest mijn bloedglucosemeter hebben! En logisch achteraf gezien, mijn lichaam probeerde mij toch iets te vertellen.. ;)

Een dag om snel te vergeten

Gisteren was één van de slechtste dagen die ik ooit heb gehad, wat diabetes betreft. Na mijn nachtelijke snackavontuur had ik een flinke piek en na mijn ontbijt werd ik getrakteerd op mijn derde low; terwijl ik normaal gesproken altijd een klein piekje heb na mijn ontbijt! Er leek geen einde aan te komen. Ondertussen begon ik mij met de minuut slechter te voelen, van zulke heftige hypo’s word je blijkbaar hartstikke misselijk. Richting het einde van de dag begon ik mij langzaam weer iets beter te voelen en wat het weer even voorbij met de hypo’s.

Wat is jouw ervaring met hypo-unawareness?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Marcel

  Hallo Lauriëtte, zeer vermoeiend zo’n etmaal! Zelf heb ik de ervaring dat de hypo-unawareness afhankelijk is van je HBa1C waarde. M.a.w. hoe beter (lager) je bent ingesteld hoe lager je moet komen te zitten voor dat alle toeters en bellen afgaan. Na een periode van te hoge HbA1c waarde werd ik al voor een hypo gewaarschuwd met BS van 4,2! Bespreek het zeker met je internist want het blijft maatwerk. Bij mij is de hypo-awareness weer verdwenen. Succes!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Marcel, bedankt voor je reactie! Mijn HbA1c is ook altijd vrij laag.. Rond de 45. Goed om te horen dat het bij jou weer verdwenen is! Ik ga proberen om ook weer iets hoger te zitten, ook niet altijd een pretje, maar beter dan continu hypo’s.. Fijne zondag!

   Reageer...
 • Tarinda

  Pfff wat rot zeg! Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar dikke knuffel voor jou!

  Reageer...
 • Anne

  Soms word ik toch wel een beetje kriebelig van die post-honeymoon verhalen hoor. Super naar dat alles nu zo schommelt, en dat je je hypo’s niet goed voelt!

  Hypo-unawareness … Tsja. Sinds mijn diagnose 7 maanden geleden heb ik al super veel hypo’s gehad maar ik ben er nog nooit wakker mee geworden. Af en toe vind ik dat wel verdacht. Diabetes hebben staat bij mij ’s nachts gewoon op pauze en het balanceren gaat overdag verder. Ik vraag me wel ooit af of ik ze écht niet ’s nachts heb, want de hba1c is wel erg laag, en ik meet zo nu en dan waardes van 2,1 ofzo.
  Toch een keer overleggen in het ziekenhuis, denk ik.

  Sterkte!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Denk dat de Libre voor jou ook wel interessant kan zijn, dan heb je daar gelijk inzicht in! :) Dank je!

   Reageer...
   • Anne

    Net te horen gekregen dat ik eind januari een diagnostische sensor krijg. Dat zal ook helpen :)

    Reageer...
 • leontine

  Hoi Lauriette,

  Helaas ook veel ervaring mee gehad. En in de nacht is het juist gevaarlijk. Gelukkig word ik altijd wakker want ik voel dan geen hypo maar een soort onrust. Het probleem is dat dit gebeurt als je scherp bent ingesteld. Je bent perfectionist en wil dus perfecte waardes. Dan zit je vaak net aan de lage kant zodat je een echt lage suiker niet meer voelt.

  Soms heb ik een dag met 7-8 hypo’s, ik moet dan wel weer 3 dagen bijkomen maar ik voel dan geen enkele hypo. Een paar dagen hoger zitten en je voelt ze weer. Maar ja, tussen mijn oren is hoger zitten slecht. Maar soms is dit de enige oplossing. Ik praat dan over waardes tussen de 8 en 10, dus niet heel hoog.

  Sterkte, gelukkig kan ik een hoop hypo’s voorkomen nu met de freestyle libre.
  Liefs,
  Leontine

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Leontine, ik denk dat dat perfectionisme zeker bijgedragen heeft aan de scherpe instelling.. Ik ga nu proberen om iets hoger te zitten, even klaar met de hypo’s.. :( Fijne zondag! x

   Reageer...
 • Britt

  Hey Lauriëtte

  Ik ben toch altijd een beetje “blij” als ik je artikels lees, want dan voel ik me niet zo alleen :). We lopen precies een beetje gelijk (mijn diagnose was 1 maand na de jouwe), want ik struikel momenteel met dezelfde problemen. Overdag voel ik de hypo’s vrij goed aankomen, hoewel dat ook minder is dan enkele maanden geleden. Bij de eerste scan ’s morgens blijkt ook dat ik ’s nachts veel en lange hypo’s heb die ik jammer genoeg niet gevoeld heb. Mijn levimir ’s avonds is aangepast van 8 naar 6 eenheden. Dit heeft al wat geholpen, maar het probleem is nog niet helemaal opgelost.
  De vraag is of het wel opgelost kan worden.

  Ik voel met je mee :) x

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lieve Britt, hetzelfde heb ik bij reacties zoals de jouwe! Het is ‘fijn’ om niet alleen iets door te hoeven maken. Ik heb mijn langwerkende nu ook van 8 naar 6 bijgesteld en vannacht had ik geen hypo! Voel mij nog steeds niet top door alle wisselingen, maar dat wordt vast ook wel weer beter :) Liefs, xx.

   Reageer...
 • Suzanne

  Hai! Ook ik heb de laatste tijd ineens heeeeel veel en langdurige nachtelijke hypo’s, zonder dat ik er wakker van word. Waarschijnlijk door mijn zwangerschap dus hopelijk is het tijdelijk. Ook andere hormoondingen kunnen van invloed zijn op je bloedsuikers dus misschien is dat bij jou ook het geval? Zelf zet ik nu 2x per nacht mijn wekker (kan ik alvast wennen aan het ritme straks, haha) om even te meten. Mijn basaal staat nu zelfs een deel van de nacht op 0,0 ?Onthoud: vaak zijn zulke fases maar tijdelijk, er komen vast weer betere tijden!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?