Help diabetes type 1 de wereld uit

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Een dag waarvan ik anderhalf jaar geleden nog niet wist dat ik daar waarde aan zou hechten. Op 22 april 2015 werd ik opgenomen in het ziekenhuis en kregen twee nietszeggende dagen opeens een belangrijke betekenis voor mij. Sinds die dag heb ik elk jaar een diabetes-verjaardag. Echt vieren doe ik het niet, want tsja, leuk is anders. Maar toch is het wel iets waar ik even bij stil sta. Vandaag is het 14 november. Voor ieder ander een normale dag, maar voor mensen met diabetes type 1 een hele bijzondere. Het is een dag waarop ik samen met mijn lotgenootjes wereldwijd, aandacht vraag voor diabetes type 1.

Help diabetes type 1 de wereld uit

Het is keihard werken

Vandaag is het ook de verjaardag van Frederick Banting: de ontdekker van insuline. Dankzij deze man zijn we niet automatisch ten dode opgeschreven, maar kunnen we gewoon ons leven leiden. Dat ‘gewoon’ ons leven leiden, klinkt makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Het is elke dag keihard werken om te zorgen voor goede bloedglucosewaarden. En als het even niet zo lekker gaat door één van de honderd factoren die meespelen, merken we dat gelijk aan ons lichaam en onze gemoedsrust. Iedereen kan diabetes type 1 krijgen, ongeacht leeftijd, huidskleur of levensstijl. Het komt dus niet doordat ik als klein meisje soms een extra doosje rozijnen uit de snoepkast pikte, als mijn moeder eventjes niet keek.

Ik heb diabetes type 1; de video

In onderstaande video vertel ik je samen met Zoë, Sanne, Nienke, Daan, Matthijs, Roy, Marcel en Jouke iets meer over diabetes type 1. We hopen hiermee duidelijk te maken dat het soms moeilijker is dan dat het lijkt en dat er veel bij komt kijken.

Ondanks dat er goed mee te leven is, willen we natuurlijk niets liever dan genezing. Gelukkig helpt JDRF daarbij. JDRF heeft maar één missie: van type één naar type géén. Ze financieren onderzoek om diabetes type 1 te kunnen genezen en jouw hulp is daarbij van harte welkom.

Steun jij ons ook om type één, te veranderen in type géén?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Karlijn

  Goed om hier aandacht aan te geven en meer mensen op de hoogte te brengen van diabetes type 1. En ik hoop dat type geen er zo snel mogelijk is! X

  Reageer...
 • Marcel Rits

  Hoi Lauriëtte, top ook jouw rol in de film! Ik heb als senior diabeet daaraan ook een bijdrage mogen leveren. De reacties op de film zijn “positief” vooral de duidelijke uiteenzetting over T1D spreekt aan. Ik was 22 jaar toen het werd ontdekt dus 37 jaar geleden. Sinds vorig jaar ken ik het JDRF en heb door hun voldoende vertrouwen gekregen in een definitieve oplossing op termijn. Tot die tijd wens ik al mijn collegae heel veel sterkte met het managen van deze zeer ingrijpende ziekte. Succes met je Blog!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Marcel, leuk om een berichtje van je te ontvangen! Fijn he dat we dit zo samen hebben kunnen doen? Blij dat JDRF ons heeft gevraagd! :) Pfoeh, 37 jaar, dat klinkt voor mij als ‘diabetesbroekie’ erg lang. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat er binnenkort een definitieve oplossing komt, nog eventjes geduld! Jij ook heel veel sterkte, samen lukt het ons wel. Dank je!

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?