Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!

Als we kijken naar een normale werkweek breng ik zo’n 33% van de tijd slapend door in bed, heb ik 46% vrije tijd en besteed ik 21% van mijn tijd aan werk. Het voelt misschien alsof je veel meer tijd besteed aan werk, maar als je het zo in verhouding ziet, valt het eigenlijk best wel mee! Gelukkig heb ik veel plezier in mijn werk en heb ik de luxe dat ik maar een contract heb voor 32 uur en dus elke week een parttime vrije dag heb.

Mijn ervaring met een volledige werkweek

Zeker in het begin, toen ik net klaar was met school en opeens vol aan de bak moest, viel zo’n normale werkweek, toen nog van 40 uur, mij enorm zwaar. Het idee dat ik nog tot mijn 67e moest werken maakte mij enorm verdrietig en werken voelde als een enorme aanslag op mijn dagelijkse leven. Door aan de slag te gaan met het in kaart brengen van mijn energienemers en energiegevers, kwam ik erachter dat mijn leven op dat moment bestond uit enorm veel energienemers. Het werk dat ik deed, vond ik eigenlijk niet zo leuk. De reistijd was een groot struikelblok en eenmaal thuis moest ik nog vanalles doen en kon ik geen rust vinden. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en voelt het niet meer alsof ik een werkweek moet overleven, maar is het uiteindelijk een onderdeel van mijn dagelijkse leven geworden en haal ik er zelfs plezier en energie uit!

Omdat er veel mensen zijn, zeker van mijn leeftijd, die een werkweek zien als een enorme belemmering, heb ik vijf tips op een rijtje gezet, waardoor een werkweek allemaal wat minder vervelend en misschien zelfs leuk wordt! Deze tips zijn op basis van mijn eigen ervaringen, het kan natuurlijk nog steeds voor iedereen anders zijn.

Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!

Fijn begin van een nieuwe werkdag!

Doe iets dat je leuk vindt!

Het allerbelangrijkste onderdeel om een werkweek te overleven; Zorg dat je iets doet dat je leuk vindt! Als je met veel tegenzin je werkzaamheden uitvoert, duurt een dag heel erg lang en zie je de minuten wegtikken. We hebben het natuurlijk niet altijd helemaal voor het zeggen, als je de ambitie hebt om directeur te worden van een groot bedrijf, is het logisch dat je onderaan het trappetje moet beginnen en als je misschien even geen baan kan vinden, moet je misschien in de tussentijd iets doen wat je minder leuk vindt. Zolang je iets doet wat je leuk vindt en met een tevreden gevoel naar huis gaat, gaan de dagen een stuk sneller en is de werkweek alweer voorbij voordat je het doorhebt !

Maak het jezelf gemakkelijk

Het lastigste aan een werkweek van 40 uur vond ik niet per se het werk, maar alles wat ik daarnaast nog moest doen. Soms had ik dagen dat ik om 7:00 de deur uitging en rond 20:00 weer thuis was. Dan moest ik nog bedenken wat ik wilde eten, boodschappen doen, koken en ook nog zorgen dat het huis er een beetje fatsoenlijk uitzag. Om die reden heb ik drie dingen veranderd, om een werkweek voor mezelf iets gemakkelijker te maken.

 1. We doen nu elke zaterdag wekelijkse boodschappen. Zo hoeven we niet meer op de dag zelf te bedenken wat we gaan eten en wat we daarvoor allemaal moeten halen, maar hoeven we het alleen nog maar klaar te maken.
 2. Ik ben een dag minder gaan werken en ging van een fulltime contract naar een contract van 32 uur. Zo kan ik op mijn parttime vrije dag mijn hele todo lijstje langs en bijvoorbeeld contact hebben met bepaalde instanties die in de weekenden gesloten zijn en natuurlijk, niet onbelangrijk, dingen doen die ik leuk vind!
 3. Schoonmaken is iets wat ik met veel tegenzin doe en ook nog eens veel tijd in beslag neemt. Daarom krijgen we eens per twee weken weken wat hulp wat betreft het huishouden. Op die manier ‘koop’ je toch iets meer vrije tijd en houd je meer tijd over om dingen te doen die je leuk vindt!

Blijf in beweging

Hoewel je in eerste instantie misschien niet verwacht dat je van sporten energie krijgt, is het in de meeste gevallen toch écht zo. Als je ’s avonds op de bank ploft is de kans groot dat je waarschijnlijk geen zin meer hebt om naar de sportschool te gaan of nog een rondje te gaan hardlopen, maar in 90% van de gevallen voel je je daarna een stuk fitter en heb je weer genoeg energie voor de volgende werkdag en de rest van de werkweek!

Daarnaast kan het er natuurlijk ook bij helpen om je hoofdje weer even leeg te maken. Hoe je in beweging blijft bepaal je zelf. Het hoeft ook echt niet elke dag. We hoeven natuurlijk niet allemaal te trainen voor een marathon, maar zo nu en dan een klein rondje hardlopen of een stukje fietsen heeft al een hele positieve uitwerking!

Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!Hoe overleef je een werkweek? Vijf tips!

Zorg voor een goede balans

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Werken is één ding, maar als je daarnaast nog een aantal uur reistijd hebt, kan je dat in sommige gevallen opbreken. Als je elke ochtend om 7:00 de deur uitgaat en ’s avonds pas laat thuiskomt, kan je dat vervelend vinden, maar er zijn ook genoeg mensen die daar geen enkel probleem mee hebben en het zelfs heel erg fijn vinden. Het verschilt echt per persoon.

Toen ik een tijdje in Amsterdam werkte en elke dag van Rotterdam naar Amsterdam moest met de auto of trein, vond ik dat alles behalve prettig. Je bent toch al snel vier uur reistijd per dag kwijt en de een gebruikt die tijd om in de auto tot rust te komen, nog eventjes in de trein door te werken of zoals in mijn geval, enorm gefrustreerd te raken. Inmiddels werk ik alweer bijna een jaar in Rotterdam en vind ik het heerlijk om een in een halfuurtje naar werk te fietsen of tien minuten in de metro te zitten. Dat is voor mij de juiste balans.

Neem genoeg rust

Naast werken en in beweging blijven is het ook belangrijk om zo nu en dan even te ontspannen zodat je weer kan opladen voor een nieuwe werkweek. Je kan twee weken op een strand gaan liggen, maar ontspannen kan op veel meer andere manieren. Of ontspannen het goede woord is weet ik eigenlijk niet, écht ontspannen is niet mijn grootste kwaliteit, maar het staat voor mij gelijk aan het doen van leuke dingen. ’s Avonds een film of serie kijken, een tijdschrift lezen op de bank, Pinterest afstruinen voor fijne inspiratie of zo nu en dan een dagje weg naar een nog onbekende stad!

Hoe ervaren jullie een werkweek?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Nienke

  Heel herkenbaar! En handige tips ook :)

  Reageer...
 • Deborah

  Heel wat jaartjes terug leefde ik van weekend naar weekend.
  De werkweek vond ik vreselijk. Een “weekend” heeft meestal maar twee dagen. Een “werkweek” meestal vijf. Hoe erg is het, wanneer je maar twee dagen kunt genieten en de overige vijf chagrijnig door brengt?! Ik besloot ander werk te zoeken. Iets dat beter bij mij paste. En dat vond ik. Inmiddels werk ik daar nu alweer 8.5 jaar. Voel mij er prima bij. Ondanks dat het soms heel erg druk kan zijn. Er zijn maar weinig dagen dat ik geen zin heb om naar mijn werk te gaan.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heel erg herkenbaar. Zo zie je maar weer dat het onwijs belangrijk is om iets te doen wat je leuk vindt! :)

   Reageer...
 • evelien

  Oh ik vind het altijd erg belangrijk om werk te doen wat je leuk vind & rust te nemen. Dan blijft het leuk! :-) Leuk artikel!

  Liefs! Evelien

  Reageer...
 • Esther Marieke

  Zo herkenbaar! Vanwege mijn gezondheid kan werken soms heel vermoeiend zijn en ik heb een tijdje de gewoonte gehad om dan ’s avonds op de bank te ploffen. Totdat ik erachter kwam dat dat mij helemaal geen energie gaf en het juist ten koste ging van het plezier in mijn werk.

  Reageer...
 • Fleur

  Hele fijne tips!

  Reageer...
 • joyce

  Heel herkenbaar en fijne tips. Ik merk dat ik vaak dat ik energie moet geven dan dat ik het krijg, hoewel het ook vaak genoeg leuk is. Punt is is dat ik mijn passie nog niet heb gevonden en er zo geen voldoening uit kan halen. Met de trein en fiets reizen is voor mij nu prima. Ideaal om de werkdag van je af te laten vallen maar ook om al blogposts te schrijven. Zo heb ik thuis tijd voor andere dingen!

  Reageer...
 • Linda

  Fijne tips! Ik denk dat ik over een tijdje ook wel zal moeten wennen als ik klaar ben met studeren en (hopelijk) een baan vind. Dan ga ik deze tips nog eens terugzoeken!

  Reageer...
  • Jolie

   Ik denk dat het voor een groot deel ook te maken heeft met introvert of extravert zijn. Ik ben een introvert en heb nog de meeste rustige baan door er bestaat. Maar toch nemen veel prikkels energie. Wat bij mij het beste werkt is me ’s avonds met een boek op de bank afsluiten. Het liefst in stilte. Dan laat ik het beste op. Een sportschool in de avond nog bezoeken is misschien prima voor je lijf. Maar voor mij werkt het weer extra prikkels in de hand waardoor ik me lichamelijk wel fit voel maar geestelijk moe. Of ik word helemaal hyper waardoor ik niet in slaap kom en de volgende dag weer met 1-0 achterstand begin.

   Reageer...
 • Madam Elisa

  Leuke tips

  Reageer...
 • Mariet

  Fijne tips! Ze zijn best ‘logisch’ maar soms moet je even weer aangescherpt worden :-) Ik hou van mijn werk en vind het echt leuk, maar ervoer afgelopen jaar ook veel stress (onderwijs). Ik heb nu een lijstje voor mezelf gemaakt hoe ik het dit jaar ga aanpakken. Ik moet leren loslaten! Wat vandaag niet kan, kan morgen ook echt nog wel.

  Reageer...
 • S

  Waarschijnlijk leest niemand dit meer, aangezien de blog al een tijdje oud is. Toch moet ik het even kwijt.

  Ik heb vanaf maandag een nieuwe baan, na een jaar zoekende te zijn geweest sinds mijn afstuderen in juli 2015. Heel fijn natuurlijk. Maar ik heb er totaal geen zin in. Ik ga niet zozeer iets doen wat ik niet leuk vind. Het probleem zit meer in de reistijd. Ik ben op een dag totaal minimaal 2,5 uur kwijt. En aangezien ik daar 5 dagen in de week heen moet, is dat (vind ik) echt heel veel verloren tijd. Ik kan alleen maar denken: ‘heb wel iets beters te doen’.
  Maar ‘zo is het nu eenmaal’ zegt iedereen. Of ‘je went er wel aan’.
  Ik denk van niet. Heb er nog nooit zo lang over gedaan om bijvoorbeeld om bij stages te kunnen komen.

  Naast bovenstaand feit ben ik ook gewoon bang. En waarschijnlijk is dat de voornaamste reden dat ik er gewoonweg geen zin in heb en er hartstikke tegenop zie. Ik ben bang om te falen na zo’n lange tijd ‘eruit’ te zijn geweest en ik ben bang het niet naar mijn zin te hebben. Dit op zowel collegiaal vlak als op het werk zelf, qua werkzaamheden.

  Ik kan elke keer als ik eraan denk wel in tranen uitbarsten: ‘straks begint het; 40 uur per week werken, vroeg naar bed gaan en maar 2 dagen de tijd krijgen om leuke dingen te doen en je weer op te laden voor weer een nieuwe werkweek’.

  Ik weet dat ik waarschijnlijk erg dramatisch overkom en dat er mensen zullen zijn die vinden dat ik mij aanstel, maar dit is nu eenmaal hoe ik mij op dit moment voel.

  Groet, S.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel voor je verhaal! :) Misschien is je nieuwe baan wel zo leuk dat je de reistijd niet zo erg vindt! Heb je hobby’s die je kan uitoefenen in de trein? Ik begrijp hoe je je voelt, maar wil je niet ontmoedigen om maandag vol frisse moed aan de slag te gaan. Kijk het aan, geef het een kans en als je merkt dat het inderdaad te veel is in combinatie met de reistijd, luister dan goed naar je gevoel en ga op zoek naar iets anders; Ook als dat lastig is. Succes!

   Reageer...
 • Jan

  Tis een verschrikking. In de beveiliging moet je de hele dag staan veel overuren alles pikken van iedereen dus zeil collega’s klanten enz als je eindelijk thuis bent pleur je in slaap voor de tv dus je avond is ook naar de klote als je vrij bent lig je voor pampus op de bank bij te komen. En dat moet dan tot je 68e ?!

  Reageer...
 • nick

  ik vond het te moeilijk om 40 uur te gaan werken na lange tijd
  dus ik probeer het stap voor stap op te bouwen als vrijwilliger zodat je in het ritme kan komen!!
  12 uur
  20 uur
  32 uur

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?