Hoe misverstanden over diabetes gevoed worden

Dinsdagochtend. Mijn concentratie heeft geen beste dag vandaag en ik scroll wat door mijn Twitter timeline heen. Eventjes later dwaalt mijn blik af naar een lekker uitziende roze donut. Het blijkt een tweet van het Diabetes Fonds te zijn, met het nieuws dat ze deze week met een coverstory op de Elsevier staan. Leuk! Totdat ik de tekst op de cover eens goed bekijk. Langzaam begin ik van binnen te koken…

“Waarom suikerziekte zo sterk toeneemt” – Daar gaat het al mis. De term suikerziekte wordt misschien in de volksmond nog veel gebruikt, maar zorgt op zichzelf al voor veel te veel verwarring. De term suikerziekte heeft ervoor gezorgd dat mijn (niet naaste) collega’s mij soms overslaan met het uitdelen van traktaties op werk en er soms op verjaardagen vanuit wordt gegaan dat ik geen stukje taart wil. Want ik heb suikerziekte en dan mag je natuurlijk geen suiker… Maar dan, de tweede zin. Die zorgt eigenlijk voor het échte probleem. “Hoe je diabetes kunt voorkomen” – Hou op. Ga weg. Doe normaal. Van ieder ander onwetend persoon kan ik het hebben en leg ik met alle liefde en begrip uit dat er verschillende soorten diabetes zijn maar dit zijn verdorie de woorden van het Diabetes Fonds zelf!

Hoe misverstanden over diabetes gevoed wordenVan een fonds zoals het Diabetes Fonds verwacht ik dat ze voorlichten, zorgen voor bekendheid en er zijn voor hun mensen door ze te beschermen en voor ze op te komen. Dat doet het Diabetes Fonds goed hoor, maar wel zolang het gaat om type 2. Zullen we even terug gaan in de tijd? Iets minder dan een jaar geleden schreef ik een artikel over de hoeveelheid misverstanden die er zijn over het hebben van diabetes type 1. Zelfs toen al, slechts drie maanden na mijn diagnose, was het al duidelijk hoeveel misverstanden er over zijn. Zo mag je absoluut geen suiker meer, is het mogelijk om weer te genezen van diabetes en had je het allemaal kunnen voorkomen door gezonder te leven. Leg deze drie misverstanden nu eens naast de cover van de Elsevier, zie je wat daar gebeurt?

“Veel mensen zeggen dat ze niks voor diabetes geven omdat het de eigen schuld is van de patiënten dat ze suikerziekte hebben.”
– Hanneke Dessing, Directeur van het Diabetes Fonds

Ja, klote is dat hé? Als mensen denken dat je het allemaal zelf hebt gedaan. Waar zouden ze dat toch van hebben? Door dit soort covers worden mensen onjuist geïnformeerd. In het zeven pagina tellende artikel wordt er dan misschien wel iets dieper ingegaan op de feiten, maar hoeveel mensen lezen dat nu echt? Als je in de supermarkt langs het tijdschriftenschap loopt en je op de cover de woorden diabetes en voorkomen in één zin ziet staan, ontstaat er logischerwijs de aanname dat het hebben van diabetes je eigen schuld is. Je had het tenslotte kunnen voorkomen.. Maar ook lijkt het er nu op alsof het te genezen is! Hoe, wat en waarom weet ik niet, ik ben tenslotte geen psycholoog of neuroloog, maar zulke aannames zijn in ons brein binnen enkele seconden gemaakt…

Aan het Diabetes Fonds..

Na het lezen van jullie reactie op Twitter heb ik bewust even gewacht met reageren. Je wilt natuurlijk niet de verkeerde dingen zeggen, daarom besloot ik om het even wat tijd te geven. Maar ook een aantal uren later begrijp ik het nog steeds niet. Het is toch krankzinnig dat jullie als zo’n groot landelijk fonds de misverstanden rondom diabetes voeden..? Waar jullie horen te zorgen voor duidelijkheid en begrip zorgen jullie alleen maar voor verwarring en onbegrip.

Vorig jaar heb ik met veel liefde een mooi bedrag bij elkaar gesprokkeld en mijn beste beentje voor gezet tijdens de Royal Run, maar dankzij jullie respectloze houding tegenover diabetes type 1 maak ik nu vastberaden de keuze om dit jaar niet mee te doen. Jullie zoeken het maar uit. Ik ben blij dat jullie bewust zijn van de misverstanden rondom diabetes, maar het is jammer dat jullie daar juist alleen maar gebruik van lijken te maken. Het was dan misschien een journalistieke keuze om zulke belachelijke uitspraken op een cover te zetten, maar ik hoop dat jullie beseffen dat jullie hier veel begrip mee verliezen. We zijn niet zielig, maar het hebben van diabetes is al zwaar genoeg. Het zou niet nodig moeten zijn om vervolgens ook nog te moeten vechten tegen de door jullie gevoede misverstanden.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Anna

  Wow, wat ernstig dat het Diabetes Fonds dit zelf zo verwoordt… Dat kan echt niet, helemaal met je eens! Zo wordt het effect alleen maar groter, dat onwetende mensen het verschil tussen type 1 en 2 niet kennen. Een vriendin van mij heeft al sinds ze heel jong was diabetes, vandaar dat ik er veel vanaf weet en de verschillen goed ken. Ook zij had er inderdaad last van dat mensen haar overslaan met uitdelen e.d. Sneu eigenlijk :(.

  Reageer...
 • Marjoleine

  Wow wat bizar dat het Diabetes fonds dit zo op een cover durft te zetten! Ik snap heel goed dat je je als diabetes patiënt, die hier niks aan kan doen, ‘verraden’ voelt door hun. Groot gelijk dat je dit jaar niet meedoet met de Royal Run!

  Reageer...
 • Anne

  Ik begrijp het niet helemaal. Boos worden op het Diabetes Fonds, kan ik niet, omdat het waarschijnlijk niet hun doel is om deze vooroordelen en aannames te voeden. Het lijkt er wel op alsof hier een gigantische fout gemaakt is. De informatie is gewoon niet volledig genoeg, en juist het Diabetes Fonds zou dat moeten weten én er iets aan doen. Zeker in zulke bladen… De Elsevier wordt door duizenden Nederlanders gelezen en het is zonde dat er nu weer een blauwdruk gelegd wordt op de vooroordelen.

  Reageer...
 • Karlijn

  Ugh, wat waardeloos zeg. Je toch verwachten dat zoiets als het Diabetes Fonds wel weet hoe het zit en dat als ze dan een artikel schrijven ze dit doen met juiste informatie. Kan mij voorstellen dat je hier boos van wordt. Zou goed zijn als ze een reactie geven. X

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?