Het kiezen van de juiste insulinepomp

Vrij snel na de diagnose van diabetes type 1 las ik online een artikel over de nieuwste revolutionaire insulinepomp. In de meest ideale situatie heb je een pomp die uit zichzelf insuline afgeeft bij een hoog bloedglucose en glucose afgeeft bij een te laag bloedglucose. Ondanks dat er veel mensen zijn die denken dat een insulinepomp op die manier werkt en het daarmee allemaal opgelost is, zijn ze helaas nog niet zover. Wél bestaat er tegenwoordig een soortgelijke closed loop technologie; daarmee is er nog geen controle over de volledige loop, maar wel over een klein gedeelte daarvan. Ideaal! Toen ik een maand na de diagnose Bas van de Goor op een open dag zag met deze revolutionaire insulinepomp, zei ik al vrij snel: “Als ik ooit de overstap maak op een insulinepomp, dan wordt dat ‘m.”

Tijdens de gesprekken met mijn diabetesverpleegkundige hadden we het wel eens over de overstap op een insulinepomp. “Dat komt wel een keer, daar ben ik nu echt nog niet aan toe”, kapte ik het gesprek dan vaak af. Ja, het maakt je leven misschien makkelijker, maar je hebt wel altijd iets aan je lichaam zitten. Nu is dat met mijn glucosesensor ook het geval, maar met een pomp voelt het toch net even iets beklemmender. Ze stelde voor om het er eens iets uitgebreider over te hebben, zodat we samen de voor- en nadelen tegen elkaar af konden wegen. Toen de keuze eenmaal was gemaakt om toch over te stappen op een insulinepomp, wist ik eigenlijk ook al voor welke insulinepomp ik dan wilde gaan. Maar naast die ene revolutionaire pomp zijn er natuurlijk nog veel meer keuzes. Hoewel ik vrij zeker ben van mijn keuze heb ik natuurlijk ook nog een aantal andere insulinepompen overwogen.

Waar een insulinepomp voor mij aan moet voldoen

De keuze voor een insulinepomp maak je voor vier á vijf jaar. Het is niet mogelijk om zomaar even te wisselen van insulinepomp als je toch liever die andere had willen hebben. Met het oog op de toekomst heb ik een aantal wensen waar een insulinepomp voor mij aan moet voldoen.

 • Ten eerste vind ik het belangrijk dat de insulinepomp van mijn keuze gekoppeld kan worden aan een continue glucosesensor. Niet alleen heb ik in de afgelopen jaren een vreemde vorm van hypo-unawareness opgebouwd; maar ook een kinderwens (niet nu, niet morgen, maar ooit) draagt bij aan de behoefte voor een koppeling met een glucosesensor. Dankzij de Freestyle Libre kom ik op dit moment al een heel eind, maar deze is op dit moment helaas nog niet te koppelen aan een insulinepomp.
 • Een tweede wens is dat de pomp comfortabel te dragen is en eenvoudig in gebruik is: bij voorkeur zonder infuusslangetje. Het lijkt mij niet fijn als een pomp altijd ‘aanwezig’ is.

Mijn shortlist met potentiële insulinepompen

Het kiezen van de juiste insulinepomp

1. OmniPod

Over de OmniPod ben ik heel erg enthousiast! Als ik niet zoveel waarde zou hechten een een continue glucosesensor, was ik zeer waarschijnlijk voor de OmniPod gegaan. De kleine en lichte pod plak je op je huid en bedien je met de bijbehorende PDM. De pod is waterdicht en gaat zo’n 72 uur mee. Daarna moet de pod vervangen worden. Groot pluspunt: met de OmniPod heb je geen infuusslangetje, wat fijn is voor het draaggemak.

2. Kaleido

Toen ik een tijdje terug in aanraking kwam met het Kaleido-systeem, begon mijn hart iets sneller te kloppen. Ik houd van mooie producten en Kaleido is de mooiste insulinepomp die ik ooit gezien heb. Kaleido vindt dat het allemaal wel iets minder saai en stoffig mag en heeft daarom gekozen voor een modern design met felle kleurtjes. Zover ik weet zitten ze op dit moment nog in een testfase, maar belooft het veel goeds voor de toekomst! Vooralsnog communiceert Kaleido niet met een continue glucosesensor.

3. MiniMed 640G

Met de MiniMed zijn hypo’s verleden tijd, mits je de Enlite glucosesensor hebt. Geen langdurige nachten met lage waardes, maar een insulinepomp die automatisch stopt met het toedienen van insuline in geval van een hypo. Dat lijkt me zo fijn! Het komt vast niet als een verrassing als ik vertel dat dit de revolutionaire pomp is waar ik het eerder al over had. Hij is waterdicht, heeft een hypostop bij een dreigende hypo en communiceert uitstekend met de Enlite glucosesensor. Enige nadeel: de MiniMed 640G is iets aan de grote kant.

Helaas bestaat er niet zoiets als een insulinepomp zónder infuusslangetje mét de mogelijkheid om eventueel een glucosesensor te koppelen en dat dan ook nog eens in een handzaam formaat. Uiteindelijk moest er toch een keuze gemaakt worden en heb ik gekozen voor de MiniMed 640G. Vooral met het oog op de toekomst voelt het als de beste keuze, ondanks het formaat en het feit dat ik daar best wel een beetje tegenop zie. Nog een paar weekjes, en dan is het zover. Ik ben zó benieuwd hoe ik het allemaal ga vinden!

Hoe heb jij de keuze gemaakt voor een insulinepomp?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Lauren

  Goede keuze! Ik wou ook nooit aan de pomp. 3.5 jaar geleden toch over gestapt en ben blij dat ik het heb gedaan! Geeft zoveel meer vrijheid ook :) en je went erg snel aan het draadje en kastje. Succes!

  Reageer...
 • Anne-Marie

  Spannend! Onze zoon was 7 toen hij dt1 kreeg en wij wilden zsm een pomp voor hem, dus zodra de goedkeuring van de verzekering rond was, heeft hij de Omnipod gekregen (hij had op dat moment 2 maanden dt1).
  Hij is keeper en speelt daarnaast ook gewoon voetbal, dus draadloos was voor ons een vereiste. Nu, bijna 4 jaar later, gaan wij voor de 2e keer kiezen voor de Omnipod. Een cgm is voor ons toch niet aan de orde dus die keuze valt af. Hij gebruikt overigens wel al ruim een jaar ook de Libre. Gelukkig heeft hij geen enkele moeite met al die plakkers op zijn lichaam.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Logisch dat de keuze dan valt op een draadloze pomp! Fijn is de Libre he? Kan echt niet meer zonder! ;)

   Reageer...
 • mike

  wat ook interessant kan zijn, de kunstmatige alvleesklier, geheel zichzelf regelend, bijna productieklaar, naar verwachting in 2018 op de markt…….
  groet mike

  Reageer...
 • Micheline

  Heb je de Accu-Chek Insight ook meegenomen in je keuze? Nog een groot nadeel van de Minimed vind ik dat je alleen de boluswizard kunt gebruiken op de pomp. Je kunt wel insuline toedienen via je meter maar alleen een vaste waarde. Dus dan moet je of je pomp tevoorschijn halen of eerst je dosis uitrekenen in een app (zoals MySugr) en dan via je meter toedienen. Als je de Libre gebruikt om te meten heb je dan Libre, Bayer meter, telefoon met app nodig om je insuline toe te dienen zonder je pomp tevoorschijn te halen…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Micheline! Nee, de accu-chek heb ik niet meegenomen in mijn keuze. Als er dan toch een slangetje aan moet zitten, dan heb ik liever de in mijn ogen ‘beste van de beste’. Hoe jij het omschrijft is inderdaad niet erg handig, maar ik was dan ook eerlijk gezegd niet van plan om dat op die manier te doen :) Nu spuit ik insuline met een pen, straks met mijn pomp. Geen probleem om mijn pomp even tevoorschijn te toveren.

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?